Τα «βάρη» του Σεπτεμβρίου για τον Αρχιεπίσκοπο
Η περίοδος των διακοπών και της ηρεμίας έληξε για τον κ. Ιερώνυμο. Από το τυπικό «ξεκίνημα» του εκκλησιαστικού έτους (1η Σεπτεμβρίου) μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να βρει λύσεις σε σημαντικό αριθμό προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν από την αρχή της θητείας του. Πρόκειται για οικονομικά, εκκλησιαστικά και άλλα ζητήματα, που άλλα τα «κληρονόμησε» από την εποχή του Μακαριστού Χριστοδούλου και άλλα τα δημιούργησαν οι συνεργάτες του. Τα ζητήματα αυτά τον υποχρεώνουν τώρα να βγει «προς τα έξω», να πάρει θέση και να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς μπορεί να βγει ο ίδιος εκτεθειμένος από τις «αβλεψίες» και τα λάθη του στενού του περιβάλλοντος και να χαρακτηριστεί ως ανακόλουθος, αφού οι εξαγγελίες που έκανε την ημέρα της ενθρόνισής του δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε στο ελάχιστο.
«Σε μερικούς μήνες θα συμπληρωθούν δύο χρόνια από την εκλογή του κ. Ιερώνυμου στο πηδάλιο της Εκκλησίας και το μόνο που έχει ουσιαστικά γίνει μέχρι σήμερα είναι το… ξεκαθάρισμα των ανθρώπων του Χριστόδουλου. Από έργο, παρά τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες που είχε κάνει στην ενθρονιστήρια ομιλία του και τις άριστες απόψεις που εξέφρασε, δυστυχώς δεν έχουμε δει τίποτε» επισημαίνει κληρικός της Αρχιεπισκοπής.
Τα κυριότερα προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να έχει βρει λύσεις μέχρι τη σύγκληση της Ιεραρχίας στις αρχές Οκτωβρίου είναι τα εξής:
Η σκανδαλώδης πώληση των
οικοπέδων-φιλέτων στη Βουλιαγμένη
Η γνωστή υπόθεση της πώλησης σε οδοκαθαριστή ακινήτων πολύ μεγάλης αξίας στη Βουλιαγμένη από τον διευθυντή της ΕΚΥΟ Αντ. Ζαμπέλη προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σακκελάκου. Την υπόθεση την έχει αναλάβει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξάνδρα Κοσμά, η οποία καλείται να διερευνήσει τον ρόλο που έπαιξαν οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να πωληθούν σκανδαλωδώς τα οικόπεδα σ’ έναν αντίδικο της Εκκλησίας και στη συνέχεια (μετά από λίγα λεπτά, στο ίδιο γραφείο) σε εταιρείες κυπριακών συμφερόντων κατά πολύ ακριβότερα.
Για την πώληση αυτή, που καταφανώς ζημίωσε την Εκκλησία κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να δώσει για λογαριασμό των συνεργατών του πειστικές εξηγήσεις (εφόσον, όπως λέγουν οι ίδιοι, τυγχάνουν ακόμη της απολύτου εμπιστοσύνης του) στους αρχιερείς, που έχουν εξοργιστεί. Όπως λένε μάλιστα στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια, ο Αρχιεπίσκοπος παρασύρθηκε στην πώληση αυτή, αφού τον έπεισαν να καταθέσει προς έγκριση στη Σύνοδο τη συγκεκριμένη πρόταση πώλησης ως την πιο συμφέρουσα για την Εκκλησία!
Σε εκκλησιαστικό επίπεδο, για την υπόθεση και γενικότερα για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΚΥΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώνει στοιχεία ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, ο οποίος στην Ιεραρχία θα ζητήσει, όπως λέγεται, εξηγήσεις απ’ όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής
ακίνητης περιουσίας
Τα προβλήματα σ’ αυτόν τον τομέα είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως λένε στον Αρχιεπίσκοπο οι στενοί του συνεργάτες, αφού σε όλα τα υπουργεία και τους κρατικούς οργανισμούς συναντούν κλειστές πόρτες. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε να πάρει την υπόθεση «πάνω του» και να συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τα ακίνητα-φιλέτα της Εκκλησίας, όπως το οικόπεδο δίπλα από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οικόπεδο στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι και άλλα εκκλησιαστικά ακίνητα στη Βουλιαγμένη. Ήδη οι της ΕΚΥΟ έχουν κάνει μια πρώτη επαφή με ιδιωτική εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων, ώστε να δουν πώς θα μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο (και τον πιο προσοδοφόρο) τρόπο…
Εκτός από την αξιοποίηση των ακινήτων, οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου έχουν επιδοθεί και σε μια ξέφρενη αγορά τραπεζικών μετοχών, αντλώντας κεφάλαια από το αποθεματικό ταμείο της Εκκλησίας, ενώ έχει «παγώσει» προσωρινά η ιδέα που είχαν οι τεχνοκράτες της ΕΚΥΟ για τη δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας που θα διαχειρίζεται σε κεντρικό επίπεδο την κινητή και ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς να υπόκειται στον ασφυκτικό έλεγχο της Ιεράς Συνόδου…
Η ταχεία υλοποίηση των κοινωνικών και φιλανθρωπικών έργων
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει την ανέγερση τριών κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων, ενός κέντρου φροντίδας πασχόντων από καρκίνο, ενός κέντρου για αυτιστικά παιδιά, ενός κέντρου κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων νέων από ναρκωτικές ουσίες, καθώς και την κατασκευή νέων κατασκηνώσεων και ξενώνων. Για τα έργα αυτά έχει εξασφαλίσει ήδη χώρους από δωρεές που έχουν κάνει χριστιανικοί σύλλογοι και φορείς. Τα προβλήματα όμως που συναντά είναι οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι συνεργάτες του που έχουν αναλάβει αυτόν τον τομέα, αλλά και η έλλειψη ουσιαστικής κρατικής υποστήριξης.
Η καυτή «πατάτα»
της Μητρόπολης Αττικής
Η άρση του επιτιμίου του Γκατζιρούλη, η αποφυλάκιση του Μπεζενίτη και η εκλογή «εκλεκτού» του στη μητρόπολη Αττικής είναι άλλα τρία σημαντικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος.
Έχει ήδη πάντως αποφασίσει να άρει το επιτίμιο της ακοινωνησίας του «ιερωνυμικού» Μητροπολίτη Νικόδημου Γκατζιρούλη. Το σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως εξής: Ο Γκατζιρούλης θα λάβει ως «αντίδωρο» την άρση του επιτιμίου που του έχει επιβληθεί και αυτός δεν θα σταθεί εμπόδιο στον κληρικό που θα αναλάβει τα ηνία στη Μητρόπολη Αττικής. Τη σχετική εισήγηση στην Ιεραρχία για την άρση του επιτιμίου έχει αναλάβει να την κάνει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας υποστηρίζει ότι μόνο έτσι δεν θα δημιουργεί προβλήματα ο γηραιός κληρικός (αν και όσοι τον γνωρίζουν λέγουν ότι μόνο με την επάνοδό του στη Μητρόπολη θα ηρεμήσει…).
Το έδαφος για την άρση του επιτιμίου το έχει προλειάνει άλλωστε ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τον Γκατζιρούλη ως κανονικό Μητροπολίτη. Ο Αρχιεπίσκοπος ωστόσο θα πρέπει μετά να διασφαλίσει ότι ο Γκατζιρούλης δεν θα δημιουργήσει κανένα νομικό και εκκλησιαστικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι με την άρση του επιτιμίου αποκτά πολλά νομικά επιχειρήματα για να επανέλθει στον θρόνο του.
Η αναμενόμενη εξάλλου αποφυλάκιση εντός των επόμενων ημερών του έτερου πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη είναι ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τον κ. Ιερώνυμο. Επικαλούμενος λόγους υγείας και το προχωρημένο της ηλικίας του (συμπλήρωσε το 70ό έτος), ο Μπεζενίτης αναμένεται να αποφυλακιστεί και να διεκδικήσει την επιστροφή του στη Μητρόπολη Αττικής. Εκκρεμεί μάλιστα η προσφυγή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και, όπως υποστηρίζουν νομικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι, η «αθώωσή» του από την Ιερά Σύνοδο και το παρασκήνιο που προηγήθηκε θα είναι τα βασικά του επιχειρήματα για να διεκδικήσει την επιστροφή.
Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, βάζουν «φρένο» σε οποιαδήποτε σκέψη για την πλήρωση της κενής Μητρόπολης κατά τη σύγκληση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου και υποχρεώνουν τον Αρχιεπίσκοπο να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες για να υπάρξει λύση. Όπως λέει έμπειρος Μητροπολίτης, «πιο πιθανό είναι να εκλεγούν τέσσερις νέοι Μητροπολίτες σε άλλες Μητροπόλεις που, όπως ακούγεται, σύντομα θα μείνουν κενές λόγω προβλημάτων υγείας των αρχιερέων, παρά να έχουμε νέο Μητροπολίτη Αττικής». Και δεν φαίνεται να έχει άδικο…
****
Δέχθηκε τον χωρισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν έχει αντίρρηση για τη διάσπαση της αχανούς Μητρόπολης Αττικής σε δύο Μητροπόλεις, όταν του έβαλε το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος.