Ομαδικά πυρά κατά Χριστόφια από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ!

Ακόμη και αυτός ο ΔΗΣΥ, ο οποίος μέχρι πρότινος στήριζε τις προσπάθειές του, τώρα του ασκεί κριτική. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, δεν υπάρχουν περιθώρια και χρόνος για χάσιμο, όπως δεν υπάρχουν περιθώρια για μια λύση που δεν ικανοποιεί τους Κύπριους ως κύπριους ευρωπαίους πολίτες και πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να τελεί σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να καθοριστούν κοινές θέσεις, στόχοι και στρατηγική. Υπενθυμίζουμε ότι προ δέκα περίπου ημερών, ο Ν. Αναστασιάδης είχε κατηγορήσει τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεσμεύτηκε επί της εκ περιτροπής Προεδρίας και του θέματος της παραμονής 50.000 εποίκων ως αρχή, χωρίς να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου των
Αποδήμων την περασμένη Δευτέρα στους επικριτές του, επισήμανε ότι είναι δική του πρόταση η εκ περιτροπής Προεδρία για 4 συν 2 χρόνια θητείας για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο από τα δύο συνιστώντα κράτη, για να γίνεται η επιλογή κοινωνικοταξικά και όχι εθνικά και εθνικιστικά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η πρόταση Χριστόφια προνοεί τα εξής:
1) Έξι έτη Προεδρικής θητείας. Τα τέσσερα χρόνια θα είναι Πρόεδρος
από το πλειοψηφούν συνιστών κράτος και τα άλλα δύο από το μειοψηφούν.
2) Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος θα εκλέγονται από το σύνολο του πληθυσμού σε κοινό ψηφοδέλτιο. Δηλαδή θα κατέρχονται συνδυασμοί υποψηφίων με δύο πολιτικούς. Εκείνοι που θα κερδίσουν θα εναλλάσσονται στην Προεδρία και Αντιπροεδρία.
Εύλογη απορία…
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν αναφέρεται σε ελληνοκύπριο και τουρκοκύπριο Πρόεδρο, ούτε σε ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, αλλά σε πλειοψηφούν και μειοψηφούν. Στόχος του, όπως λέγει, είναι η εξάλειψη των εθνικισμών. Εάν η θέση του είναι ορθή και εάν τελικώς είναι όλοι Κύπριοι και όχι Έλληνες και Τούρκοι, τότε ευλόγως διερωτάται κάποιος γιατί να υπογράψει λύση ομοσπονδίας δύο συνιστώντων κρατών και να μην επιμείνει σε μια βελτιωμένη Ζυρίχη με μορφή ενιαίου κράτους.
Πάντως, ο Δ. Χριστόφιας δέχεται κριτική για την πολιτική του στο Κυπριακό όχι μόνο από τον ΔΗΣΥ, αλλά και από τα συγκυβερνώντα κόμματα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, που συμφωνούν, όπως και το Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι, ότι δεν υπάρχει κοινή βάση στο Κυπριακό και ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να περάσει στον επόμενο γύρο των συνομιλιών και στο πάρε δώσε χωρίς να γίνει αξιολόγηση από το Εθνικό Συμβούλιο και αναθεώρηση πολιτικής και στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, επιμένει ότι είναι ορθοί οι χειρισμοί του Προέδρου Χριστόφια και προς το συμφέρον των Κυπρίων.


Σχολιάστε εδώ