Στα μαχαίρια ο ΣΚΑΪ με τη NetMed

Η Nova έχει το φιλέτο των μεταδόσεων, ενώ ΣΚΑΪ και ΝΕΤ μεταδίδουν αγώνες το Σάββατο και όλοι μαζί, με πρώτο, χρονικά, το κανάλι του Νέου Φαλήρου, την εκπομπή των στιγμιότυπων της αγωνιστικής. Οι συμμαχίες άλλαξαν ύστερα από την αδυναμία να βρεθεί κοινό πεδίο συνεννόησης μεταξύ ΣΚΑΪ και Nova και πλέον το Φάληρο στηρίζει την Αγία Παρασκευή (ΕΡΤ), έχοντας απέναντί τους την Κάντζα (Nova). Η Forthnet, για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των 14 από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος, θα διαθέσει 115 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια και ο ΣΚΑΪ 21 εκατ. ευρώ.

Η μάχη γίνεται για μια σειρά ζητήματα, από την ώρα έναρξης των αγώνων, των εκπομπών, ως και τη διάρκεια των στιγμιότυπων. Παρότι η σχετική σύμβαση είναι λεπτομερής και ίσως με κάποια κενά που θα φανούν στο μέλλον, το κύριο χαρακτηριστικό είναι πως οι δύο κάτοχοι των δικαιωμάτων των 14 ομάδων διακατέχονται από αμοιβαία καχυποψία. Και έτσι ενώ στο παρελθόν, όταν η διοίκηση της NetMed ανήκε στη Naspers, η σύμβαση με τη Super League ήταν η βάση της συζήτησης με τον Alpha, που είχε τη δυνατότητα προβολής ενός αγώνα σε ελεύθερη μετάδοση, τώρα με τους δύο, επί της ουσίας, νέους παίκτες, τη Forthnet και τον ΣΚΑΪ, η επικοινωνία χάθηκε από νωρίς. Για να είμαστε ακριβείς, όταν οι δύο συνεργαζόμενοι κατάφεραν να περιορίσουν τις προσδοκίες της ΕΡΤ, η οποία είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Ολυμπιακού και της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να σπάσει η ενιαία διαχείριση των δικαιωμάτων και η κρατική ραδιοτηλεόραση να απειλείται με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνδρομή σχεδόν 60 ευρώ στη Nova

Στα 60 ευρώ παρά 10 λεπτά ανεβαίνει η συνδρομή της Nova για το πλήρες πακέτο καναλιών από την 1η Οκτωβρίου 2009. Τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, η ετήσια αύξηση της συνδρομής είναι κατά 1,4 – 1,5 ευρώ και έτσι η συνδρομή μέσα σε τέσσερις περιόδους αυξήθηκε κατά 4,5 ευρώ. Την περίοδο 2008 – 09 ήταν 58,5 ευρώ, το 2007 – 08 57 ευρώ, το 2006 – 07 το κόστος ήταν στα 56,4 ευρώ και το 2005 – 06 στα 50,5 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα υφιστάμενα πακέτα συνδρομών, η NetMed εξετάζει και την προσθήκη νέων, αλλά και την ταυτόχρονη προσφορά, μαζί με τις τηλεοπτικές υπηρεσίες, σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ από τη Forthnet. Το μεγάλο στοίχημα της Nova πλέον είναι, έχοντας συγκεντρώσει σημαντικά δικαιώματα από τον χώρο του ποδοσφαίρου και ανανεώσει τις συμβάσεις με τα μεγάλα στούντιο, να καλύψει την επένδυση που έκανε και να αντλήσει κέρδη.

Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα tvxs παρουσίασε τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στη συνδρομητική τηλεόραση Nova μέσω του… απολυμένου (!) προέδρου του συλλόγου εργαζομένων Τάσου Σμετόπουλου. Σύμφωνα με την καταγγελία που φιλοξενήθηκε, η μητρική της NetMed Hellas, Forthnet, αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση, ενώ στο τηλεφωνικό κέντρο δουλεύουν εργαζόμενοι μέσω υπεργολάβου, με «μειωμένα δικαιώματα». Ο Τ. Σμετόπουλος κάνει λόγο για εργαζομένους που υπογράφουν συμβάσεις για 4 ώρες δουλειάς μία μέρα την εβδομάδα και αναγκάζονται να δουλεύουν καθημερινά οχτάωρο. Η Forthnet, από την πλευρά της, ανέφερε πως στην εταιρεία δεν έχει γίνει καμία καταγγελία από εργαζόμενο στο τηλεφωνικό της κέντρο, ούτε από τους δικούς της υπαλλήλους ούτε από τους εργαζομένους μέσω εργολάβου –παραδεχόμενη έτσι πως τους χρησιμοποιεί– και διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, σε σχέση με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, τόνισαν πως προς το παρόν η εταιρεία είναι σε δικαστική διένεξη με το σωματείο των εργαζομένων και τον εκπρόσωπό του!


Σχολιάστε εδώ