Πολιτική δοκιμασία η ΔΕΘ για κυβέρνηση και συνδικαλιστές!

Έτσι, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής οφείλει να πείσει ότι τα επώδυνα μέτρα εις βάρος της πλειονότητας των πολιτών θα βοηθήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) πρέπει να πείσουν ότι, πέραν ευκαιριακών επιτυχημένων κινητοποιήσεων, μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά ώστε να ανατραπούν αντεργατικοί σχεδιασμοί.

αι βεβαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα κριθούν για τις εναλλακτικές προτάσεις που θα καταθέσουν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα σημερινά αδιέξοδα.
Ελάχιστες οι προσδοκίες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων από την πρωθυπουργική ομιλία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής θα εξαγγείλει παροχές στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα επικεντρωθεί (ξανά) στη δημόσια διοίκηση, με αιχμή το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και τη δημιουργία ενιαίας διεύθυνσης, από την οποία θα μισθοδοτούνται τόσο οι «παλαιοί» δημόσιοι υπάλληλοι όσο κι αυτοί που θα προσληφθούν μελλοντικά.
Ως προς τις αυξήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κατεύθυνση θα είναι να κινηθούν στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας (σ.σ.: κορυφαίος υπουργός ανέφερε προσφάτως σε συνδικαλιστές ότι «θα πρέπει να ξεχάσουν τις αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων»). Και η ανεργία θα «χτυπηθεί» με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε συνδυασμό με προσλήψεις ορισμένου χρόνου.
Στο συνδικαλιστικό στρατόπεδο τώρα:
Σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΥ αντιστοίχως, με τους προέδρους των οργανώσεων Γ. Παναγόπουλο – Σπ. Παπασπύρο και τα «υψηλά» στελέχη, δίνεται η εντύπωση ότι θεωρούν τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον πολιτικό τους φορέα (ΠΑΣΟΚ). Είναι περίπου πρωτόγνωρη η δραστηριότητα που παρατηρείται προκειμένου να έχει επιτυχία η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής ομιλίας.
Κατά τα άλλα:
Οι ξεχωριστές αφίσες από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δείχνουν τη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Μια «κόντρα» με σαφές ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο και διαφορετική προσέγγιση για τον ρόλο και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σημειώνεται ότι, για άλλη μια φορά, στο υπόμνημα της ΑΔΕΔΥ προς τον πρωθυπουργό είναι ανεπιφύλακτη η στήριξη τόσο της ΔΑΚΕ (Ηλ. Ηλιόπουλος) όσο και της Αυτόνομης Παρέμβασης (Ηλ. Βρεττάκος). Αντιθέτως, στη ΓΣΕΕ το υπόμνημα φέρει τη σφραγίδα της ΠΑΣΚΕ και στηρίζεται «συγκρατημένα» από τον νέο γενικό γραμματέα Γ. Τσαλικάκη (ΔΑΚΕ), ενώ σχετικές επιφυλάξεις εκφράζει και η Αυτόνομη Παρέμβαση (Γ. Γαβρίλης).
Το ΠΑΜΕ τόσο στην ΑΔΕΔΥ (Δημ. Αγκαβανάκης) όσο και στη ΓΣΕΕ
(Γ. Πέρρος) καταθέτει ξεχωριστή ανάλυση, ξεχωριστό διεκδικητικό πλαίσιο και προτάσεις. Και περίπου αυτονόητα στη ΔΕΘ θα γίνουν δύο ξεχωριστές εργατικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Όμως για πρώτη φορά φέτος η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ελληνική οικονομία θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το τέλος της ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη θα δημοσιοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων, ενώ ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Σάββας Ρομπόλης θα τεκμηριώσει «τεχνικά» τα αιτήματα.
Έκθεση ΙΝΕ
«Αν συνεχιστεί η οικονομική πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται, τότε η κρίση θα συνεχιστεί για άλλη μια διετία (2010-2011), με συνεχή αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων», προειδοποιεί το Ινστιτούτο Εργασίας, που καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην πάντοτε αξιόπιστη έκθεσή του. Ακόμα, στο στόχαστρο των επιστημόνων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βρίσκεται και ο νόμος 3655/08, στον οποίο ασκείται σκληρή κριτική. Αυτός ο νόμος -αναφέρεται στην έκθεση του ΙΝΕ- αντί να εξυγιαίνει τα λειτουργικά, τα οικονομικά και τα διοικητικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, δεκαέξι μήνες μετά διαπιστώνεται ότι επιδείνωσε την κατάσταση, ανατρέποντας όλες τις κυβερνητικές προσδοκίες.
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, απαιτείται η καταβολή 4,5 δισ. ευρώ στα τρία μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΟΓΑ) μέχρι το τέλος του 2009. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παρουσιαστεί τεράστιο πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων.
Διεκδικήσεις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ διεκδικεί:
= Ενίσχυση της προστασίας των ανέργων, με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και την επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του.
=Έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
=Ενίσχυση του μισθού και του ημερομισθίου ασφαλείας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της φορολογίας.
=Απαγόρευση των απολύσεων – διαθεσιμοτήτων για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.
=Πάγωμα ή και μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
=Αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το 2009.
=Προστασία από τις καταχρηστικές και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές των τραπεζών.
=Μη εφαρμογή του ν. 3655/08 και κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, εξασφάλιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:
= Συνταξιοδοτική ασφάλεια και προστασία των Ταμείων με αποκατάσταση των αποθεματικών αξιών τους.
= Νέο και ενιαίο μισθολόγιο για παλαιούς και νέους υπαλλήλους και βασικό μισθό 1.350 ευρώ.
= Διπλασιασμό των κοινωνικών επιδομάτων, κάλυψη των πάγιων αναγκών στο Δημόσιο μόνο με μόνιμο προσωπικό, με μία και ενιαία σχέση εργασίας, μόνιμη, δημοσίου δικαίου, μη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που χαρακτηρίζει ως επαγγελματική την κοινωνική ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων και προβλέπει εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στον δημόσιο τομέα κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ