Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Σε ποσό άνω των 50 δισ. ευρώ ανέρχεται η χαριστική χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αρνείται να δανειοδοτήσει ευνοϊκά, μέσα στην κρίση, χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ με την εγγύηση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου παρέχει ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο 1%, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Εξηγεί ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να δανείζεται τεράστια ποσά από τις τράπεζες με πανύψηλα επιτόκια και spread, την ίδια ώρα που οι τράπεζες, με εγγύηση τα ομόλογα με τα οποία δανείζουν το Δημόσιο, δανειοδοτούνται από την ΕΚΤ με χαριστικό επιτόκιο, στο όνομα της τόνωσης της ρευστότητας. Επίσης ερωτά τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών αν προτίθενται έστω και σήμερα να ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και να τη στηρίξουν ως δημόσια εταιρεία, με την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος ώστε να συνεχίσει αποδοτικά τη λειτουργία της, καθώς και αν θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας των 2.000 απασχολουμένων σε αυτήν.
>Ερωτήματα ως προς τη χρηστή και διαφανή διαχείριση των πόρων τόσο του Γ΄ ΚΠΣ όσο και του ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κρήτης διατυπώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Αναφέρεται σε «παγκοίνως γνωστή μεθόδευση» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για «μεταφορά εκτελεσμένων έργων του Γ΄ ΚΠΣ στα Προγράμματα (Τομεακά και Περιφερειακά ) του ΕΣΠΑ, με προφανή σκοπό την άμεση εκταμίευση κοινοτικών πόρων και την κάλυψη, με τους πόρους αυτούς, της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας».
>Σχετικά με τα διόδια που κατέβαλαν εθελοντές από τη Β. Ελλάδα ενώ κατευθύνονταν προς τις πυρόπληκτες περιοχές ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης ποια είναι η θέση του και εάν προτίθεται να παρέμβει ώστε να μη διωχθούν ποινικά όσοι οδηγοί προσπάθησαν να περάσουν από τους σταθμούς χωρίς να πληρώσουν.
>Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος προτείνει να ορίσει το υπουργείο Παιδείας υποχρεωτικές επισκέψεις των μαθητών όλων των σχολείων σε γειτονικές δασικές εκτάσεις την 21η Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας), με δραστηριότητες ενημέρωσης από επιστήμονες δασοπόνους, καθώς και συμβολική δενδροφύτευση ενός δέντρου από κάθε μαθητή.
>Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στη χώρα μας, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή, καθώς και οικονομική στενότητα των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της μαζικής συνταξιοδότησης πολλών εργαζομένων, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης.
>Για την εξαίρεση αγροτών από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Σημειώνει ότι όχι μόνο το ποσό της επιστροφής δεν αντικατοπτρίζει τις υποσχέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους αγρότες τον περασμένο χειμώνα, αλλά εξαιρούνται και περίπου 78.000 αγρότες που το 50,01% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές εργασίες, αλλά δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Πρόκειται για αγρότες με μικρό κλήρο που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται εποχιακά, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημα που έχουν από τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, οι οποίοι όμως αγοράζουν το πετρέλαιο στην ίδια τιμή με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και επωμίζονται το ίδιο κόστος για την παραγωγή των προϊόντων τους.
>Εθνική πολιτική στήριξης του κλάδου των σταφυλοπαραγωγών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πιστοποιημένου ελληνικού ποιοτικού κρασιού και άμεση υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την απόσταξη 20.000 τόνων αδιάθετου κρασιού εν όψει και της νέας σοδειάς, πριν καταρρεύσει ο αμπελουργικός κλάδος, ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Αναφέρει ότι λόγω της κρίσης υπάρχουν αδιάθετα πλεονάσματα σε δεξαμενές αποθήκευσης είτε των οινοποιητικών συνεταιρισμών είτε των ιδιωτών, ενώ ετοιμάζεται ο κλάδος να τρυγήσει τη φετινή σοδειά, και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα απορρόφησης των οινοποιήσιμων σταφυλιών, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμες δεξαμενές.
>Η ένταξη των ελικοπτέρων CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού στη διαδικασία αεροπυρόσβεσης σε αντικατάσταση των ελικοπτέρων που οι ιδιωτικές εταιρείες διαθέτουν με απευθείας ανάθεση, χωρίς ανταγωνισμό και με ιδιαίτερα υψηλό κόστος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αποτελεί το ελάχιστο αντισταθμιστικό όφελος που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποχρεούται να αποδώσει στον οικονομικά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ο οποίος είναι ο κύριος χρηματοδότης της προμήθειας και της συντήρησης των ελικοπτέρων αυτών, που εντελώς ανεξήγητα δεν αποδίδουν το οφειλόμενο κοινωνικό μέρισμα σε συνθήκες εθνικών καταστροφών, μια υποχρέωση που απορρέει από την ίδια την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζουν με ερώτησή τους προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, Β. Οικονόμου,
Μ. Καρχιμάκης, Γ. Ντόλιος
και Α. Αθανασιάδης.
>Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το καθεστώς εργασίας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, με αφορμή το γεγονός ότι με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε για το σχολικό έτος που αρχίζει η πρόσληψη 9.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επισημαίνει ότι η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών καθυστερεί από τρεις μήνες έως έναν χρόνο, δεν καταβάλλονται αποδοχές κατά τις ημέρες αργίας, το καθεστώς αδειών είναι θολό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να εκτελούν εργασίες που δεν προβλέπονται από τη σύμβασή τους.
>Με αφορμή την άμεση απέλαση από τη Γερμανία του τούρκου γενικού προξένου στο Ντίσελντορφ επειδή προκάλεσε και προσέβαλε το γερμανικό έθνος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης ερωτά την υπουργό Εξωτερικών αν θα είναι ανάλογες και οι δικές μας αντιδράσεις κατά του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, που έχει αποδοθεί σε προσπάθεια εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της περιοχής.
> Αν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει την κίνηση των ταχύπλοων θαλάσσιων μέσων αναψυχής μακριά από τις ακτές και σε συγκεκριμένους διαύλους, για να μη θρηνούμε θύματα που συνήθως είναι ανύποπτοι κολυμβητές, ερωτά τον υπουργό Ναυτιλίας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.
>Γιατί καθυστερεί η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ερωτά τον υπουργό Άμυνας ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου. Επίσης, ο βουλευτής ερωτά την υπουργό Απασχόλησης γιατί εξαιρούνται οι απολυμένοι από το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Θεσσαλονίκη από τις διευκολύνσεις που παρέχονται σε συναδέλφους τους άλλων περιοχών.
>Αν έχει ληφθεί πρόνοια για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί τομάτας για τη ζημιά που προκάλεσε το έντομο Τuta absoluta στις καλλιέργειές τους ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
>Αληθεύουν ή όχι οι φήμες για επικείμενο κλείσιμο του πρακτορείου της ΔΕΗ στην πόλη της Αμαλιάδας ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

***

Ηράκλειο
κατά Μυτιλήνης
>Στο ενδεχόμενο αναβάθμισης της μεταβατικής έδρας του Εφετείου στη Μυτιλήνη αντιδρά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη και υπενθυμίζει τη δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης για ταυτόχρονη ίδρυση και των τεσσάρων Εφετείων στη χώρα. Επισημαίνει ότι, εφόσον η εξέλιξη αυτή αληθεύει, συνιστά κατάφωρη αδικία για το Εφετείο του Ηρακλείου.


Σχολιάστε εδώ