Ποιοι και γιατί πιέζουν για εκλογές
Πιέσεις πρωτοφανείς στα χρονικά που, προϊόντος του χρόνου, αποκτούν μεγαλύτερη ένταση και αποκαλύπτουν την επιδίωξη των λεγόμενων «νταβατζήδων» να δρομολογήσουν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, τέτοιες που θα διευκολύνουν τις μελλοντικές κινήσεις τους και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο «επενδύει» στο σενάριο της ακυβερνησίας και θεωρεί ότι αυτό μπορεί πιο εύκολα να υλοποιηθεί αν οι εκλογές γίνουν τώρα, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, οπότε είναι πιο πιθανό να μην προκύψει αυτοδυναμία. Στην περίπτωση αυτή οι ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων θα περιέλθουν σε δυσχερή θέση, κατά συνέπεια θα είναι πιο ευάλωτες στις πιέσεις και θα «υποχρεωθούν» να ικανοποιήσουν τις όποιες απαιτήσεις τους, πολιτικές ή άλλες. Παράλληλα θέλουν με τον τρόπο αυτό να ανακόψουν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές για να αναστρέψει το κλίμα στην κοινωνία. Κι αυτό διότι φοβούνται ότι αν ο κ. Καραμανλής εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο, είναι πολύ πιθανό να φέρει τα πάνω-κάτω, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να πάει σε εκλογές από θέση ισχύος.
Ενάντια στην προσπάθεια αυτή οι «νταβατζήδες», με τη συνηγορία κυβερνητικών στελεχών και με τα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτουν, επιχειρούν, σε καθημερινή βάση πλέον, να διαμορφώσουν κλίμα πρόωρων εκλογών: Προσδίδουν προεκλογική χροιά σε κάθε πρωτοβουλία ή ανακοίνωση της κυβέρνησης, διογκώνουν δηλώσεις ή αναφορές και διακινούν σενάρια σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκδοτικά συγκροτήματα που την περασμένη άνοιξη «στοιχημάτιζαν» πάνω στο σενάριο είτε των πρόωρων εκλογών (Απρίλιο ή Μάιο), είτε των διπλών εκλογών τον Ιούνιο, επανήλθαν… δριμύτερα τώρα, παραθέτουν μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες (27 Σεπτεμβρίου, 4 και 11 Οκτωβρίου).
Ανεξάρτητα από τα σχέδια που εκπονούνται στο παρασκήνιο από οικονομικούς παράγοντες και εκδότες, το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί παρά να υπάρχει στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Αν τις προσεχείς εβδομάδες διαπιστώσει (και από τις δημοσκοπήσεις) ότι υπάρχει ουσιαστική μεταβολή του κλίματος σε σχέση με τις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να τις τολμήσει, επισημαίνουν κορυφαίοι παράγοντες που συνομιλούν συχνά με τον κ. Καραμανλή. «Αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα γίνει μόνο στην περίπτωση που οι πιθανότητες να τις κερδίσει υπερβαίνουν το ποσοστό του 60%» λένε και προσθέτουν ότι «κανείς πρωθυπουργός δεν πηγαίνει σε εκλογές για να χάσει». Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι τον κ. Καραμανλή μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς ότι καθυστερεί στη λήψη των αποφάσεων, ωστόσο δεν μπορεί να του αμφισβητήσει τις ικανότητες για στρατηγικές επιλογές και για ρουά ματ την ώρα που πρέπει.
«Θιασώτης» των πρόωρων εκλογών είναι σταθερά τους τελευταίους μήνες ο Γ. Σουφλιάς και ο τρόπος που προβάλλει τη θέση του αυτή έχει προκαλέσει την οργή αρκετών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, λόγω και της ευνοϊκής μεταχείρισης που έχει από τα Μέσα Ενημέρωσης εκείνα που προωθούν τη… «λύση» των πρόωρων εκλογών. Κυρίως διότι η συνέχεια του σεναρίου θέλει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για κοινής αποδοχής πρωθυπουργό. Ωστόσο, ενδεχομένως λόγω και της ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί, κορυφαία στελέχη (Ντόρα, Μεϊμαράκης, Σιούφας κ.ά.), που μέχρι πρότινος ήταν κάθετα αρνητικοί στην ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τώρα φαίνεται να κάνουν… δεύτερες σκέψεις. Κι όσο συντηρείται το κλίμα αυτό της… άκρατης εκλογολογίας, είναι πιθανό στην ιδέα των φθινοπωρινών εκλογών να προσχωρήσουν και άλλοι υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές.
Κανείς πάντως δεν είναι σε θέση να μιλήσει μετά βεβαιότητος για τις βαθύτερες σκέψεις του πρωθυπουργού, πόσω μάλλον για τις πραγματικές προθέσεις του. Στις συνομιλίες που είχε τις προηγούμενες ημέρες με υπουργούς απέφυγε να πει οτιδήποτε που θα μπορούσε να ρίξει ένα μικρό έστω φως στο… τούνελ των σεναρίων. Αντίθετα με όσα λέγονται ή γράφτηκαν, κανείς υπουργός από την πλευρά του, με εξαίρεση τον Γ. Σουφλιά, δεν έθεσε προς συζήτηση τα επίμαχα ζητήματα: εκλογές και ανασχηματισμό. Πάντως η κίνηση του τελευταίου, να δημοσιοποιήσει τη «μυστική συνάντηση» που είχε με τον πρωθυπουργό στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, ενόχλησε το Μαξίμου, ενώ κυβερνητικά στελέχη ενέταξαν το γεγονός στους γενικότερους σχεδιασμούς του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Καθώς ο κ. Καραμανλής κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, υπουργοί, υφυπουργοί και κομματικά στελέχη έχουν μπει σ’ έναν πρωτόγνωρο κύκλο διακίνησης πληροφοριών και εκτιμήσεων σχετικά με τον ακριβή χρόνο των εκλογών, είτε για να προωθήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις και φιλοδοξίες, είτε -το πιο ευτελές- για να εμφανισθούν στα Μέσα Ενημέρωσης ως γνώστες των σχεδίων του πρωθυπουργού. Με τον τρόπο αυτόν καταλήγουν να… ρίχνουν νερό στον μύλο των εκδοτών και να βοηθούν έστω και ακούσια στην προώθηση των στόχων τους. Στελέχη που συνομιλούν σε καθημερινή σχεδόν βάση με τον κ. Καραμανλή επιμένουν όλες αυτές τις ημέρες ότι «δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών» και πως ο πρωθυπουργός κινείται και σχεδιάζει με ορίζοντα τον Μάρτιο. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει η κυβέρνηση δεν έχουν «περάσει» ακόμη στην κοινωνία και θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μήνες για να διαπιστώσουν οι πολίτες τα θετικά σημεία. Στις πρωτοβουλίες αυτές εντάσσει και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στους τομείς της εγκληματικότητας και των μεταναστών, η οποία αποδίδει καρπούς και αργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται το κλίμα… τάξης και ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι παρά την πρωτοφανή κρίση η χώρα μας θα αποφύγει τελικά τον κίνδυνο της επιτήρησης και με τις κατάλληλες κινήσεις η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να πάρει πρόσθετα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Υπάρχει επίσης ο «αστάθμητος παράγοντας» της γρίπης, όπου αν δεν έχουμε «δραματικές εξελίξεις», μπορεί αυτό να λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο, αν στην πράξη γίνει μπάχαλο. Παράλληλα σημειώνουν ότι μέχρι τον Μάρτιο μεσολαβούν έξι μήνες, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό ή κοινωνικό επίπεδο. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι είναι αρκετός ο χρόνος ώστε να αλλάξει άρδην η κατάσταση, και κυρίως το κλίμα μεταξύ των ψηφοφόρων της παράταξης.
Σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός μιας σημαντικής μερίδας Νεοδημοκρατών (την υπολογίζουν μέχρι και 3,5 μονάδες) που στις ευρωεκλογές «μετακινήθηκε» στον ΛΑΟΣ, αλλά και η μείωση της αποχής. Αν δηλαδή η κυβέρνηση, προεξάρχοντος του Κ. Καραμανλή, δώσει την εικόνα ότι καταβάλλεται μια νέα, ουσιαστική προσπάθεια, απαλλαγμένη από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, τότε από τους ψηφοφόρους της ΝΔ που πήγαν για μπάνιο θα επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός στις κάλπες.
Πολιτικοί αναλυτές εν μέσω προεκλογικής φιλολογίας εκφράζουν την απορία «για ποιο λόγο ο Κ. Καραμανλής να προσφύγει τώρα στις κάλπες, ενώ μπορεί να παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο;» και προσθέτουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποκάλυπτε ηττοπάθεια, κάτι που θα ήταν καταδικαστικό για τη Νέα Δημοκρατία την ημέρα της κάλπης.
Παράλληλα, κομματικά στελέχη εκφράζουν την κατηγορηματική διαφωνία τους για την προοπτική των πρόωρων εκλογών, παρατηρούν ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «λιποταξία» και προσθέτουν ότι «αν ο Καραμανλής έχει αποφασίσει να παραδώσει το κόμμα μια ώρα νωρίτερα στην Ντόρα, να μας το πει να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε»!
Ωστόσο στη βάση επικρατεί απογοήτευση, αλλά ταυτόχρονα και κλίμα αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού και οι πάντες ζητούν σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές. Αντίθετα, το κλίμα που υπάρχει στην επαρχία στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θυμίζει κλίμα ’81!