Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Δεν είναι μόνον η Ελλάδα που απειλείται από την αθρόα μετανάστευση, και ειδικά τη λαθρομετανάστευση, πολλών χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, που προέρχονται από τις φτωχές χώρες της Ανατολής, με την ελπίδα ότι στη χώρα μας θα βρουν περισσότερο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Όλα σχεδόν τα κράτη της γερασμένης Δυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Και η ΕΕ πρόκειται σύντομα να λάβει μέτρα ώστε η λαθρομετανάστευση να τεθεί υπό έλεγχο και να συρρικνωθεί σε ανεκτά όρια. Και δεν είναι μόνον οι χώρες της Δύσης που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι και η απέραντη ακόμη Ρωσία. Οι πληροφορίες λένε ότι στη Σιβηρία, και ειδικά στην ανατολική περιοχή της, έχει δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα λαθραίας εισόδου κινέζων οικονομικών μεταναστών. Ρωσία και Κίνα είναι αρκετά αναπτυγμένες χώρες, και ειδικά η Κίνα που, όπως φαίνεται, πολύ σύντομα θα αρχίσει μαζική εξαγωγή λαθρομεταναστών, που θα κατεβαίνουν στη Δύση κατά μυριάδες. Βλέπετε, η Κίνα είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο του πλανήτη μας και διαθέτει μυριάδες πλεονάζοντος πληθυσμού. Για να πάρετε μια μικρή γεύση της «καθόδου των Κινέζων», σας πληροφορούμε ότι στην Ανατολική Σιβηρία οι ρώσοι ντόπιοι κάτοικοι φτάνουν τα 7 εκατομμύρια και οι κινέζοι λαθρομετανάστες αριθμούν προς το παρόν 5 εκατ., δηλαδή πραγματικός κινεζικός επεκτατισμός.
2 Σε εποχή πλεονάζουσας ρευστότητας βρίσκεται το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ η πραγματική οικονομία (και οι αγορές) στενάζει από έλλειψη ρευστότητας. Ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούσαν, τα πλουσιοπάροχα κρατικά πακέτα στήριξης του τραπεζικού συστήματος και ο περιορισμός στη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες γέμισαν τα τραπεζικά θησαυροφυλάκια με άφθονο ρευστό. Ταυτόχρονα, τα δημόσια ταμεία και οι επιχειρήσεις πάσχουν από συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων. Η ΕΚΤ, για παράδειγμα, στις 25 Ιουνίου διέθεσε σε ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες, και σε ελληνικές φυσικά, 442 δισ. ευρώ ως δάνεια με επιτόκιο 1% και διάρκεια ενός έτους. Μία εβδομάδα μετά, και συγκεκριμένα μέχρι τις 3 Ιουλίου, οι διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν καταθέσει στην ΕΚΤ 316 δισ. ευρώ, τρανή απόδειξη της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους. Το ερώτημα είναι: Γιατί η ΕΚΤ συντηρεί μια κατάσταση πλεονάζουσας τραπεζικής ρευστότητας; Φοβάται μήπως τον αποπληθωρισμό ή απλώς θέλει να διευκολύνει τις ιδιωτικές τράπεζες να ξεφύγουν από τον έλεγχο του κράτους; Προσωπικά φρονώ ότι κίνδυνος να αντιμετωπίσει η οικονομία της Ευρωζώνης και γενικά οι οικονομίες της ΕΕ κατάσταση αποπληθωρισμού, προς το παρόν, δεν υπάρχει. Κάποιος κίνδυνος διαφαίνεται να τεθεί υπό έλεγχο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κάτι που τρομάζει τους τραπεζίτες. Και από το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι η ΕΚΤ θέλει να λυτρώσει τους τραπεζίτες. Και τελικά ο έλεγχος θα παγώσει! Συναδελφική συσπείρωση.
3 Η σημαντική μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της γερμανικής οικονομίας, καθώς και η εμφάνιση δημοσιονομικού ελλείμματος πιθανότατα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ είναι τα στοιχεία που φανερώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Το α΄ τρίμηνο του 2009 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έφτασε στο 3,4% του ΑΕΠ, από 6,6% που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά. Κι αυτό υποδηλώνει ότι οι γερμανικές εξαγωγές φέτος παρουσιάζουν σημαντική συρρίκνωση. Η γερμανική παραγωγική μηχανή έχει εξειδικευτεί στις εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού και διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Σε χαλεπούς καιρούς, η αγορά των προϊόντων αυτών δεινοπαθεί, καθώς οι καταναλωτές αυτοπεριορίζονται και η ζήτηση μειώνεται δραστικά. Ορισμένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, για να βοηθήσουν τη γερμανική οικονομία εφάρμοσαν φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της ζήτησης τέτοιων αγαθών. Όμως ελάχιστοι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν. Η προσπάθεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Εξάλλου δυσκολίες διαπιστώνονται και στον δημοσιονομικό τομέα και οι προβλέψεις είναι ότι φέτος το έλλειμμα θα φτάσει στο 4% και το 2010 στο 6% του ΑΕΠ. Η γερμανική κυβέρνηση εφάρμοσε τη σωστή συνταγή. Στήριξε την πραγματική οικονομία και τόνωσε τα εισοδήματα των ασθενών εισοδηματικά οικογενειών, αδιαφορώντας για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.


Σχολιάστε εδώ