στα ενδότερα των ομάδων

Γεννάνε και οι κότες για τον Σωκράτη Κόκκαλη αυτό το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, που του πήγαν όλα στραβά, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είδε φέτος κάθε επιλογή του να δικαιώνεται και ήδη άρχισε να μετράει τα κέρδη.

Διότι εκτός από την πρόκριση των «ερυθρολεύκων» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, υπάρχει και το δώρο από τον επικείμενο αποκλεισμό του Παναθηναϊκού. Ένα δώρο που ισοδυναμεί με μία μεταγραφή αν υπολογίσουμε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και, ασφαλώς, έχουν πέσει οι τιμές και οι απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών.

Ο Κόκκαλης, πάντως, στέκεται κυρίως στη δικαίωσή του για την επιλογή του Κετσπάγια. Είχε ακούσει πολλά για την απόφασή του να προσλάβει τον Γεωργιανό και ανησυχούσε μέχρι να διασφαλίσει η ομάδα του Πειραιά την πρόκριση στους ομίλους.

Φοβόταν, βέβαια, και τις αντιδράσεις του κόσμου. Αλλά με τις τρεις νίκες σε ισάριθμα επίσημα ματς στον Ολυμπιακό «αγόρασαν» χρόνο και ηρεμία.

Ακόμα και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στο σημερινό ντέρμπι με την ΑΕΚ, ελάχιστες μουρμούρες θα ακουστούν στο λιμάνι. Ήδη, άλλωστε, περνάει στον κόσμο του Ολυμπιακού το μήνυμα ότι «δεν χάθηκε πρωτάθλημα με μία ήττα στην πρεμιέρα».

Οι «ερυθρόλευκοι», εξάλλου, έχουν και πολλά άλλοθι για ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ. Με σημαντικότερο όλων τις απουσίες βασικών παικτών, όπως ο Γκαλέτι, ο οποίος αποτελούσε βαρόμετρο στις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Ο Κετσπάγια, πάντως, θέλει νίκη. Κυρίως για ψυχολογικούς λόγους και για να δείξει στον κόσμο της ομάδας του ότι δεν επηρεάζεται ψυχολογικά απέναντι στην Ένωση, στην οποία έκανε καριέρα ως ποδοσφαιριστής.

Είναι, ωστόσο, τόσο μεγάλη η τύχη του Ολυμπιακού, που βρίσκει την ΑΕΚ γεμάτη προβλήματα και εσωτερικές κόντρες μετά την αποχώρηση του Σωτήρη Κυργιάκου. Ο Μπάγεβιτς έλεγε στους συνεργάτες του: «Δεν ξέρω πλέον πώς θα κοιμηθώ το βράδυ και πώς θα ξυπνήσω το πρωί».

Τέτοια αβεβαιότητα τον διακατέχει! Γιʼ αυτό και στο μυαλό του Ντούσκο είναι μόνο η νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, διότι αντιλαμβάνεται πως έτσι θα μπορέσει να συσπειρώσει γύρω του τον κόσμο.

Εκείνοι που δεν ξέρουν τι θα κάνουν απόψε είναι οι παράγοντες. Οι οπαδοί της ΑΕΚ ετοιμάζουν σειρά ενεργειών για να εκφράσουν την αντίθεσή του με όσα συμβαίνουν στην αγαπημένη τους ομάδα.

Στην Καλαμαριά, όμως, όσο και να αντιδράσει ο κόσμος, δύσκολα θα βρεθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα του Απόλλωνα. Τόσες γενικές συνελεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιος παράγοντας με οικονομική δυνατότητα για να βγάλει τους Πόντιους από το αδιέξοδο.

Πήραν, βέβαια, παράταση οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη Απόλλωνα για να βρουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο παράβολο συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι οφειλές προς πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Γίνονται κάποιες επαφές για διακανονισμό των χρεών. Αλλά είναι σαφές ότι από τους παίκτες λείπει η εμπιστοσύνη προς τις δεσμεύσεις των παραγόντων, οι οποίοι, εκτός των άλλων μειονεκτημάτων, καλούνται να ξεπεράσουν και την καχυποψία που δημιουργεί το γεγονός ότι δεν συνδέονται άμεσα με την ΠΑΕ.

Οι μετοχές του Απόλλωνα, άλλωστε, θα περάσουν στο ερασιτεχνικό σωματείο. Οπότε, είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα η διαπραγμάτευση με τους ποδοσφαιριστές που έχουν να λαμβάνουν από τους Πόντιους.

Κι όλα αυτά για μια ομάδα που το 2008 τη βρήκε στη μέση του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λίγκας. Αλλά η υπόθεση Βάλνερ και τα χτυπήματα της διαιτησίας την οδήγησαν στη Β΄ Εθνική και ουσιαστικά την έσπρωξαν στον γκρεμό.

Σε ανάλογη θέση είχε βρεθεί στο παρελθόν και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Αλλά ο «Άγιαξ» της Ηπείρου είχε ένα σημαντικό ατού, τη στήριξη χιλιάδων φιλάθλων, που τον έκαναν μαγαζί γωνία και τον βοήθησαν να επιστρέψει στα σαλόνια.

Τα πρώτα δείγματα γραφής, όμως, έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στα Γιάννινα. Ο ΠΑΣ εμφανίζει σημαντικά αγωνιστικά προβλήματα, κυρίως στη δημιουργία και στην αξιοποίηση των ευκαιριών.

Αμυντικά, βέβαια, λειτουργεί εξαιρετικά, όπως οι περισσότερες ομάδες στις οποίες δούλεψε ο Γιώργος Παράσχος. Αλλά έως τώρα σκοράρουν μόνο οι… αμυντικοί. Όταν σκοράρουν και αυτοί.

Ο «Οτσαλάν», όπως αποκαλούν τον Παράσχο, όμως, καλείται να λύσει και το πρόβλημα με τον Μπακαγιόκο. Τα ξεσπάσματα του Ιβοριανού απειλούν την ηρεμία του ΠΑΣ και βάζουν σε μπελάδες τον προπονητή και τους παράγοντες.

Πρόκειται, άλλωστε, για τον κορυφαίο επιθετικό της ομάδας, πάνω στον οποίο επενδύθηκε η παραγωγική λειτουργία. Συνεπώς, θεωρείται αναντικατάστατος και έτσι του έδωσαν άφεση αμαρτιών για απανωτά κρούσματα απειθαρχίας.

Μόνο που η στάση απέναντι στον Μπακαγιόκο φαίνεται πως παρεξηγήθηκε από κάποιους παίκτες. Μοιραία φοβούνται στον ΠΑΣ μήπως χάσουν τον έλεγχο των αποδυτηρίων, γιατί τότε θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.

Στο Περιστέρι δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Πρώτη φορά, μάλιστα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του Ατρόμητου τόσο αισιόδοξοι για την πορεία της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα.

Ήθελε, βέβαια, ο Σπανός να εντάξει στο ρόστερ της ομάδας και τον Σίλβα Κλέιτον. Ο Βραζιλιάνος, άλλωστε, αποτελούσε επιθυμία και του Γιώργου Δώνη.

Αλλά, όπως λένε, «αυτή η μεταγραφή θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, διότι ούτως ή άλλως η ομάδα είναι πλήρης». Ετοιμάζουν, μάλιστα, για τη θέση του δεξιού χαφ-εξτρέμ, όπου θα έπαιζε ο Κλέιτον, τον νεαρό Θανάση Καραγκούνη.

Πιστεύουν πολύ στον πιτσιρικά οι Περιστεριώτες. Θεωρούν, μάλιστα, ότι μπορεί να αποτελέσει τον κορυφαίο ρούκι της σεζόν και να μπει για τα καλά στο μάτι όλων των μεγάλων ομάδων, για τις οποίες προσδοκούν σε κονταροχτύπημα έπειτα από ένα ή δύο χρόνια.

=Τελικά κατάφερε ο Ζαγοράκης και αιφνιδίασε τους πάντες με την ανανέωση του συμβολαίου του Φερνάντο Σάντος. Έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ την απάντησή του σε όσους αμφισβητούσαν τον Πορτογάλο.
=Το θέμα, πάντως, δεν έχει κλείσει. Διότι μιλάμε για προφορική συμφωνία και, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά πώς λειτουργούν κάποια πράγματα στην Τούμπα, «εάν μείνουμε έξω από τους ομίλους και έρθουν ένα – δύο αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, θα ξεχαστούν αμέσως οι συζητήσεις για την παραμονή του Σάντος. Ο πρόεδρος, άλλωστε, έχει δείξει ότι σέβεται την επιθυμία του κόσμου και, αν οι οπαδοί ζητήσουν αλλαγή προπονητή, θα τους κάνει το χατίρι».


Σχολιάστε εδώ