Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Σε εγρήγορση καλοκαιριάτικα φροντίζει να μας κρατά το ΧΑ. Σε εγρήγορση καθώς μέσα σε μια δυο συνεδριάσεις μπορεί κανείς κάλλιστα να δει τις επενδύσεις του να «δέχονται πιέσεις πανταχόθεν» ή να εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα αγοραστών-πωλητών χωρίς καν ο ίδιος να έχει τέτοια πρόθεση!

Τρανό παράδειγμα η συμπεριφορά της αγοράς μας Δευτέρα και Τρίτη. Ή του ύψους ή του βάθους, όπως συνήθως…

Κι επειδή όλα έχουν γνωστές αιτίες και αφορμές –ασχέτως εάν εμείς επιλέγουμε να μην τις βλέπουμε, ή καλύτερα να μην τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία– τώρα που σιγά σιγά όλοι θα επιστρέψουμε στο κλεινόν άστυ, καλόν είναι να θυμηθούμε ορισμένα πράγματα, ορισμένα βασικά στοιχεία της αγοράς μας, για να μην ξαναπιαστούμε αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι!

Τα γνωστά και χιλιοειπωμένα για τις συγκριτικά ελάχιστες μετοχές που κινούν την αγορά, για τη σημαντικότατη απαξία της (δείγμα αυτού και οι αρκετές συνεδριάσεις Ιούλιο και Αύγουστο που έκλεισαν με τζίρο ούτε καν 100 εκατομμύρια ευρώ) και τις ελαχιστότατες αντιδράσεις της στις περιπτώσεις που οι διεθνείς αγορές υποχωρούσαν, τα γνωρίζουμε καλά όλοι.

Εκείνα που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ορισμένα στατιστικά στοιχεία που πραγματικά εντυπωσιάζουν!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Παρότι το ΧΑ έχει να επιδείξει από τις αρχές του 2009 σημαντικά κέρδη (βρίσκεται περίπου στο +30%), εξακολουθεί να υπολείπεται κατά άλλο 30% περίπου των αποτιμήσεών του σε βάθος χρόνου ή αν το προτιμάτε 52 εβδομάδων! Κι όλα αυτά ενώ ίσως λίγοι να κατανόησαν πως τις τελευταίες 4 εργάσιμες εβδομάδες το… ισοζύγιο είναι αρνητικό, με την αγορά να καταγράφει απώλειες της τάξης του 10% περίπου.

Με δυο λόγια, μπορεί να πιστεύετε πως η αγορά είναι ανοδική -και όντως τέτοια είναι- πλην όμως πέρυσι το καλοκαίρι το χαρτοφυλάκιό μας είχε κατά προσέγγιση 30% μεγαλύτερη αξία απ’ ό,τι σήμερα …

Θέλετε κι άλλα; Ποιος δείκτης συνήθως -αν όχι πάντα- οδηγεί το ΧΑ; Μα φυσικά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης! Ο οποίος -για να μη χρονοτριβούμε- υπολείπεται κι αυτών ακόμα των πεπραγμένων του Γενικού Δείκτη σε ετήσια βάση. Ήτοι, ο FTSE/ASE-20 υστερεί σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο κατά 35%, κατά 40% και πλέον υστερεί ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Small Cap 80 και κατά 35% περίπου υπολείπεται των περυσινών του επιδόσεων ο δείκτης της μεσαίας FTSE/ASE Mid 40. Κοντολογίς, ΔΕΝ κερδίζουμε, πατριώτες, τα σπασμένα μας πάμε να βγάλουμε, εάν δεν το πήρατε χαμπάρι!!!

Και για να τελειώνει μια και καλή το παραμύθι με τους «δράκους» του 20άρη δείκτη, από τον χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ξεχωρίζει καμία μετοχή, αφού ΚΑΝΕΝΑΣ τίτλος δεν καταγράφει κέρδη το χρονικό διάστημα Αυγούστου 2008 – Αυγούστου 2009.

Εν κατακλείδι, εκείνο που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι πως μπορεί μεν η αγορά μας να δείχνει σημάδια ανάκαμψης και όντως όλοι όσοι εξακολουθούμε να δυσπιστούμε να… χάσουμε το τρένο της επικείμενης ανόδου, αλλά τελικά εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να ανεβαίνει κανείς στο τρένο στα σίγουρα κι όχι να φοβάται μην τον… παρασύρει!


Σχολιάστε εδώ