Με… κατανόηση η Ελλάδα προς το ΝΑΤΟ

Χωρίς την έγκριση της ολομέλειας της Βουλής, εν μέσω θέρους, η πλειοψηφία έδωσε τη συγκατάθεσή της στη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στο ελληνικό έδαφος σε καιρό ειρήνης ή πολέμου με τη χρήση όλων των μέσων (χερσαίων, θαλάσσιων ή εναέριων) και με τη χρήση του εδάφους, του εναέριου ή του θαλάσσιου χώρου χωρίς περιορισμούς και οικονομική επιβάρυνση όπως δασμούς, φόρους ή διόδια, ψηφίζοντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE) σχετικά με την παροχή υποστήριξης φιλοξενούντος έθνους κατά τη διάρκεια ασκήσεων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Τασούλας παρουσίασε την ψήφιση του Μνημονίου ως μια διαδικαστικής φύσεως νομοθεσία που στηρίζεται σε προηγούμενες συμφωνίες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς το νομοσχέδιο αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εμπίπτει στα άρθρα του Συντάγματος που επιβάλλουν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι σε Τμήμα διακοπών.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνει συζήτηση με πλήρη τη σύνθεση της Βουλής, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ απαίτησαν να ζητηθεί έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για τη συνταγματικότητά του, κάτι που αναμένεται.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης τόνισε ότι το 1999 που δέχτηκε η χώρα μας τις νατοϊκές δυνάμεις για να επέμβουν στη Γιουγκοσλαβία δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία και ότι αν θα χρειαστεί σήμερα μια επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο ή στην ΠΓΔΜ δεν θα ερωτηθεί η Βουλή για το αν θα περάσουν νατοϊκά στρατεύματα. Τα δύο κόμματα καταψήφισαν επίσης το Μνημόνιο Κατανόησης που αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC).
Ο Κ. Αλυσσανδράκης μίλησε για ένα κέντρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ζήτησε να μην προσβάλλονται τα φιλειρηνικά αισθήματα των ελλήνων πολιτών, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη είπε ότι το κέντρο αυτό δεν αναλαμβάνει μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας ούτε και μεταφορές για πολεμικούς σκοπούς.
Ο υφυπουργός Άμυνας επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους που εκφράστηκαν, λέγοντας πως δεν εκχωρείται εθνική κυριαρχία και ότι με τις ρυθμίσεις αποφεύγεται η διοικητική ταλαιπωρία.
Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθάρισε αν στηρίζει το Μνημόνιο, δήλωσε επιφύλαξη, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Β. Οικονόμου ανέφερε ότι έχει την αξία μιας λευκής επιταγής προς το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λέει να μη γίνει συμφωνία με έναν οργανισμό στον οποίο οικειοθελώς μετέχουμε, να γίνει όμως σε επωφελή βάση και να είμαστε πιο αυστηροί στις διαπραγματεύσεις μας με τη Συμμαχία…


Σχολιάστε εδώ