Με δύο απλές κινήσεις μπορούν να σταματήσουν την αυθαίρετη δόμηση

Την ίδια πλάκα γραμμοφώνου ακούμε μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά που εξαφανίζει δάση. Την έβαλαν και τώρα. Τα αυθαίρετα φταίνε. Κι αρχίζουν οι… πετριές εναντίον τους. Ενώ θα έπρεπε να λιθοβολούνται και τα δύο κόμματα που κυβερνούν. Και τα οποία ΕΞΕΘΡΕΨΑΝ και υπέθαλψαν την αυθαίρετη δόμηση, όχι μόνο μέσα σε δασικές περιοχές αλλά παντού. Εδώ υπάρχουν ολόκληρες μεγαλουπόλεις που είναι σχεδόν στο σύνολό τους με αυθαίρετες οικοδομές. Το Ηράκλειο και η Καβάλα η αδιάψευστη απόδειξη. Τυφλοί είναι και δεν τα βλέπουν; Όταν για άλλα είναι… ανοιχτομάτηδες;
Υποκριτικές κορώνες και τώρα στη διαπασών… Κι εξαγγελίες πάλι για μέτρα! Που μένουν στα χαρτιά! Και τα αυθαίρετα συνεχώς ξεφυτρώνουν. Όχι μόνο από φτωχαδάκια. Οι βιλάρες έχουν ηχηρά ονόματα.
Αν θέλουν να βάλουν τέρμα στην αυθαίρετη δόμηση παντού, δύο αποφάσεις είναι η λύση. Που μπορούν, με προεξάρχοντα τα δύο κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ψηφισθούν ακόμη και αύριο:
Πρώτον: Καμία μπετονιέρα δεν θα κινείται αν στο δελτίο αποστολής δεν θα καταγράφεται μαζί με τα στοιχεία του πελάτη και ο αριθμός της
άδειας οικοδομής, αντίγραφο της οποίας θα δίνει ο παραγγέλων στην εταιρεία. Το ίδιο θα ισχύει και για τις μάντρες οικοδομών. Κανένα οικοδομικό υλικό δεν θα διακινείται αν δεν υπάρχει ο αριθμός της άδειας οικοδομής.
Δεύτερον: Να προβλεφθεί η τιμωρία (ποινική) των οργάνων (αστυνομικών, υπαλλήλων της Πολεοδομίας κ.ά.) που είναι υπεύθυνοι – αρμόδιοι για τον έλεγχο της οποιασδήποτε ανέγερσης ή οικοδομικής εργασίας.
Όλα αυτά, χωρίς να αφεθούν παραθυράκια… Και οι υπηρεσίες και οργανισμοί (π.χ. ΔΕΗ) να κάνουν στραβά μάτια…
Αυτή είναι η μία πλευρά, η αποτρεπτική! Τα αυθαίρετα δεν φτιάχνονται για πλάκα. Καλύπτουν ανάγκες στέγασης. Και εδώ το κράτος πρέπει να δώσει διέξοδο. Και αυτή δεν είναι άλλη από το να πολεοδομήσει περιοχές, με φθηνό κόστος γης, όπου θα μπορεί να πάει νόμιμα να κτίσει όποιος θέλει, για να στεγάσει την οικογένειά του. Δίνοντας το κράτος και κίνητρα οικονομικά.
Όλα έχουν τη λύση τους. Απλή όπως το αβγό του Κολόμβου. Αρκεί να υπάρχει ΒΟΥΛΗΣΗ… Πριν ανάψει η φωτιά!


Σχολιάστε εδώ