Γιατί δεν έγινε δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός;

Οι Μητροπολίτες που μετείχαν στη Σύνοδο και ο κ. Ιερώνυμος χαίρονταν επειδή, όπως έλεγαν, είχαν προασπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Εκκλησίας. Ήταν η τελευταία συνεδρίασή τους με αυτήν τη σύνθεση και είχαν έναν σημαντικό, κατά την άποψή τους, λόγο να χαίρονται.
Επιτέλους, όπως τους είχαν πει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και ο διευθυντής των οικονομικών κ. Ζαμπέλης, είχαν απαλλαγεί από αυτά τα οικόπεδα στη Βουλιαγμένη, τα οποία «φορτώθηκε» ένας… άτυχος δημοτικός υπάλληλος. Μέσα στην ατυχία του, βεβαίως, ο δημοτικός υπάλληλος κατάλαβε πιθανότατα ότι τον «έπιασαν κορόιδο» και αποφάσισε να τα διαθέσει σε offshore εταιρείες που τα πλήρωσαν κατά τι ακριβότερα…
Ευγενώς, οι άνθρωποι της Εκκλησίας τού παραχώρησαν και το γραφείο τους για να γίνει η συναλλαγή που ζημίωσε τα ταμεία της Εκκλησίας κατά εκατοντάδες χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) ευρώ. Ο διευθυντής της ΕΚΥΟ τούς έδωσε, όπως έλεγε το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, τις απαραίτητες εξηγήσεις για τα όσα έγραφαν «ανακριβή δημοσιεύματα», επιμένοντας ότι ήταν προς το συμφέρον της Εκκλησίας αυτή η πώληση των οικοπέδων.
Ο εισαγγελέας βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζει να έχει διαφορετική γνώμη, παρά το «συγχωροχάρτι» που με ευκολία μοίρασαν οι συνοδικοί Μητροπολίτες. Πώς θα μπορούσε να μην έχει άλλωστε διαφορετική γνώμη, αφού τα οικόπεδα, όπως λένε ακόμη και στελέχη της ΕΚΥΟ, δόθηκαν με πολύ χαμηλότερο τίμημα από εκείνο της αγοράς;
Πρόκειται για ένα ακίνητο με μεγάλη εμπορική αξία που βρίσκεται πάνω σ’ έναν βράχο, μόλις μερικά μέτρα από τη θάλασσα. Δίπλα είναι και κάποια «αδέσποτα» οικόπεδα που κάποια στιγμή θα προσαρτηθούν και θα κάνουν μια έκταση 3.000 τ.μ. Και αντιλαμβάνεται ο καθένας πού θα εκτιναχθεί η αξία του, λένε οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής.
Εκτός αν κάποιος τους είπε ότι η εμπορική αξία των ακινήτων που έδωσαν στη Βουλιαγμένη ήταν χαμηλή και η τιμή που τα πούλησαν συμφέρουσα…
Στους διαδρόμους της ΕΚΥΟ λένε ότι η εκτίμηση για την εμπορική αξία των οικοπέδων έγινε από εταιρεία που είχε πολλούς «γνωστούς» στην ΕΚΥΟ. Επίσης ότι η εμπορική αξία που έχουν τα οικόπεδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία έγινε η συναλλαγή. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από το ότι τα οικόπεδα πουλήθηκαν από τον δημοτικό υπάλληλο μέσα σε λίγα λεπτά, πριν καν προλάβει να φύγει από το συνοδικό κτίριο! Άραγε αυτά τα εξήγησαν στους συνοδικούς Μητροπολίτες και τον Αρχιεπίσκοπο;
Υπήρξαν πειστικές απαντήσεις για το πώς «ανέχθηκαν» να πωληθεί το οικόπεδο κατά πολύ ακριβότερα μέσα στο γραφείο της Εκκλησίας και μάλιστα με τις ίδιες επιταγές;
Εκκλησιαστικώς το θέμα το έχει αναλάβει «επί προσωπικού» ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, που δεν φαίνεται να έχει πειστεί με τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί και πιέζει για απαντήσεις. «Και μόνο το ότι εκτάκτως ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σημαίνει ότι θορυβήθηκαν και θέλησαν να δώσουν κάλυψη στις αδιαφανείς ενέργειες της ΕΚΥΟ. Και αν τελικά ο εισαγγελέας διαπιστώσει ότι έγιναν παράνομες ενέργειες, τότε τι θα πουν; Θα πάρουν πίσω τα εύσημα για την πώληση;» λέει έμπειρος κληρικός της Συνόδου.
Το σημαντικότερο όμως ερώτημα είναι γιατί δεν ακολούθησαν τη διαφανή οδό του ΔΗΜΟΣΙΟΥ πλειοδοτικού διαγωνισμού, οπότε σίγουρα θα είχε υπάρξει ενδιαφέρον και το φιλέτο θα «έπιανε» πολύ μεγαλύτερη τιμή, κάτι που κανένας από την ΕΚΥΟ δεν μπορεί να αποκλείσει.
Ουσιαστικά δηλαδή δεν προστάτευσαν το συμφέρον της Εκκλησίας και αυτό αποτελεί απιστία. Στους Μητροπολίτες δόθηκε η δικαιολογία από την ΕΚΥΟ ότι αυτή η δικαστική διαμάχη με τον καταπατητή (και μετέπειτα αγοραστή) θα ήταν ατέρμονη και η πιο συμφέρουσα πρόταση θα ήταν να γίνει η συμβιβαστική εκποίηση. Κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Άλλωστε και εδώ κανένας δεν μπορεί να πει ότι η απόφαση δεν θα ήταν πιθανότατα υπέρ της Εκκλησίας.
Τι αναζητεί ο Εισαγγελέας
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η Εισαγγελέας Αλεξάνδρα Κοσμά αναζητεί τη διαδρομή που ακολούθησε το χρήμα μέχρι να φτάσει στα ταμεία της Εκκλησίας. Ελέγχει, λένε οι πληροφορίες, την προέλευση των χρημάτων και ποιοι κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες στις οποίες κατέληξαν τα οικόπεδα-φιλέτα.
Όπως έγινε γνωστό, οι εταιρείες πλήρωσαν για τα οικόπεδα όχι μόνο με επιταγές αλλά και σε μετρητά (96.768 ευρώ). Ο νόμος ωστόσο απαγορεύει τη διάθεση από υπεράκτια εταιρεία ποσού άνω των 15.000 ευρώ σε «ζεστό» χρήμα, παρά μόνο σε δίγραμμη επιταγή. Στην ΕΚΥΟ δεν ήξεραν αυτήν τη «λεπτομέρεια» και μπροστά στα μάτια τους επέτρεψαν να γίνει η παρανομία;
Η Εισαγγελέας έχει αναθέσει σε πραγματογνώμονα, λένε δικαστικές πηγές, να αξιολογήσει την τρέχουσα εμπορική αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν για να διαπιστώσει αν υπάρχει διαφορά με την εκτίμηση της ΕΚΥΟ, βάσει της οποίας πωλήθηκαν στον δημοτικό υπάλληλο τα οικόπεδα. Παράλληλα θα ελέγξει αν προκύπτει από κάπου «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος ή αν κάποιος ωφελήθηκε με «προμήθεια» από την πολύ δελεαστική αυτή συναλλαγή …
Τέλος, ρόλο-κλειδί στην υπόθεση φέρεται να έχει ο πρώην νομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου κ. Παπασπύρου, ο οποίος απομακρύνθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την πώληση των οικοπέδων, καθώς, όπως λένε οι φήμες, διαφώνησε έντονα με τη διαδικασία που ακολουθούσαν στην ΕΚΥΟ. Από το περιβάλλον του διαδίδεται εξάλλου ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. «Περιμένετε το φθινόπωρο που θα μπουν οι εισαγγελείς στην ΕΚΥΟ να δείτε…», λένε χαρακτηριστικά άτομα από το περιβάλλον του.


Σχολιάστε εδώ