Μόνο με Nova στο Αιγαίο!

Πληρώνουν και μάλιστα πολλά λεφτά για να δουν τηλεόραση. Χωρίς σήμα εξακολουθούν να παραμένουν οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί στο Αιγαίο, εξαιτίας του έντονου ανάγλυφου της χώρας, αλλά και της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και οι ιδιοκτήτες των Μέσων γιʼ αυτήν τη θαλάσσια περιοχή της χώρας. Τη λύση δίνει η Nova, η οποία έναντι συνδρομής συνενώνει το κέντρο με τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, του κεντρικού Αιγαίου, του βόρειου, του βορειοανατολικού και των Δωδεκανήσων. Όσον αφορά το ραδιόφωνο, δεν χρειάζονται καν οι παρεμβολές από τους τουρκικούς σταθμούς. Το ελληνικό ραδιοφωνικό χάος κάνει από μόνο του καλά τη δουλειά του.
Πέρασαν είκοσι χρόνια από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά η υποχρέωση των σταθμών να καλύπτουν τηλεοπτικά όλη τη χώρα εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη έννοια. Οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες περιορίζονται να ζητούν από τα κανάλια έναν αναμεταδότη για το χωριό τους, χωρίς να υπάρχει κάποιο κεντρικό σχέδιο κάλυψης μιας γεωγραφικής ενότητας με δυσκολίες. Έτσι, ειδικά στο Αιγαίο, όποιος δεν έχει συνδρομή στη Nova δεν βλέπει τηλεόραση, καθώς ακόμη και το δίκτυο της ΕΡΤ, που είναι καλύτερο των ιδιωτών, δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες των διασκορπισμένων στα νησιά του Αιγαίου νοικοκυριών. Έτσι πρέπει να πληρώνουν τη συνδρομή των 58,5 ευρώ (πλήρες πακέτο) στη Nova και τα 4,24 ευρώ στην ΕΡΤ για να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Αν δεν πληρώσουν Nova, θα δουν στην καλύτερη περίπτωση τα προγράμματα της ΕΡΤ και όχι πάντα με τέλειο σήμα.
Η ευκαιρία της Digea
Η τεχνολογία βέβαια δίνει τις λύσεις, αρκεί να υπάρχει βούληση και σχέδιο. Είναι αδιανόητο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που έχουν λιγότερα χρόνια παρουσίας στην ελληνική κοινωνία, να διαφημίζουν γεωγραφική κάλυψη 98-99% και η ιδιωτική τηλεόραση να παραμένει καθηλωμένη σε αντιλήψεις της δεκαετίας του ʼ90, αναζητώντας το κοινό εκείνο που δίνει τις περισσότερες μονάδες τηλεθέασης. Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση ή για την ακρίβεια το switch off (η διακοπή της αναλογικής μετάδοσης και η άμεση έναρξη της ψηφιακής) προσφέρει μοναδική ευκαιρία να καλυφθούν τα κενά στο Αιγαίο. Πρέπει κατʼ αρχήν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, που απαιτούν από την κυβέρνηση και επιδοτήσεις και να μη δοθεί το «ψηφιακό μέρισμα» (οι επιπλέον ψηφιακές συχνότητες) στην κινητή τηλεφωνία, να αναλάβουν την υποχρέωση παροχής «καθολικής υπηρεσίας» τηλεόρασης σε όλη τη χώρα. Η Digea, αντί να προσπαθήσει να ξεκινήσει τη μετάδοση ψηφιακού σήματος από το… Ξυλόκαστρο, να κάνει τα πρώτα βήματα στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, όπου δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, παρέχοντας και δωρεάν αποκωδικοποιητές.
Αντί να ξοδέψει τα χρήματά της δίνοντας αποκωδικοποιητές σε VIP πρόσωπα και σε δημόσιες σχέσεις, να κάνει τη διαφορά, πηγαίνοντας π.χ. σε Καστελλόριζο, Αγαθονήσι, Ικαρία, Φούρνους και Λήμνο. Ούτως ή άλλως πρέπει να ρυθμιστούν και οι συχνότητες των ελληνικών σταθμών σε σχέση με εκείνες των τουρκικών σύντομα, ώστε να μην τρέχει η Ελλάδα να διαπραγματεύεται αυτά που κέρδισε από την τελευταία, προ διετίας, διάσκεψη της Γενεύης.


Σχολιάστε εδώ