XΡΗΜΑτιστήριο

> Η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων ακόμη και από τους «καλούς» πελάτες είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρηματίες αναζητούν τρόπους εξασφάλισης των πληρωμών, ακόμα και μέσω της ασφάλισης των απαιτήσεων σε περίπτωση που ο αγοραστής είτε πτωχεύσει είτε έλθει σε δικαστικό διακανονισμό με τους πιστωτές του.

> Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς το αρνητικό κλίμα σε Ασία, Ευρώπη, Αμερική και η αδυναμία των εγχώριων τραπεζικών τίτλων να απορροφήσουν τις πιέσεις των δεικτοβαρών μετοχών ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.309,63 μονάδες, μειωμένο κατά 1,36%, και την αξία των συναλλαγών στα 108,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,77%, ο μεσαίας FTSE-40 έπεσε κατά 2,16% και ο FTSE-80 κινήθηκε πτωτικά, 2,04%. Την επομένη, παρά την ισχυρή πτώση της Wall, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων καταναλωτικής εμπιστοσύνης, και τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων έξι εβδομάδων στις ευρωαγορές, μετά την πτώση στις τιμές των κατοικιών στη Μ. Βρετανία, το θετικό κλίμα που επικράτησε στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο κράτησε ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.333,29 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,02%, και η συνολική αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 101,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τις επιμέρους μετοχές σημαντικά κέρδη σημειώθηκαν για Alapis, Τρ. Αττικής, Μπ. Βωβό, αξιοσημείωτα για Alpha, ΔΕΗ, Εθνική, ενώ αντίθετα ζημίες για ΟΠΑΠ, Eurobank, ΕΧΑΕ και Intralot. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η άνοδος των δεικτών στη Wall Street, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των Home Depot Inc. – Target Corp., η ενίσχυση των αντίστοιχων στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, λόγω της επανάκαμψης της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, αλλά και η συναλλακτική «άπνοια» στο ΧΑ διατήρησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.350,47 μονάδες, με κέρδη 0,74% και τζίρο στα 107,8 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 96 κατέγραψαν κέρδη, 95 απώλειες, ενώ 128 έκλεισαν αμετάβλητες. Την επομένη, η απρόσμενη πτώση των αποθεμάτων αργού, που οδήγησε στην ενίσχυση των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου στη Wall Street, τα μεικτά πρόσημα των δεικτών στις ευρωαγορές, ελέω της στάσης αναμονής εν όψει των εταιρικών αποτελεσμάτων, και τα υψηλότερα επίπεδα τιμών των τραπεζικών τίτλων, με επίκεντρο την Εθνική, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε θετικό έδαφος.

> Η υψηλή κατάταξη των τίτλων από τον οίκο Moodyʼs τούς έκανε αποδεκτούς για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα… Σε νέες τιτλοποιήσεις δανείων, προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να δημιουργήσει το απαραίτητο αυτήν την περίοδο «μαξιλάρι» ρευστότητας.

> Μπορεί η εγχώρια χρηματαγορά να διατηρεί ακόμη τα χαρακτηριστικά των αναδυόμενων, όμως σε ένα ενδεχόμενο ανοδικό γύρισμα η πλειονότητα των αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων αναμένεται να στραφεί προς τις κεφαλαιαγορές της ΝΑ Ευρώπης, που προσφέρουν άμεσα τα υπερκέρδη τους.

> Μία από τις πλέον επεισοδιακές γενικές συνελεύσεις εισηγμένης επιχείρησης διεξήχθη την εβδομάδα που πέρασε, με τους βασικούς μετόχους να μετατρέπουν την αίθουσα της συνεδρίασης σε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω την επιτυχία της επικείμενης τριπλής αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Περί της Προοδευτικής ο λόγος.

> Στοχεύει στην είσπραξη 390 εκατ. ευρώ… Τι και αν ο «υπερσυντηρητικός» ΟΟΣΑ μάς θεωρεί ακριβούς ως προς τη χρήση των κινητών, η «γαλάζια» διακυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη στην επιβολή του τέλους συνδρομητών. Και όλα αυτά ενώ οι φορολογικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις αναμένεται να κοστίσουν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας περίπου 420 εκατ. ευρώ.

> Το θέμα είναι αν αντέχει η εγχώρια χρηματαγορά… Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 14 εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν προβεί σε ανακοίνωση για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, αναζητώντας συνολικά κεφάλαια ύψους 1,089 δισ. ευρώ, με περίπου το 1/2 αυτών να αφορά την Alapis του Λαυρεντιάδη!

> Οι περισσότερες αφορούν χρέη δανειοληπτών προς τράπεζες… Πάνω από 50.000 διαταγές πληρωμής έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου, καθώς η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει την κατακόρυφη αύξησή τους, οδηγώντας πολλούς από τους συναλλασσόμενους στις αίθουσες των δικαστηρίων.

> Χωρίς σχέδιο, απλώς βλέποντας και κάνοντας… Για να δούμε αν, με αφορμή το επικείμενο ξεπούλημα της ΔΕΠΑ, «το βαθύ κράτος της Δεξιάς» θα τολμήσει να αλλάξει την κείμενη νομοθεσία, επιτρέποντας τη συμμετοχή των ιδιωτών στις κατά τα άλλα ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές της χώρας με ποσοστό μεγαλύτερο του 49%.

> Η απαξίωση του ΟΤΕ μετά την είσοδο της Deutsche Telekom στο μετοχικό του κεφάλαιο, το ξεφόρτωμα της μετοχής του ΟΠΑΠ λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών, το διοικητικό αλαλούμ στη ΔΕΗ και η στασιμότητα που επικρατεί στα λιμάνια περιθωριοποιούν ολοένα και περισσότερο τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.

> Αλλαγές επί αλλαγών σε καίρια πόστα τραπεζών… Οι ζημίες από τα χρεόγραφα Lehman, η συρρίκνωση του ενεργητικού της, αλλά και η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οδήγησαν στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ.

> Εδώ δεν μπόρεσαν να τα «τιθασεύσουν» οι ώριμες χρηματαγορές, λέτε να τα καταφέρει η Σοφοκλέους; Η αναφορά μας στις απεγνωσμένες προσπάθειες της διοίκησης της ΕΧΑΕ να κερδίσει «πάση θυσία» το στοίχημα των Σύνθετων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων (ΣΧΠ), δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την ύπαρξή της.

> Κυβερνητικές παλινωδίες σε ένα ακόμη φλέγον θέμα… Αντιδράσεις προκαλεί η κοινή υπουργική απόφαση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, καθώς όχι μόνο δεν φτάνει το 40%, αλλά εξαιρεί από τη διαδικασία χιλιάδες εξ αυτών.

> Την ώρα που οι τιμές των καυσίμων πέφτουν διεθνώς, η αντίστοιχη της βενζίνης στην Ελλάδα συνεχίζει τη δική της, «μοναχική» ανοδική πορεία… Ο μέσος όρος λιανικής την προπερασμένη εβδομάδα ήταν 1,111 ευρώ, ενώ στις νησιωτικές περιοχές έφτασε μέχρι και το 1,236 ευρώ ανά λίτρο, καταδεικνύοντας το μπάχαλο που επικρατεί στην εγχώρια αγορά.

> Ο σημαντικότερος κίνδυνος ανακύπτει από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες… Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές των Βαλκανίων είναι σε ευρώ, με αποτέλεσμα η υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων να επιφέρει αναπόφευκτα αύξηση των δόσεων και αδυναμία στην ανταπόκριση των υποχρεώσεων.

> Οι λόγοι αποχώρησης διάφοροι… Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που την τελευταία πενταετία αποχαιρέτησαν, είτε οικειοθελώς είτε λόγω προβλημάτων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι διαγραφές από το ταμπλό της Σοφοκλέους ανέρχονται σήμερα σε 95.

> Δεν φαίνεται να λειτουργούν προς όφελος των καταναλωτών… Περισσότερες είναι αυτήν την περίοδο οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες, μέσω είτε ομολογιακών εκδόσεων που απευθύνονται στην αγορά είτε τιτλοποιήσεων που απορροφώνται από την ΕΚΤ. Η μεγάλη χρονική διάρκεια πάντως φαίνεται να κερδίζει τα χαμηλά επιτόκια, γι’ αυτό και στις περισσότερες των περιπτώσεων προτιμάται η πρώτη εκδοχή, που θα αποφέρει χρήματα για 3 έτη, έναντι της δεύτερης, που ισχύει για 1 χρόνο.

> Από το χρηματιστηριακό «πάρτι» του προηγούμενου μήνα, που δεν φαίνεται να συνεχίζεται και κατά την τρέχουσα περίοδο, απείχαν κάποιες εγχώριες δεικτοβαρείς μετοχές, για τις οποίες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις… Μεταξύ των χαρτιών που έκλεισαν αρνητικά τον Ιούλιο ήταν και των ΟΠΑΠ -11,3% και MIG – 3,9%.

> Ο μεγάλος κίνδυνος των επισφαλειών, το κλείσιμο της χρηματοδότησης από πλευράς τραπεζών, η μείωση του αριθμού των πελατών και η συρρίκνωση του τζίρου είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου των κλωστών.

> Οι ασφαλισμένοι αναμένεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη… Οι αυστηρότερες προδιαγραφές φερεγγυότητας που προβλέπονται από το Solvency II, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων Αστικής Ευθύνης Οχημάτων με τα νέα, αυξημένα κατώτατα όρια, θα εκτοξεύσουν το κόστος στα ύψη.

> Νόμιμο μεν, ανήθικο δε, κυρίως για τους μικρομετόχους… Κάτι πρέπει να γίνει με το περίφημο discounts, καθώς οι μεταβιβάσεις πακέτων μέσω του ΧΑ, σε τιμές που αποκλίνουν έως και 99% από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές, δημιουργούν στρεβλώσεις τόσο στις μετοχές όσο και στην αγορά γενικότερα. Πρόσφατα παραδείγματα αυτά των Aegean και Σαράντης.

> Προς την Τράπεζα της Ελλάδος… Από τη στιγμή που η απορρόφηση των ζημιών, κυρίως σε κάποια μικρά πιστωτικά ιδρύματα, αναμένεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης, γιατί οι ασκήσεις προσομοίωσης εφαρμόστηκαν αποκλειστικά και μόνο σε δείγμα αποτελούμενο από τα εννέα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας;

> Το ζητούμενο είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης… Παρά τις όποιες δυσχέρειες, ο στόλος ελληνικής διαχείρισης κατόρθωσε να διατηρήσει την πρώτη θέση που κατέχει σταθερά στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η συνεισφορά της ναυτιλίας εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερης σημασίας για την εθνική οικονομία.

> Στο μάτι του κυκλώνα οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις… Ο στόχος των τραπεζιτών είναι να καταργήσουν τον θεσμό που αποτελεί την «ομπρέλα» προστασίας των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, πράγμα που, αν γίνει, θα επεκταθεί και στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας

> Έσοδα που δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις ζημίες… Μπορεί η απελευθέρωση των προσφορών, πριν από τις θερινές εκπτώσεις, να οδήγησε στη μείωση των στοκ, δημιούργησε όμως σύγχυση στους καταναλωτές, χωρίς να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στον τζίρο των μικρών επιχειρήσεων.

> Αλήθεια, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ίδρυση της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων του ΟΤΕ; Αν δεν κάνουμε λάθος, έχει ήδη λάβει την άδεια για ΑΕΕΑΠ, έτσι κάθε αναιτιολόγητη καθυστέρηση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την εισαγωγή της ή μη στο Χρηματιστήριο.

> Οι πιέσεις των «συμφερόντων» απέδωσαν καρπούς… Τι και αν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πάνω από πενήντα έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να τις «κληροδοτήσει» στους νέους διοικούντες της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. Γιατί άραγε;

> Ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν… Από τους λίγους insiders που προέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ρευστοποιήσεις μετοχών τους ήταν και ο γενικός διευθυντής επιχειρηματικής-λιανικής τραπεζικής της Attica, ο οποίος πούλησε 3.000 κοινές ονομαστικές συνολικής αξίας 8.340 ευρώ.

> Στην καλή διάθεση των τραπεζών να προσφέρουν περισσότερα στεγαστικά δάνεια, αλλά και στην τιμολογιακή πολιτική των κατασκευαστών να μειώσουν τις τιμές εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων για ανάκαμψη της ζήτησης από τον Σεπτέμβριο.

> «Ό,τι πληρώνεις… παίρνεις», λέει ο σοφός λαός και ταιριάζει απόλυτα στις κατά καιρούς διαφημιστικές καμπάνιες των κρατικά εποπτευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων… «Χαίρεσαι να βλέπεις» τα τηλεοπτικά σποτ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από έρευνα αγοράς, φέροντας τη σφραγίδα επαγγελματιών του χώρου και εκπέμποντας στοχευμένα μηνύματα.

> Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, τα υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντανακλούν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, που μεταξύ άλλων έχουν οδηγήσει σε υστέρηση της συνολικής αποταμίευσης έναντι της εγχώριας επενδυτικής δαπάνης.

> Τουλάχιστον δύο… Ποιες από τις εγχώριες τράπεζες των οποίων οι διοικήσεις διορίζονται από το κράτος βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις με εισπρακτικές εταιρείες του εξωτερικού για τη μεταβίβαση ληξιπρόθεσμων χρεών στο 7-8% της ονομαστικής τους αξίας;

> Με στόχο την «υφαρπαγή» των πρατηρίων, που θα μείνουν εκτός της «ομπρέλας» των πολυεθνικών… Αυξάνεται το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων εταιρειών του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών για τις εξελίξεις που συντελούνται τόσο με την εξαγορά της BP από τα ΕΛΠΕ όσο και με την επικείμενη πώληση του δικτύου της Shell στη Motor Oil.

> Η πορεία των δεικτών ασφυξίας, σε συνδυασμό με τη στρέβλωση των μεταχρονολογημένων επιταγών, σφίγγει τον κλοιό στην αγορά… Σοκ και δέος από τα «φέσια» επταμήνου στην αγορά, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ σφραγίστηκαν επιταγές συνολικής αξίας 1,954 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 140 εκατ. ευρώ.

> Άλλο να αγοράζεις κερδοσκοπικά ποσοστά μετοχών μιας εταιρείας και άλλο προκειμένου να αναλάβεις τον μετοχικό της έλεγχο… Με την κρίση να τροφοδοτεί σενάρια συγκέντρωσης της αγοράς, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις φήμες που θέλουν να βρίσκονται στα σκαριά κινήσεις επιθετικών εξαγορών τραπεζών.


Σχολιάστε εδώ