Μηνυτήρια αναφορά για παράνομη πρόσληψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η μηνυτήρια αναφορά, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Π», έχει φθάσει και στα γραφεία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, καθώς και του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα εμπορίου, Γ. Βλάχου. Τα δύο κυβερνητικά στελέχη προς το παρόν δεν έχουν καλύψει πολιτικά τον κ. Ζησιμόπουλο στην υπόθεση αυτή, αλλά αποφεύγουν και να παρέμβουν ως αρμόδιοι για την πολιτική εποπτεία της Επιτροπής, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στις 13 Αυγούστου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών:
– Στις 3 Ιανουαρίου 2008 προσλήφθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η (…) σε θέση ειδικού επιστημονικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η πρόσληψη έγινε με πράξη του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπυρίδωνα Ζησιμόπουλου, χωρίς όμως να προηγηθεί η υποβολή των κατά νόμο απαιτούμενων δικαιολογητικών και αφού παρακάμφθηκε πλήρως η σχετική διοικητική διαδικασία.
– Το αρμόδιο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού προέβη σε έλεγχο των υπεύθυνων δηλώσεων που υπέβαλε η (…), αλλά και σε αυτεπάγγελτη αναζήτηση του ποινικού της μητρώου. Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ότι το αντίγραφο ποινικού μητρώου της ως άνω υπαλλήλου δεν είχε ένδειξη «μηδέν», ως ορίζει ο νόμος για την πρόσληψη υπαλλήλων, αλλά αντίθετα εμφάνιζε ποινή, ενώ υπήρχαν και πολλές εκκρεμοδικίες. Επιπλέον, η ως άνω υπάλληλος είχε προηγουμένως εργαστεί σε άλλη δημόσια υπηρεσία και προσελήφθη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν παρέλθει πενταετία από τη λύση της προηγούμενης εργασιακής της σχέσης.
– Παρά την αποκάλυψη των παραβάσεων αυτών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπυρίδων Ζησιμόπουλος ουδέποτε ανακάλεσε την πράξη πρόσληψης της εν λόγω υπαλλήλου, ως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις.
Το περίεργο είναι, σύμφωνα με όσα διαλαμβάνονται στη μηνυτήρια αναφορά, ότι μετά τη μονιμοποίηση της υπαλλήλου ο κ. Ζησιμόπουλος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, καλώντας σε απολογία τρεις υπαλλήλους της Επιτροπής που ενεπλάκησαν λόγω αρμοδιοτήτων στον έλεγχο των δικαιολογητικών και στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση του ποινικού μητρώου! Την έρευνα διενήργησε ο Ι. Μιχαήλ, που παράνομα έχει τοποθετηθεί από τον κ. Ζησιμόπουλο στη θέση του γενικού διευθυντή. Οι τρεις υπάλληλοι παραπέμφθηκαν για πειθαρχικό έλεγχο, για αμέλεια και μη τήρηση της εχεμύθειας, επειδή έκαναν το καθήκον τους ελέγχοντας το βεβαρημένο ποινικό μητρώο της υπαλλήλου που προσλήφθηκε παράνομα!
Στο μεταξύ ο κ. Ζησιμόπουλος και άλλα μέλη της Ολομέλειας, που οι θητείες τους έχουν λήξει, αναμένεται να αντικατασταθούν μέσα στον Σεπτέμβριο. Τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταλάβει συνταξιούχος αρεοπαγίτης και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς θα αξιολογήσει τις φερόμενες ως παράνομες ενέργειες του προκατόχου του.
Ο κ. Ζησιμόπουλος συγκάλεσε πριν από λίγες ημέρες συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, με πρόσχημα ότι έπρεπε να εφαρμοσθούν οι πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που αποκαλύφθηκαν από το «Π», με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι διαδικασίες επιλογής διευθυντών και τμηματαρχών. Αντί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, η Ολομέλεια αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετήσει σε θέση ευθύνης, με διαδικασία αμφισβητούμενης νομιμότητας, μία υπάλληλο που είχε προσφύγει στο Εφετείο και δικαιώθηκε.


Σχολιάστε εδώ