ΣΩΣΙΒΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ επιστρατεύεται από τους Βρετανούς και τους Αμερικάνους για να εισπράξει η Τουρκία άλλοθι επί του Κυπριακού και να διευκολυνθεί η ενταξιακή της πορεία, αφού τον Δεκέμβριο θα πρέπει λογικά, και με βάση τα συμφωνηθέντα, να αξιολογηθεί από την ΕΕ εάν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ή όχι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ των τουρκικών υποχρεώσεων περιλαμβάνεται και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Συνεπώς ο βρετανικός και τουρκικός σχεδιασμός έχει ως εξής: 1) Λύση ως τον Δεκέμβριο. 2) Εάν δεν εξευρεθεί λύση ως τότε με βάση το Σχέδιο Ανάν, να υπογραφεί ενδιάμεση συμφωνία. 3) Επιστράτευση του κ. Μπαν Κιν Μουν για να δοθεί η εικόνα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό βρίσκεται κοντά σε λύση και να διευκολυνθεί η τουρκική ενταξιακή πορεία.

Η πρόοδος

Εάν ευσταθούν τα όσα λέγει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η πρόοδος στο Κυπριακό δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να ήταν. Όμως, στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τη μια και του Προέδρου Χριστόφια από την άλλη. Ταλάτ και ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά προβάλλει τον ισχυρισμό αυτόν για να φορτώσει τη μη λύση ως τον Δεκέμβριο στον Πρόεδρο Χριστόφια ή και να εκβιάσει, μαζί με τους Αγγλοαμερικανούς, για μια ενδιάμεση συμφωνία περί τον Δεκέμβριο ή αργότερα, η οποία αφενός θα δένει τον Πρόεδρο Χριστόφια σε λύση, στο πλαίσιο μιας παραλλαγής του Σχεδίου Ανάν, και αφετέρου θα βοηθά τον κ. Ταλάτ εν όψει των προγραμματισμένων για τον Απρίλιο του 2010 λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα.

Οι κόκκινες γραμμές

Ήδη από τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να αρχίσει η δεύτερη ανάγνωση των διαφόρων πτυχών επί του Κυπριακού. Μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι δεν θα εμπλακεί σε πάρε δώσε. Δεν του αρέσει, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα, αυτή η φρασεολογία. Όμως, οι πάντες γνωρίζουν ότι η διαδικασία στηρίζεται στο πάρε δώσε, διαφορετικά πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών; Το πρόβλημα είναι ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρνείται και στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και δημόσια να θέσει κόκκινες γραμμές. Τώρα μάλιστα δέχεται για το θέμα αυτό τα πυρά και του ΔΗΚΟ, ενώ ο ΔΗΣΥ, διά του προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, τον κατηγορεί ότι δεν έχει στρατηγική στο Κυπριακό και ότι οδηγεί τα πράγματα σε επικίνδυνες ατραπούς. Ο ΔΗΣΥ κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι τα θαλάσσωσε στο Κυπριακό και στην οικονομία, όπου η Κύπρος απειλείται να τεθεί υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών, ότι θα φέρει λύση χειρότερη από εκείνη του Σχεδίου Ανάν και ότι γλυκάθηκε από την εξουσία και αρχίζει να προετοιμάζεται για τη δεύτερη πενταετία. Με αυτήν τη λογική ο Νίκος Αναστασιάδης προσδοκά ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας για την άλλη πενταετία, εάν δεν αμφισβητηθεί εσωκομματικά από τον νυν ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό των Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη. Πάντως ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε δημοσίως προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η περίοδος ανακωχής τερματίστηκε.

Κόντρα
Πρώτα δείγματα αυτής της πολιτικής είχαμε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι προχώρησε σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό χωρίς να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο. Η απάντηση του ΑΚΕΛ ήταν ότι η αλλαγή στάσης του ΔΗΣΥ, που μέχρι τώρα στήριζε τον Πρόεδρο στο Κυπριακό, οφείλεται στην επιθυμία του Νίκου Αναστασιάδη να διεκδικήσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ