Ρώσοι τώρα και Ισραηλινοί αγοράζουν στα κατεχόμενα

Την ίδια ώρα εμφανίζονται και κοινοπραξίες επιχειρηματιών από το εξωτερικό για την αξιοποίηση εκτάσεων, κυρίως με τουριστικές εγκαταστάσεις.Ρώσοι κεφαλαιούχοι ακολουθούν κατά πόδας τους Ισραηλινούς, οι οποίοι από πολλού επενδύουν, σε σύμπραξη με τούρκους επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον των πρώτων όμως (δηλαδή των Ρώσων) είναι πρόσφατο κι εκδηλώνεται προς το παρόν με την ανίχνευση του εδάφους και των προθέσεων. Κάτι που η Λευκωσία προσπαθεί νʼ αποτρέψει, καθώς διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Δυστυχώς όμως η τελευταία προσέγγιση και το ειδύλλιο Μόσχας – Άγκυρας, που σχετίζεται με τα ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα, λειτουργούν αρνητικά.

Γιατί ενθαρρύνουν αντί να περιστέλλουν αυτές τις τάσεις, οι οποίες διαπιστώνεται ότι κλιμακώνονται. Η δήλωση Πούτιν, για διάθεση συνεργασίας και «με τα δύο τμήματα της Κύπρου», αποβαίνει δυστυχώς καταλυτική και θα έχει σοβαρότερες συνέπειες.

Από την άλλη φαίνεται ότι με παρέμβαση της Άγκυρας προς το Κατάρ και της Οργανώσεως Ισλαμικών Κρατών, οι μεγάλες επενδύσεις που επρόκειτο να γίνουν από άραβες κεφαλαιούχους στη Λευκωσία πηγαίνουν προς ακύρωση, ενώ τα τεράστια κεφάλαια παίρνουν την άγουσα προς την Τουρκία, η οποία και προσπαθεί να εκμαιεύσει και υποσχέσεις επενδύσεων και στα κατεχόμενα, παρέχοντας πολλά κίνητρα, φορολογικά και άλλα.


Σχολιάστε εδώ