ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…

Αντιφατικές εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών και εντελώς αντίθετες προτάσεις για τις αλλαγές προσώπων σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο μικρό χρονικό διάστημα των διακοπών του. Λίγο πριν πάει στη Χαλκιδική ο πρωθυπουργός είδε όλους τους κορυφαίους υπουργούς σε κατʼ ιδίαν συναντήσεις στη Ραφήνα και στο Μαξίμου, ενώ στενοί του συνεργάτες είχαν συζητήσεις με σημαντικά στελέχη του κομματικού και κυβερνητικού μηχανισμού.

Οι συνεχείς πιέσεις και μάλιστα με την υπογράμμιση εκ μέρους των εισηγούμενων ότι… «πρόκειται για την τελευταία λύση που μπορεί να αναστρέψει τη σημερινή αρνητική για την κυβέρνηση πραγματικότητα», έχουν δημιουργήσει τεταμένη κατάσταση, την οποία θα συνυπολογίσει ο πρωθυπουργός στις όποιες αποφάσεις πάρει.

Είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Υπάρχουν ωστόσο στελέχη που τον πιέζουν να προχωρήσει σε εκλογές μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με κύριο σκεπτικό ολίγον… παιδαριώδες: Ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιστρέφοντας την παλαιά επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ περί «δεξιάς παρένθεσης», επιχειρούν να πείσουν τον πρωθυπουργό ότι και να νικήσει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές το φθινόπωρο, θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρώσει τετραετία και θα πρόκειται περί μιας «πασοκικής παρένθεσης» άνευ σημασίας…Η επιχειρηματολογία αυτή μάλλον δεν…πείθει τον Καραμανλή, ο οποίος θεωρεί πως:

• Προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις με τόλμη και χωρίς να σκέπτεται το πρόσκαιρο κόστος και

• Αλλάζοντας ή μετακινώντας σε τρία τέσσερα πόστα ακόμη και σημαντικούς υπουργούς της κυβέρνησης, θα μπορέσει την άνοιξη, με την επίκληση της στήριξης των θεσμών και την καταγγελία της αντιθεσμικής συμπεριφοράς του Παπανδρέου για το μείζον θέμα της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας, να αντιστρέψει το κλίμα.

Την άποψη αυτή ενστερνίζονται και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης που θεωρούν ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση όχι μόνον το ζήτημα της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια αλλά και άλλα μείζονα θέματα θα δημιουργήσουν ζητήματα συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ.

Οι σχετικές πάντως εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός όσον αφορά τη σκοπιμότητα και κυρίως τους λόγους τού, κατά πολλούς προ των πυλών, ανασχηματισμού είναι απόλυτα αντίθετες. Οι περισσότεροι υπουργοί εισηγούνται έναν μικρό ανασχηματισμό, με ορισμένες διορθωτικού χαρακτήρα κινήσεις.

Υπάρχουν όμως και άλλοι που τονίζουν πως πρέπει, έστω και καθυστερημένα, ο Κ. Καραμανλής να καταδείξει ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Αυτό σημαίνει σαρωτικό ανασχηματισμό, με την είσοδο νέων ανθρώπων που θα δοκιμασθούν στην πλέον δύσκολη περίοδο της κυβέρνησης.

Εκεί φυσικά βρίσκεται και το δίλημμα του πρωθυπουργού.

– Είναι πολύ απλό, σχολίαζαν καλά ενημερωμένες πηγές, να θέλεις να δοκιμάσεις νέα στελέχη, από τα λίγα άλλωστε που σου έχουν απομείνει, αλλά κατά πόσο αυτό είναι εφικτό όταν μένουν τέσσερις με πέντε μήνες έως την, πολύ πιθανή, διενέργεια εκλογών; Πώς θα αντιδράσουν οι παλαιοί; Πώς θα οδηγήσουν το τρένο οι νέοι χωρίς εμπειρία; Μήπως η πολιτική του «δεν έχουμε και τίποτα να χάσουμε» οδηγήσει, λένε, σε ακόμη μεγαλύτερες ολέθριες συνέπειες τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση; Θα υπάρχουν στελέχη που θα έχουν το πάνω χέρι σε όλες αυτές τις καταστάσεις; Θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική ομάδα στελεχών πρώτης γραμμής που θα μπορέσει ακόμη και σε περίπτωση ήττας να στηρίξει τον Καραμανλή; Ορισμένοι δηλαδή στις τελευταίες αλλαγές στον τελευταίο ανασχηματισμό που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός, έχουν κατά νου την επόμενη μέρα. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι λίγες, το χρονικό περιθώριο πολύ μικρό και φαίνεται ότι μάλλον θα κερδίσουν έδαφος εκείνοι που ζητούν λογικές αλλαγές μέσα σε στενά πλαίσια και όχι ανατροπές που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες χωρίς να αλλάξουν τα προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ