Εκλογές τον Γενάρη!

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», ο πρωθυπουργός, αφού αμφιταλαντεύτηκε, μέτρησε τα συν και τα πλην μιας τέτοιας επιλογής και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής απέκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις σχετικές εισηγήσεις κορυφαίων υπουργών. Οι τελευταίοι, με σημαιοφόρο τον Γ. Σουφλιά και παραστάτες την Ντόρα και τον Μεϊμαράκη, που φαίνεται ότι άλλαξαν και οι δυο στρατόπεδο, επέλεξαν να τραβήξουν το κάρο των «νταβατζήδων», θεωρώντας ότι έτσι προωθούν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους. Κάτι που έχει αντιληφθεί πλήρως ο Κ. Καραμανλής, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, που «βράζει» με τα «παιχνίδια» των κορυφαίων υπουργών.

ατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός, κόντρα στο «τσουνάμι» των πιέσεων και των έμμεσων εκβιασμών, προσανατολίζεται να προκηρύξει εκλογές σε χρόνο που θα επιλέξει αποκλειστικά ο ίδιος, τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού θα έχει στιγματίσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι του Κάρολου Παπούλια και του ίδιου του θεσμού της Προεδρίας. Για τις προθέσεις αυτές του πρωθυπουργού μάλιστα, να προσφύγει δηλαδή στη λαϊκή ετυμηγορία στις αρχές του 2010 και όχι μέσα στο φθινόπωρο, έχουν ενημερωθεί αρμοδίως (από ανώτατο τραπεζικό οργανισμό) και οι Βρυξέλλες.
Οι ασφυκτικές πιέσεις των «νταβατζήδων», που εκδηλώνονται απροκάλυπτα και με πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά τρόπο, να «παρασύρουν» τον Κ. Καραμανλή σε εκλογές το φθινόπωρο έχουν πολλαπλούς στόχους: Πρώτος και κεντρικός να μην προκύψει αυτοδυναμία, γεγονός που θα κάνει πιο ευάλωτα στις «απαιτήσεις» τους τα δύο μεγάλα κόμματα και τις ηγεσίες τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν «ψαλιδίσει τα φτερά» του Γ. Παπανδρέου, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσουν να επιβάλουν κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας και να περάσουν τα σχέδιά τους για αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, προωθώντας την Ντόρα, εκτιμώντας ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους. Σε δεύτερο στάδιο θα φροντίσουν να ικανοποιήσουν και τις φιλοδοξίες του κ. Σουφλιά, κι αν δεν σταθεί δυνατό να επιβληθεί ως πρωθυπουργός με τη συναίνεση των δύο κομμάτων, να είναι η εναλλακτική λύση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεν φαίνεται ότι ο Καραμανλής θα τους κάνει το χατίρι να πέσει στην παγίδα τους. Κι αυτό είναι ανακούφιση για τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της παράταξης που διαφωνούν με πρόωρες εκλογές και σημειώνουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μια τέτοια κίνηση «θα ήταν καθαρή πολιτική αυτοκτονία»! Κορυφαίος παράγων της Νέας Δημοκρατίας, που είχε διατελέσει σύμβουλος και του θείου του σημερινού πρωθυπουργού, στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του έλεγε ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» η προσφυγή στις κάλπες.
«Θα είναι παγκόσμια πατέντα, κυβέρνηση που διαθέτει αυτοδυναμία στο μέσον της θητείας της να κάνει πρόωρες εκλογές με δική της πρωτοβουλία για να τις χάσει», τόνισε σε δηλώσεις του («Επενδυτής») ο Μιχάλης Λιάπης, ενώ ο Σάββας Τσιτουρίδης, προσεγγίζοντας περισσότερο την πραγματικότητα, σημείωσε ότι «όσοι από τη ΝΔ θέλουν άμεσα πρόωρες εκλογές, θέλουν να τελειώσουν τόσο τον Κ. Καραμανλή όσο και την κυβερνώσα παράταξη».
Τα παιχνίδια των «νταβατζήδων», αλλά και η στάση των κορυφαίων υπουργών έχουν, όπως προαναφέραμε, εξοργίσει τους βουλευτές, ακόμη κι εκείνους που συστηματικά ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική, οι οποίοι τώρα συσπειρώνονται γύρω από τον πρωθυπουργό. Κομματικά στελέχη τονίζουν ότι μέχρι τον Μάρτιο υπάρχει αρκετός χρόνος για να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει το κλίμα και η Νέα Δημοκρατία να ανακτήσει τις δυνάμεις που έχασε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ενώ επισημαίνουν ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ενός απρόοπτου γεγονότος που μπορεί να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις. Θέτουν ωστόσο ως αναγκαία προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός θα αλλάξει τρόπο σκέψης, θα αλλάξει τρόπο λειτουργίας και θα προχωρήσει σε δυναμικές, όσο και εντυπωσιακές πρωτοβουλίες, στον τομέα της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να είναι διστακτική απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.
Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός ταλαντεύθηκε αρκετά μέχρι να πάρει τις αποφάσεις του για τις εκλογές. Επιστρέφοντας από τις σύντομες διακοπές του στη Χαλκιδική είχε καταλήξει να τις προκηρύξει για τον Οκτώβριο, όπως του εισηγούνταν οι κορυφαίοι υπουργοί. Και θα προχωρούσε κανονικά, λένε, αν δεν μεσολαβούσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική που επιδείνωσαν το κλίμα για την κυβέρνηση. Επιπλέον άκουσε προσεκτικά και τις απόψεις άλλων υπουργών (π.χ. του Παυλόπουλου, καθώς και του Σιούφα) που διαφωνούν με το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Επιπλέον συνειδητοποίησε και το πού το πάνε οι «νταβατζήδες».
Όσοι από τα κορυφαία στελέχη (Σουφλιάς, Ντόρα και εσχάτως ο Μεϊμαράκης) εισηγούνται εκλογές τον Οκτώβριο προτάσσουν το σενάριο της «μικρής ήττας». Υποστηρίζουν δηλαδή ότι τώρα το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα είναι μικρό και η αυτοδυναμία «παίζεται», ενώ τον Μάρτιο λόγω και των οξυμμένων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, το παιχνίδι θα έχει χαθεί οριστικά, το ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει αυτοδυναμία με καθαρή διαφορά και η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Οι «τρεις» έχουν προτείνει στον κ. Καραμανλή κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ να προκαλέσει τον Γ. Παπανδρέου, καλώντας τον να τοποθετηθεί κατηγορηματικά και με σαφήνεια αν επιμένει στη θέση του να προηγηθούν οι εκλογές της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου θα απαντήσει ότι ισχύει η θέση του αυτή, οπότε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκειμένου να μη «σύρεται» η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έξι μηνών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα Μέσα Ενημέρωσης, αφού βέβαια προσθέτουν αρκετή δόση κινδυνολογίας για «πολιτική αβεβαιότητα» και «χάος στην οικονομία», διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον για τον Κ. Καραμανλή, αλλά και για τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.
Αυτή η άκρατη εκλογολογία έχει παρενέργειες σε διάφορα επίπεδα. Σε ορισμένα υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς εντοπίσθηκε μια ξαφνική κινητικότητα και παράλληλα μια διάθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών στην προώθηση προσωπικών εξυπηρετήσεων («ρουσφετιών» επί το λαϊκότερο), με μετατάξεις, διορισμούς κ.ά. Το κλίμα ήρθε να ενισχύσει και η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε κομματικό επίπεδο, καθώς η Ρηγίλλης ζήτησε από τις οργανώσεις να υποβάλουν λίστες με υποψηφίους για τις εκλογές. Ο κ. Ζαγορίτης διευκρίνισε ότι απλώς το κόμμα προετοιμάζεται για εκλογές τον Μάρτιο, αφού το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη στάση του, ενώ άλλα κομματικά στελέχη ανέφεραν ότι αυτό που ζητήθηκε από τις οργανώσεις ήταν ονόματα γυναικών υποψηφίων, αφού στις εκλογές του 2007 η ΝΔ υστερούσε σημαντικά στον τομέα αυτό.
Στο δίλημμα «εκλογές ή ανασχηματισμός» ο Κ. Καραμανλής «απάντησε», σύμφωνα με πληροφορίες, όχι εκλογές. Τι θα κάνει με τον ανασχηματισμό που του ζητούν επιτακτικά υπουργοί και βουλευτές; Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης δεν είναι σαφείς, και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αντικρουόμενες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει κάτι οπωσδήποτε. Προς διευκρίνιση είναι τι θα κάνει ακριβώς. Συγκεκριμένα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εκδοχές:
Η πρώτη, να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, με αμετακίνητο μόνο τον Παπαθανασίου και τον Χατζηδάκη, όπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο μας, φέρνοντας τα πάνω κάτω, που σημαίνει ότι θα μετακινηθούν, ακόμη ίσως και θα απομακρυνθούν κορυφαίοι υπουργοί (Ντόρα, Σουφλιάς, Παυλόπουλος κ.ά.), αδιαφορώντας για τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις αναμενόμενες διαμαρτυρίες. Θα στείλει έτσι ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι εκείνος αποφασίζει και καθορίζει το παιχνίδι, βελτιώνοντας την εικόνα του τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο κ. Καραμανλής, υπό τις παρούσες συνθήκες (πολιτικές και όχι μόνο…), να προχωρήσει σε επιλογές με «υψηλό ρίσκο»…
Η δεύτερη εκδοχή που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι να περιορισθεί σε διορθωτικές κινήσεις, ήτοι να απομακρύνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Β. Αντώναρο, να μετακινήσει τον Π. Παυλόπουλο, να αντικαταστήσει μερικούς υφυπουργούς και να… τελειώσει το πάρτι του ανασχηματισμού. Μια τέτοια επιλογή κάθε άλλο παρά θα ικανοποιήσει βουλευτές και κομματικά στελέχη και κάθε άλλο παρά θα ωφελήσει τον ίδιο πολιτικά και προσωπικά.
Τις τελικές αποφάσεις ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τις πάρει μέχρι την Τετάρτη, αφού στη ΔΕΘ, όπου θα πάει το Σάββατο, θα πρέπει να έχει δώσει το στίγμα των κινήσεών του… Που θα συνοδεύεται με πρωτοβουλίες που θα εξαγγείλει.


Σχολιάστε εδώ