Εκεί ψηλά στο Γραμματικό κρύβεται το μυστικό…

Παρασκευή βράδυ, γύρω στις 20.45, κι ενώ τα μετεωρολογικά δελτία προανήγγελλαν πολλά μποφόρ, με αλλαγές των ανέμων, άναψαν μακριά από τον δρόμο, σε δυσπρόσιτα σημεία, που το ένα από το άλλο απείχε 900 περίπου μέτρα, σε χαράδρα στο Σέσι, δύο φωτιές.
Από τους πρώτους που είδαν τη φωτιά ήταν ο κοινοτάρχης του Βαρνάβα κ. Βούλγαρης, που προσπάθησε να ειδοποιήσει τον κοινοτάρχη του Γραμματικού κ. Κούκη, ο οποίος όμως βρισκόταν σε ταβέρνα που είναι μεταξύ Μαραθώνα και Νέας Μάκρης. Ότι επρόκειτο για εμπρησμό δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία. Στο Γραμματικό εκείνο το μοιραίο βράδυ ο αθλητικός σύλλογος του χωριού είχε χορό όπου ήταν ο τραγουδιστής Ματθαίος Γιαννούλης.
Πήγαν υδροφόρες από δήμους, τέσσερις μάλιστα από το Ίλιον, δύο φύγανε από την Κηφισιά και έφθασαν και τρία οχήματα της Πυροσβεστικής.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν άφησαν από το Γραμματικό να περάσουν οι υδροφόρες, λόγω των αντιδράσεων για την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Λέγεται ότι κάποιοι από τους διασκεδάζοντες κλωτσούσαν τις υδροφόρες.
Στον τόπο της φωτιάς και ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ζαγάρης.
Ο κοινοτάρχης Γραμματικού, στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη το βράδυ στην Περιφέρεια, ισχυρίστηκε ότι πήγε με την εθελοντική ομάδα του χωριού προς το σημείο της φωτιάς, αλλά τα ΜΑΤ που φύλαγαν τα μηχανήματα του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΑ δεν τους άφησαν να περάσουν, κάτι που βέβαια θα πρέπει να εξεταστεί από την Αστυνομία, αν έτσι έγινε.
Υπάρχει βέβαια η απάντηση, από ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά την περιοχή: Γιατί δεν πήγε ο κοινοτάρχης με τους εθελοντές από τον άλλο δρόμο που υπάρχει…
Οι αρχικές εστίες δεν κατασβέστηκαν ολοκληρωτικά. Έμεινε κάποιο κομμάτι και λένε ότι οι πυροσβέστες είπαν άστε το, θα το σβήσουμε το πρωί.
Ανεξάρτητα αν έγινε έτσι ή όχι, φαίνεται ότι κανένας δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε και νόμισαν ότι θα έσβηνε μόνη της η φωτιά.
Αποτέλεσμα, οι φλόγες, με τη χαμηλή θερμοκρασία στη χαράδρα και τον ανακυκλούμενο άνεμο, να φουντώσουν και να ξεχυθούν προς δύο κατευθύνσεις, προς Γραμματικό και προς Βαρνάβα και από κει και πέρα άρχισε να γράφεται η τραγωδία, η κόλαση…
Οι ευθύνες για το ότι δεν έσβησε αμέσως η φωτιά, δεν κατασβέστηκε πλήρως η αρχική εστία και δεν έμεινε βάρδια της Πυροσβεστικής για να αποτρέψει αναζωπύρωση, είναι μεγάλες.
Διατυπώνεται επίσης η κατηγορία ότι άργησαν το πρωί να πιάσουν δουλειά τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Λένε ότι πέταξαν μετά τις 8.30 το πρωί του Σαββάτου.
Αν είχαν πάει στις 7 με 7.30, δηλαδή μία ώρα πριν, ίσως να είχαν γλιτώσει τα 200.000 στρέμματα και τα 150 σπίτια που κάηκαν…
Να σημειωθεί, για να έχει ο καθένας ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Γραμματικό με την απόφαση να γίνει εκεί ΧΥΤΑ, ότι ο κοινοταρχης σε συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων είχε ακουστεί να λέει ότι αν δεν σταματήσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ θα κάψουμε τα μηχανήματα.
Συμπτωματικά στις αρχές της προπερασμένης εβδομάδας, και συγκεκριμένα την Τρίτη, δηλαδή τρεις μέρες πριν μπουν οι δύο φωτιές στη χαράδρα στο Σέσι, στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ιδιώτη που διεκδικεί με έναν τίτλο οικογενειακό 200 στρέμματα από τα 500 όπου θα γίνει ο ΧΥΤΑ.
Υπήρξε παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου από τον δασάρχη Καπανδριτίου τον κ. Φραγκιαδάκη, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας, και η απόφαση που εκδόθηκε άναψε «πράσινο» να προχωρήσει το έργο.
Μέρες τριημέρου…
Εκείνοι που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για καθαρό εμπρησμό επισημαίνουν ότι επέλεξαν μέρες που θα υπήρχαν δυνατοί άνεμοι και εφησυχασμός της κρατικής μηχανής καθώς πολλοί αρμόδιοι είτε θα ήταν σε διακοπές, είτε θα κοιμόνταν, όπως συνέβη με νομάρχη και αρκετούς δημάρχους της περιοχής…
Ενισχυτικό της εκτίμησης περί εμπρησμού ήταν και το ρεπορτάζ του γνωστού έγκυρου δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, την Τετάρτη στην «Καθημερινή». Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω σημείο:
«Ο αυτόπτης μάρτυρας κ. Ηρακλής Χρύσανθος, από το Σέσι Γραμματικού, έσπευσε αμέσως στο σημείο της φωτιάς. ”Ενώ πολεμούσαμε επί μία και πλέον ώρα στην αριστερή πλευρά του δρόμου, όπως κοιτάς από το Σέσι στο Γραμματικό, ξεπήδησε ξαφνικά άλλη μία εστία από τη δεξιά…”. Η δεύτερη εστία είναι για μια σειρά παραγόντων της περιοχής, όπως ο πρώην κοινοτάρχης του Βαρνάβα κ. Γιώργος Κόλλιας, ”σοβαρή ένδειξη εμπρησμού”».


Σχολιάστε εδώ