Θα πάμε και πάλι «σφιχτά»
Πρόκειται για τη μόνη μερικώς θετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απέναντι στα αιτήματα της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Η αναφορά πάντως στην ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων οδήγησε πολλούς συνδικαλιστές να προεξοφλούν ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει προεκλογικές αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ που θα αντισταθμίσουν ενδεχομένως την καθυστέρηση που σημειώνεται για το 2009.
«Έτοιμο για ανάληψη πρωτοβουλιών» θεώρησαν τον πρωθυπουργό τα συνδικαλιστικά στελέχη.
Με χαμόγελο απάντησαν τα στελέχη της ΔΑΚΕ Φίλ. Ταυρής και Φ. Αγαδάκος στο ερώτημα αν επίκειται ανασχηματισμός ή αν αποκλείεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που τους απηύθυναν στο περιθώριο της συνάντησης. Σε διάλογο πάντως ο κ. Καραμανλής προχώρησε μόνο με τα στελέχη της συνδικαλιστικής Αριστεράς κ. Γ. Πέρρο (ΠΑΜΕ) και Γ. Γαβρίλη (Αυτόνομη Παρέμβαση), ενώ ήταν σύντομος και περιεκτικός με τους κ. Γ. Παναγόπουλο και Γ. Τσαλικάκη.
Απευθυνόμενος στον κ. Πέρρο, ο πρωθυπουργός προεξόφλησε ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν μελλοντικά επειδή αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής, διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν θα συμβεί επί της διακυβέρνησής του, αλλά στα επόμενα χρόνια. Και όταν ο κ. Γαβρίλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση κλείνει
τ’ αυτιά σε οτιδήποτε αφορά τους εργαζόμενους, ενώ ακούει τα αιτήματα εργοδοτών, τραπεζιτών, βιομηχάνων κ.λπ., ο κ. Καραμανλής αφιέρωσε κάποια λεπτά για να εξηγήσει την αντίθεσή του στην παρατήρηση αυτή.
Στην ανάλυση, στις διαπιστώσεις και στις προτάσεις της ΓΣΕΕ για έξοδο από την κρίση ο κ. Καραμανλής αρκέστηκε να πει ότι «σέβεται τις απόψεις των συνδικαλιστών, τις ακούει», όμως υπογράμμισε τη διαφορά αντιλήψεων πάνω στα πράγματα.
Προβλέποντας προφανώς την απόρριψη των αιτημάτων της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πριν από τη συνάντηση, δήλωσε ότι προσέρχεται «χωρίς να κρατά καλάθι».
Μαζί με τον κ. Καραμανλή ήταν οι υπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου (Οικονομίας), Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (Απασχόλησης) και Κωστής Χατζηδάκης (Ανάπτυξης).
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι με τη συνδικαλιστική ηγεσία του τόπου (πρώτα της ΑΔΕΔΥ και μετά της ΓΣΕΕ), έκανε λόγο για μεγάλο κατήφορο της ελληνικής οικονομίας. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωνε σ’ έναν φορητό υπολογιστή τις θέσεις και τις παρατηρήσεις των συνδικαλιστών, ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι η έξοδος από την κρίση μόνο με βάση την πράσινη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εξαιτίας της ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών.
Μετά από περίπου 15λεπτη τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, προχώρησε σε σειρά διαπιστώσεων, χωρίς όμως να τοποθετηθεί δεσμευτικά ως προς την κατάργηση αντεργατικών νόμων με αιχμή τα ελαστικά ωράρια απασχόλησης. Προκάλεσαν μάλιστα εντύπωση οι θέσεις του για τους αντιασφαλιστικούς νόμους, καθώς είπε ότι θα μελετηθούν, θα εξεταστεί ποιοι είναι χρήσιμοι και ποιοι όχι και τα θετικά θα διατηρηθούν…
Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν οι κυρίες Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ παραβρέθηκαν και οι κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Μαρία Καρακλιούμη, καθώς και οι δύο σύμβουλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε την εντύπωση ότι «δεν άνοιξε τα χαρτιά του», πιθανώς για να μην ακυρώσει την ολοκληρωμένη άποψη για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, την οποία προτίθεται να καταθέσει στην ομιλία του, στο πλαίσιο της ΔΕΘ την επόμενη βδομάδα.