Να στηρίξει τον Ταλάτ ζητούν από τον Χριστόφια!

Κεντρικός στόχος για επικοινωνιακούς λόγους είναι η λύση ως τον Δεκέμβριο, κατά τρόπον
ώστε εάν αυτή δεν προκύψει, να επιρριφθούν ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφια, γεγονός που θα επικαλεστεί η Τουρκία στην ΕΕ και ειδικότερα στο θέμα της επιβολής ή μη σε αυτήν επιπρόσθετων κυρώσεων επειδή δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ των υποχρεώσεων αυτών περιλαμβάνονται η άρση του εμπάργκο, το οποίο η Άγκυρα εφαρμόζει στα πλοία και στα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η ίδια η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Ήδη, η τουρκική πλευρά έχει συζητήσει το θέμα με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με το σκεπτικό να εκδοθεί μια συμφωνία με τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα για να δοθεί θετικό επικοινωνιακά κλίμα και για να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των δύο ηγετών για λύση. Στην ουσία, διά της οδού αυτής επιδιώκεται η στήριξη Ταλάτ εν όψει των λεγόμενων Προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2010. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι ο νυν λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου θα είναι ο νικητής. Η μείωση της δύναμης του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του κ. Ταλάτ οφείλεται στη θλιβερή κατάσταση στην
οποία βρίσκεται η οικονομία των κατεχομένων λόγω της διαφθοράς και της τουρκικής μαφίας, η οποία έχει το πάνω χέρι. Εάν σε αυτά προστεθεί και μια αποτυχημένη πολιτική στη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή ως τον Δεκέμβριο και μάλιστα επί τη βάσει του Σχεδίου Ανάν, διατηρουμένων εκτός των άλλων των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, τότε ο Έρογλου θα έχει σίγουρη τη νίκη.
Ο ισχυρισμός των Βρετανών είναι ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα πρέπει να πράξει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει τον κ. Ταλάτ, διότι, όπως ο ίδιος ο κύπριος Πρόεδρος υποστηρίζει, μόνο με αυτόν μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Συνεπώς, η υπογραφή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας ή ενός κοινού ανακοινωθέντος, που θα δεσμεύει τους δύο ηγέτες επί των μέχρι τότε συμφωνηθέντων, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών που ο Πρόεδρος Χριστόφιας οφείλει να πράξει για να στηρίξει τον κ. Ταλάτ.
Στα κατεχόμενα, πολιτικοί και Τύπος ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό την περασμένη βδομάδα. Ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ Χασάν Ερτσακιτζάν δήλωσε ότι προτιμότερη για την τουρκική πλευρά είναι η τελική λύση, αλλά δεν έκλεισε την πόρτα και σε μια ενδιάμεση. Η κυπριακή κυβέρνηση, παρότι γίνεται συνεχής λόγος επί του θέματος, δεν διευκρινίζει τη θέση της.


Σχολιάστε εδώ