Να εγγυηθεί η ΕΕ ότι στηρίζει το δημόσιο σχολείο

Το ερώτημα δεν προέρχεται από κάποιον αντιπολιτευόμενο, αλλά από ένα σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης, έναν καθηγητή, έναν πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου επί δύο θητείες, με αποδοχή από όλους τους χώρους, τον κ. Θέμη Ξανθόπουλο, ο οποίος με θάρρος τάσσεται υπέρ του δημόσιου σχολείου.

Γιʼ αυτό και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να απαντήσει με ξεκάθαρη γλώσσα στο θεμελιώδες πολιτικό ερώτημα: Εξακολουθεί να διασφαλίζει προς τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους πολίτες της την παροχή θεμελιωδών για την ένταξη στον κοινωνικό ιστό και την επαγγελματική επιβίωση δημόσιων αγαθών όπως είναι η παιδεία;».

Τα παραπάνω τονίζει ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα όπου επισημαίνει και τα εξής:

«Η συνεχιζόμενη επί τριάντα και πλέον χρόνια απαξίωση του δημόσιου σχολείου είναι δυστυχώς γεγονός. Κατανοώ, λοιπόν, την απόγνωση και την αγανάκτηση της νεολαίας μας προς όλους εμάς του κατεστημένου συστήματος και τις συνακόλουθες συχνές εξεγέρσεις της.

Η δημοκρατία θεμελιώθηκε στην ισότητα των ευκαιριών εισόδου στην κοινωνική αρένα, μέσω ενός προσιτού σε όλους δημόσιου σχολείου, από το νηπιαγωγείο έως και το πανεπιστήμιο.

Το σχολείο αυτό πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει όλα τα αναγκαία εφόδια για τη, χωρίς περιθωριοποίηση και έμμεσους αποκλεισμούς, διεκδίκηση της επιθυμητής από τον καθένα επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Η μόνιμη και καταφανής ανεπάρκεια της πολιτείας στην κάλυψη αυτής της αρχής έχει ως συνέπεια να αισθάνονται μαθητές και φοιτητές παγιδευμένοι ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη: Σε ένα παρόν χωρίς τη γενναιόδωρη κρατική προσφορά στο δημόσιο σχολείο και σε ένα μέλλον χωρίς αρχές, αξίες και στοιχειώδεις εγγυήσεις».


Σχολιάστε εδώ