Τα προβλήματα

Λέγεται μάλιστα ότι η αγορά της Νεοχημικής αποφασίστηκε μετά την παρουσίαση των υπεραισιόδοξων στοιχείων που έδωσε ο κ. Easton και αυτός ήταν ο λόγος που απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά το… φιάσκο!

Όπως σημειώνει η «Financial Times» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Carlyle in Greek buy-back dispute» πριν από λίγες ημέρες που βασίζεται σε ανταπόκριση του Martin Arnold από το Λονδίνο και της Hope Kerin από την Αθήνα, η αμερικανική εταιρεία στηρίχθηκε σε στοιχεία που δεν είχαν αντίκρισμα και ήταν πλασματικά, αφού εμφάνιζαν τη Νεοχημική να έχει υψηλούς τζίρους από πωλήσεις ειδών της στην εταιρεία Alapis, σε πολύ καλές τιμές.

Η Alapis όμως, όπως αναφέρουν, είναι μια φαρμακοβιομηχανία την οποία ίδρυσε ο Λ. Λαυρεντιάδης και στην οποία σήμερα κατέχει μερίδιο μειοψηφίας. Υπονοούν δηλαδή ότι τα τιμολόγια βάσει των οποίων έγιναν οι προγνώσεις για το μέλλον της εταιρείας ήταν… φουσκωμένα, αφού η μία εταιρεία του Λαυρεντιάδη πούλαγε στην άλλη!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λ. Λαυρεντιάδης προσφέρθηκε να εξαγοράσει το 50% της Νεοχημικής, αλλά οι δύο πλευρές δεν «τα βρίσκουν», καθώς η αμερικανική εταιρεία θεωρεί ότι η Νεοχημική είχε εκτιμηθεί λανθασμένα κατά την περσινή εξαγορά, οπότε η όποια διαπραγμάτευση για την πώλησή της θα πρέπει να γίνει σε νέα βάση οικονομικών δεδομένων. Και το δημοσίευμα συνεχίζει:

Η αποτυχία με την αγορά της Νεοχημικής είναι το πιο πρόσφατο σημάδι των προβλημάτων στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο εξαγορών της Carlyle, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην ΙΜΟ Carwash της Βρετανίας και στην Edscha, όμιλο ανταλλακτικών αυτοκινήτων, της Γερμανίας.

Αλλά η επιχείρηση, που έχει εγκαταστάσεις αποθήκευσης χημικών ουσιών στη Σερβία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια επιβράδυνση. Από τότε που ανέλαβε η Carlyle, περίπου 5% των ελλήνων εργαζομένων της έχει απολυθεί.

Η Dresdner Kleinwort κανόνισε ένα συγκροτημένο δάνειο 550 εκατ. ευρώ για την εξαγορά, το οποίο ελήφθη από τις ελληνικές τράπεζες που ηγήθηκαν, την Εμπορική, την Εθνική,, την Πειραιώς, καθώς και δύο μικρότερους δανειστές, τη Millennium Bank και την Proton.

Η Νεοχημική έχει διαπραγματευτεί να αναδομήσει το δάνειο, αλλά μερικοί πιστωτές είναι δύσπιστοι για τις προοπτικές του στην οικονομική ύφεση. Η Carlyle ενθαρρύνθηκε από την ABN Amro και τη Sal Oppenheim για την εξαγορά της Νεοχημικής, ενώ η Clifford Chance και η Καρατζάς και Συνεργάτες παρείχαν νομικές συμβουλές. Ύστερα από τη διαπραγμάτευση, μίσθωσε τους αναδιαρθρωτικούς ειδικούς Alix Partners ως συμβούλους».

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έχει μερίδιο μειοψηφίας στην Alapis, μια φαρμακοβιομηχανία που ίδρυσε ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική με αυτήν της Νεοχημικής. Έχει επεκταθεί επίσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αγοράζοντας μερίδιο σε εφημερίδες, έναν εκδοτικό όμιλο και ένα τηλεοπτικό κανάλι.


Σχολιάστε εδώ