Μικροκομματισμοί και εθνικό συμφέρον

Η αισιοδοξία για αντιστροφή του πολιτικού κλίματος με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη χάθηκε μαζί με τα 200.000 στρέμματα καμένης αττικής γης.
Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν την επανεκλογή τους σίγουρη, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ενώ οι «πεζικάριοι του στρατεύματος», που αποτελούν την πλειονότητα των 151, φοβούνται για την επανεκλογή τους. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 70% της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ θα καταλάβει 80-85 έδρες και με την ανανέωση που γίνεται κάθε φορά (20% περίπου), 60-90 από τους σημερινούς βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν. Στην περίπτωση αυτή το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους έχει οδηγήσει σε κινήσεις απόγνωσης, αλλά και πίεσης προς το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Σε παρόμοιες καταστάσεις απειλής της βουλευτικής έδρας -άλλων όμως εποχών (δεκαετίες 1950, 1960)- οι βουλευτές για να μη χάσουν την εξουσία κατέφευγαν σε συνωμοτικές ενέργειες, σφετεριζόμενοι την έννοια της βασιλείας ή των στρατιωτικών και παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Σήμερα αυτά τα σενάρια δεν βρίσκουν φυσικά γόνιμο έδαφος και γιʼ αυτό οι απειλούμενοι βουλευτές επιχειρούν να λειτουργήσουν παρασκηνιακά μεν, στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών μέσα από τη Βουλή δε.
Η πολιτική αστάθεια που υπάρχει διογκώνεται από τους ανασφαλείς βουλευτές στις περιφέρειές τους και μεταφράζεται σε δυσφορία ενάντια στον πρωθυπουργό, αμφισβητώντας τον, προκαλώντας τον και προτρέποντάς τον να κάνει κάτι. Εκλογές, ανασχηματισμό και συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, τον συγκάτοικο της πολυκατοικίας, για να μπορέσουν να κερδίσουν το ΠΑΣΟΚ και να πάρουν το μπόνους των 40 εδρών.
Οι μικροκομματικοί υπολογισμοί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έχουν να κάνουν με τον μικρόκοσμο της πολιτικής και όχι με το σύνολό της. Η αναπόδραστη εξέλιξη ακούει στο όνομα εκλογές και νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το συμφέρον της Ελλάδας, μιας χώρας εγκαταλελειμμένης μέσα κι έξω τα τελευταία χρόνια, επιτάσσει την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι γιατρός, αναπληρωτής καθηγητής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παν/μίου Αθηνών και βουλευτής Λακωνίας ΠΑΣΟΚ


Σχολιάστε εδώ