Δεν είναι δώρο το… δώρο, λέει το Ίδρυμα Μπότση!

Θορύβησε, ενόχλησε και ανησύχησε πολλούς η αποκάλυψη του «Π» την περασμένη Κυριακή για το δώρο του ΟΑΕΔ στο Ίδρυμα Μπότση, με την απευθείας αγορά ενός ακινήτου του, στον Άλιμο, που είναι εκτός σχεδίου και δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.
Αγορά παρά την έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, που περιγράφει τα προβλήματα που έχει το ακίνητο και το εντός αυτού κτίριο που είναι εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο, όπου σημειώνεται μάλιστα ότι «η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση έχει εξαντληθεί» (!), στην περίπτωση που με το υπάρχον διπλανό κτίριο του οργανισμού αποτελέσει μία ενιαία ιδιοκτησία.
Απάντηση από τον ΟΑΕΔ δεν υπήρξε. Να σημειωθεί ότι η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ζήτησε να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια.
Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ για την αγορά πάρθηκε στις 12/5/2009 και όχι 2001, όπως από παρέμβαση του δαίμονα του τυπογραφείου γράφτηκε στο σχετικό δημοσίευμα του προηγούμενου φύλλου μας.
Την τεχνική έκθεση-αξιολόγηση του ακινήτου, κόντρα στις διαθέσεις της διοίκησης, όπως προκύπτει, αφού αποφασίστηκε «η απευθείας συμφωνία αγοράς» παρά τα ελαττώματα του οικοπέδου και του κτιρίου, συνέταξαν οι Ναθαναήλ Κεχαγιόγλου πολιτικός μηχανικός, Αγγελική Καραμάνου αρχιτέκτων μηχανικός και Διαμαντής Χατζής Μ/Η μηχανικός.
Τι ισχυρίζεται το Ίδρυμα Μπότση
Από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μπότση κ. Πάνο Καραγιάννη, πρώην εκδότη-διευθυντή της «Απογευματινής», πήραμε την παρακάτω επιστολή:
«Αγαπητέ κύριε Κουρή,
Με έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα “Το Παρόν” για το “δώρο” των 4.500.000 ευρώ που “έκανε ο ΟΑΕΔ στο Ίδρυμα Μπότση αγοράζοντας ακίνητό του στον Άλιμο”.
Και η έκπληξη είναι διπλή γιατί η πάντα καλά πληροφορημένη εφημερίδα σας φαίνεται ότι από κάποιους παραπληροφορήθηκε.
Ο ΟΑΕΔ δεν αγόρασε το ακίνητό μας στον Άλιμο. Το ακριβές είναι ότι το θέμα της αγοράς του βρίσκεται απλώς και μόνον υπό διαπραγμάτευση.
Το ακίνητο αυτό, που αποτελείται από κτίσμα 4.000 τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 4.500 τ.μ., συνορεύει με εκείνο που στεγάζει τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού, με το οποίο παλαιότερα αποτελούσε ενιαίο συγκρότημα. Στα κτίρια αυτά στεγάζονταν και λειτουργούσαν τα γραφεία και τα τυπογραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή», αυτό δε του ΟΑΕΔ είχε αγορασθεί το 1977, προ της συστάσεως του Κοινωφελούς Ιδρύματός μας, από την Εκδοτική Εταιρεία Α. & Δ. Μπότσης ΑΕ.
Τα κτίρια είχαν σχεδιασθεί από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο. Αυτό για το οποίο γίνεται διαπραγμάτευση δεν βρίσκεται, βεβαίως, σε κατάσταση ερείπωσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επειδή έχουν θραυσθεί μερικοί υαλοπίνακες. Τούτο αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρή κατασκευή, καθώς στέγαζε και το τεράστιο και σε συνεχή λειτουργία ταχυπιεστήριο της “Απογευματινής”. Σε αυτό αποθηκεύονταν επίσης αναρίθμητοι τόνοι δημοσιογραφικού χάρτου. Μεγάλο μέρος αυτού, άλλωστε, ήταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ενοικιασμένο στην εταιρεία Εμπορική Γραμμή ΑΕ, η οποία διακινούσε, με φορτηγά και βαν αυτοκίνητα, χιλιάδες προϊόντα σε σούπερ μάρκετ. Στο ίδιο αυτό κτίριο είχε εγκριθεί να στεγασθεί ΙΕΚ, ενώ είχε στεγάσει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και το Ηλεκτρονικό Αρχείο Δημοσιευμάτων Τύπου του Ιδρύματός μας.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας αναφέρεται ότι η μοναδική του πρόσοψη είναι πλάτους μόλις 4 μέτρων. Τούτο, όμως, συμβαίνει διότι κάποια προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΕΔ, κατά ΠΑΡΑΒΑΣΗ του συμβολαίου πώλησης του κτιρίου που στεγάζει τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του, προχώρησε στην κατασκευή διαχωριστικού φράκτη και δεν άφησε τον χώρο ενιαίο όπως προβλέπεται και που μπορούμε να διεκδικήσουμε.
Και, φυσικά, στην περίπτωση που το κτίριό μας τελικά αγορασθεί, το όλο συγκρότημα -πλέον- του ΟΑΕΔ θα έχει ΕΝΙΑΙΑ πρόσοψη.
Εξάλλου το τίμημα των 4.500.000 ευρώ, που αναφέρεται στο δημοσίευμα, αποτελεί εκτίμηση των ειδικών και ασφαλώς έχει σχέση με το μέγεθος του ακινήτου και τις τιμές της περιοχής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακίνητο τούτο είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που συνορεύει με αυτό του ΟΑΕΔ.
Το “δώρο”, λοιπόν, αγαπητέ κύριε Κουρή, δεν είναι δώρο και ασφαλώς η πάντα καλά πληροφορημένη εφημερίδα σας θα είχε και στην περίπτωση αυτή ορθή και αντικειμενική πληροφόρηση αν ζητούσε και τη δική μας άποψη.
Πάντα στη διάθεσή σας
Φιλικά
ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ»

Σημ. «Π»: Μία μόνο επισήμανση. Το «ΠΑΡΟΝ» δεν «παραπληροφορήθηκε από κάποιους…». Παρέθεσε με απόλυτη ακρίβεια ό,τι ανέφερε η έκθεση της Επιτροπής Μηχανικών που όρισε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Και αυτά ο αγαπητός κ. Καραγιάννης δεν είδαμε να τα αμφισβητεί. Και με τη μεγάλη δημοσιογραφική εμπειρία που έχει, αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκαία η κριτική γιατί, όπως πάντα, προλαβαίνει…


Σχολιάστε εδώ