Επικίνδυνη «τρύπα» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», διαπιστώνεται σοβαρή εμπλοκή στην κατάρτιση του νέου τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), που θα πρέπει να υποβληθεί σύντομα στις Βρυξέλλες και, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να πείθει την Κομισιόν για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να «συμμαζέψει» τα δημόσια οικονομικά, ώστε να υπάρξει και η θετική εισήγηση της Επιτροπής στο Συμβούλιο Υπουργών επί του ελληνικού αιτήματος για διετή παράταση της διαδικασίας μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν έχει θέσει ως απαράβατο όρο για να αντιμετωπισθεί ευμενώς το νέο ΠΣΑ τη διατύπωση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στοιχειωδώς αξιόπιστων προβλέψεων για τα βασικά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη. Στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι αυτήν τη φορά θα κλονιστεί σοβαρά η αξιοπιστία της ίδιας της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωζώνης συνολικότερα, αν γίνει και πάλι δεκτό ένα προδήλως ανεδαφικό ΠΣΑ της Ελλάδας, όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν. Θεωρούν, μάλιστα, ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να εκδηλωθούν σοβαρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, αν οι ξένοι τραπεζίτες διαπιστώσουν ότι η ελληνική οικονομική πολιτική εξακολουθεί να πλέει σε… πελάγη αναξιοπιστίας, με την ανοχή της Κομισιόν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάρτιση του νέου ΠΣΑ από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχει μετατραπεί σε… σταυρόλεξο χωρίς λύση, καθώς:
– Το προσχέδιο του ΠΣΑ βασίζεται σε πρόβλεψη για στασιμότητα, όχι όμως και ύφεση στην οικονομία, με τον ρυθμό ανάπτυξης «παγωμένο» σε 0–0,5%, ενώ για το έλλειμμα του 2009 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλό μεν, αλλά ικανοποιητικό για να αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών μειώσεων.
– Καμία από τις βασικές αυτές προβλέψεις δεν μπορεί να περάσει… αμάσητη από τις κοινοτικές υπηρεσίες του Επιτρόπου Αλμούνια. Η οικονομία όλα δείχνουν ότι θα συρρικνωθεί, σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει και το 1%, ενώ ακόμη και τα ίδια τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζουν ότι με την αρνητική δυναμική που αναπτύσσεται στα δημόσια οικονομικά, το έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει το 7%, ίσως μάλιστα να «αγγίξει» και το 8% του ΑΕΠ.
– Αν η κυβέρνηση θελήσει να «προσγειώσει» σε ρεαλιστικά επίπεδα τις προβλέψεις της για την οικονομική δραστηριότητα και το έλλειμμα, εμφανίζοντας πιο αληθοφανή μεγέθη στο ΠΣΑ, οι επιλογές που θα έχει για την οικονομική πολιτική θα είναι εφιαλτικές: Για να μειωθεί το έλλειμμα συνολικά κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ, ακόμη και σε διετή περίοδο προσαρμογής ως το τέλος του 2012, θα πρέπει να παρουσιασθεί στις Βρυξέλλες ένα «βαρύ» πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων και περικοπής δαπανών, που αναμφίβολα θα έχει απαγορευτικά υψηλό πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εμφανισθεί φέτος στη Θεσσαλονίκη για να προαναγγείλει μεγάλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σοβαρότητα της κρίσης και αποφεύγοντας εντυπωσιακές εξαγγελίες παροχών. Θα αποφύγει όμως και να εξειδικεύσει τα σκληρά μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών, αφήνοντας αυτήν τη δύσκολη αποστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου.