από το Περιστύλιο…

300 ευρώ για κάθε
εμβόλιμη!
νΜε καλοκαιρινή διάθεση επέστρεψαν στη Βουλή μετά τις διακοπές του Αυγούστου οι βουλευτές. Τρεις κι ο κούκος στη συζήτηση των νομοσχεδίων και ο πρόεδρος, για να μην τους κακοκαρδίσει, προσθέτει εμβόλιμες συνεδριάσεις σε νομοσχέδια που η συζήτησή τους θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί ακόμα και αν ο διατιθέμενος χρόνος ήταν ο μισός. Όπως τις προάλλες που διακόπηκε η πρωινή επί της αρχής συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών στη 1 το μεσημέρι για να ξαναρχίσει στις 6 το απόγευμα και να τελειώσει στις 8.30 μ.μ.! Περιττή, θα πείτε, η εμβόλιμη, εφόσον θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η συζήτηση κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης, που πολλές φορές τραβάει μέχρι τις 4 και τις 5 το απόγευμα. Όχι και τόσο, όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε εμβόλιμη… σημαίνει 300 επιπλέον ευρώ για τους βουλευτές του τμήματος. Γιʼ αυτό και είναι καλοδεχούμενες οι επιπλέον συνεδριάσεις από όλες τις πτέρυγες της Βουλής…
νΣε… θερινό σινεμά με πρωταγωνιστή τον συμπαθή και πάντα επίκαιρο στους καβγάδες μεταξύ των πολιτικών Μαυρογιαλούρο μετατράπηκε η Βουλή στις πρώτες συνεδριάσεις μετά τις διακοπές του Αυγούστου.
νΤο… έργο ανέβασε πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολιτεύεται με την πολιτική του Μαυρογιαλούρου. Το κάνατε χθες, το κάνετε και σήμερα», είπε.
ν «Είναι γνωστό ότι το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, που είναι ακριβώς η πατέντα Μαυρογιαλούρου, είναι δημιούργημα, διαχρονικό παιδί του ΠΑΣΟΚ. Και το διακατέχει ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και από αυτά που ελέχθησαν από τον κ. Παπουτσή. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που χώρισε την Ελλάδα σε μπλε και πράσινα καφενεία, σε μπλε και πράσινους υπαλλήλους», απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποτιμώντας τον γνωστό ήρωα.
νΤα ιστορικά στοιχεία σχετικά με το… καστ, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την έννοια του Μαυρογιαλούρου ανέλαβε να εξηγήσει πάλι ο κ. Παπουτσής: «Ο Μαυρογιαλούρος ήταν ένας ήρωας μιας εξαιρετικής ελληνικής ταινίας με τον τίτλο “Υπάρχει και φιλότιμο” και με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Την ταινία εμπνεύστηκε ο Αλέκος Σακελλάριος από το πολιτικό κλίμα της εποχής του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της ΕΡΕ. Μη βιάζεστε, λοιπόν, να αποδώσετε στο ΠΑΣΟΚ φαινόμενα που κατεγράφησαν στη συνείδηση της κοινής γνώμης στο παρελθόν, και σʼ ένα παρελθόν που δεν τιμά τη χώρα μας».
νΆποψη όμως περί Μαυρογιαλούρου είχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Δεν ξέρω εάν ο κ. Παπουτσής πέτυχε στην προσπάθειά του να αποδώσει μετά θάνατον και να ερμηνεύσει την έμπνευση του αείμνηστου εξαιρετικού συγγραφέα Αλέκου Σακελλάριου, αλλά αυτό που θέλω να πω για να έχουμε πληρότητα, κύριε Παπουτσή, στην αφήγηση του πλαισίου εκείνης της εποχής, είναι ότι τότε ήταν η περίοδος της ΕΡΕ του Καραμανλή, αλλά μετά ακολούθησε η περίοδος της Ενώσεως Κέντρου».
νΑλλά αυτός που άφησε άφωνους τους βουλευτές με τις γνώσεις του περί του θέματος ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, που έδειξε ότι έχει σπουδάσει τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Ο κ. Δένδιας ανέλυσε με… επιχειρήματα την πράξη τού… αυτομουντζώματος και έσπευσε να αποκαταστήσει το όνομα του… καημένου του Μαυρογιαλούρου: «Γίνεται διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα σήμερα στην αίθουσα της Βουλής, μεγάλος λόγος για τον καημένο τον Μαυρογιαλούρο. Και μάλιστα ο λόγος γίνεται αρνητικά, με ένα αρνητικό πρόσχημα. Και ένθεν κακείθεν αποστέλλεται ως ύβρις η παρομοίωση προς τον Μαυρογιαλούρο. Είναι προφανές ότι την ταινία όσοι το λένε δεν την έχουν δει. Ο Μαυρογιαλούρος, θα μου επιτρέψετε να σας πω, εάν καλώς ενθυμούμαι, είναι μια ιδιαίτερα συμπαθής και έντιμη μορφή, η οποία ευρισκόμενη προ του χάους, το οποίο η πολιτική τού προκάλεσε, και παραιτήθη και αυτομουντζώθη επανειλημμένως. Και είναι κρίμα που αυτή η υγιής παράδοση του αυτομουντζώματος εγκατελείφθη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα».
νΜετά τα περί… αυτομουντζώματος, κατάπληκτοι οι βουλευτές παρακολούθησαν τον κ. Δένδια να αναλύει ποιος είναι ο πραγματικός Μαυρογιαλούρος: «Είναι ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος, του ιδίου σκηνοθέτη, του οποίου ο Βύρων Πάλλης στο γνωστό έργο, Κωνσταντάρας στο άλλο, διεκρίνετο για τη μεγαλαυχία, για την καυχησιολογία, για την πρόβλεψη επερχόμενου εκλογικού θριάμβου κάθε φορά, τον οποίο κατόπιν και μετά την αποτυχία επλήρωνε ο Μελέτης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ήτοι ο ελληνικός λαός. Θανασάκης ο πολιτευόμενος λοιπόν. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ». Μαυρογιαλούροι ή όχι, μην πείτε ότι δεν έχουν πλάκα οι πολιτικοί μας…
Άλλα τη μια μέρα,
άλλα την άλλη
νΜε διαφορετική θέση από αυτήν που είχε στην αρμόδια επιτροπή για το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ εμφανίστηκε στο Β΄ θερινό τμήμα το ΠΑΣΟΚ. Αρχικά το υπερψήφισε ως ένα βήμα για την εξίσωση της τεχνολογικής με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο τέλος το καταψήφισε. «Δεν είναι κακό να αλλάζεις άποψη, αλλά θα πρέπει να είσαι σε θέση να αιτιολογείς την οβιδιακή σου μεταμόρφωση», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είπαμε, ήταν πολλά τα μποφόρ που φύσηξαν στην Αττική, άλλαξε στάση και το ΠΑΣΟΚ.
νΠοιητικός οίστρος στις αναφορές ορισμένων βουλευτών στην οικολογική καταστροφή της Αττικής. Ο Μάρκος Μπόλαρης, απευθυνόμενος στη ΝΔ, θυμήθηκε το ρητό των αρχαίων προγόνων μας και είπε: «Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς προφασίζεσθε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ουμπέρτο Έκο θα έβρισκε στην πολιτική της ΝΔ την πλήρη εφαρμογή του λατινικού ρητού: «Nominem nudum tenemus», ας κρατήσουμε το όνομα γυμνό. «Η απογύμνωση αυτή των λέξεων των πολιτικών προταγμάτων από οποιοδήποτε νόημα έχει ως μόνο σκοπό την αναπαραγωγή, την παραμονή του κόμματος στην εξουσία», είπε.
νΔεν είναι σε θέση βέβαια
να κατανοούν όλοι τον Ουμπέρτο Έκο.
νΓιʼ αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός μίλησε πιο απλά για τις πυρκαγιές: «Η κυβέρνηση αυτή, που αντέχει ως τα 6 μποφόρ, συνεχώς ανοίγει ασκούς και απελευθερώνει ανέμους δασοκτόνους, παιδειοκτόνους, υγειοκτόνους, που δεν μπορεί να ελέγξει. “Σημάντορες άνεμοι που ιερουργούνε”, που λέει ο ποιητής και από ένα σημείο και μετά είναι απολύτως εκτός ελέγχου». «Η κυβέρνηση η δική μας αντέχει σε αρκετά μποφόρ», τον διαβεβαίωσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Και επειδή ξέρει από φουσκωτά, ας μη μας παρομοιάζει με πολυεστερικό που δεν αντέχει στα έξι μποφόρ. Είμαστε φουσκωτό που αντέχει σε παραπάνω μποφόρ και συνήθως είναι και αβύθιστο». Και ο Θανάσης Λεβέντης: «Αυτό το φουσκωτό και τα φουσκωτά τι θέλετε και τα επικαλείστε τόσο πολύ, κύριε υπουργέ;».
νΛευκοντυμένος εμφανίστηκε ο Περικλής Κοροβέσης στη Βουλή, όπου συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Λευκό παντελόνι, λευκό μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα, λευκό σακάκι, λευκή τραγιάσκα, ασορτί με τα άσπρα του μαλλιά. Σύμπτωση ή προσεκτικά σχεδιασμένος συμβολισμός; Ο ίδιος πάντως απαντούσε με νόημα στα σχετικά σχόλια: «Είμαι λευκός και αμόλυντος»!
«Πάτε να απολογηθείτε;», ρωτήθηκε ενώ ανέβαινε τις σκάλες.
«Όχι», απάντησε. «Πάω να ακούσω την απολογία της ηγεσίας του Συνασπισμού!».


Σχολιάστε εδώ