Μπλόκαρε το δικαστήριο τα μπόνους εκατομμυρίων του Αράπογλου στην παρέα του!

Η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά «μπλοκάρει» τα σχέδια του διοικητή, γιατί αναφέρει πως το μπόνους του 2008 δεν μπορεί να καταβληθεί αν δεν προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση με τον σύλλογο εργαζομένων!

Μετά την εξέλιξη αυτή ο σύλλογος των εργαζομένων στην Εθνική με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης ουσιαστικά επιβάλλει στη διοίκηση της ΕΤΕ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις και διάλογο τόσο για το μπόνους του 2008 όσο και για την κλαδική σύμβαση του 2009, γιατί οι πάσης φύσεως αποδοχές των εργαζομένων χορηγούνται μετά από συλλογική συμφωνία και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη.

Καλούμε τη διοίκηση, εάν πράγματι θέλει (όπως ισχυρίζεται μέσω της εσωτερικής επικοινωνίας) να δώσει αυξήσεις και παροχές σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΤΕ, να προχωρήσει εδώ και τώρα σε διάλογο:

= Για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με την ΟΤΟΕ για τις αυξήσεις του 2009.

= Για την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης με το ΣΥΕΤΕ για το 2009.

= Για τον τρόπο διανομής του μπόνους του 2008 σε όλο το προσωπικό της ΕΤΕ μετά από διαβούλευση και συμφωνία με το ΣΥΕΤΕ.

Η διοίκηση οφείλει, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται τις αποφάσεις της και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο και διαβούλευση με το ΣΥΕΤΕ, προκειμένου να χορηγηθεί το μπόνους το συντομότερο δυνατό».

Να σημειώσουμε ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής είχε αποφασίσει τη χορήγηση 17.500.000 ευρώ σ’ όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας, για τη χρήση του 2008, ποσό που ήταν κατά 50% χαμηλότερο από εκείνο που είχε αποφασιστεί να τους δοθεί ως μπόνους για τη χρήση του 2007, αν και τα κέρδη του 2008 δεν ήταν λιγότερα από εκείνα του 2007. Από το ποσό αυτό ο κ. Αράπογλου μοίρασε τα 6.804.100 ευρώ, δηλαδή το 19,44%, σε 24 στελέχη της διοίκησης, στους «πραιτωριανούς» του, όπως λένε στην τράπεζα, με αποτέλεσμα για όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους να μείνουν… ψίχουλα.

Ο σύλλογος των εργαζομένων κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατήγγειλε τη διοίκηση Αράπογλου. Η Επιθεώρηση κάλεσε τη διοίκηση να συζητείσει με το προεδρείο του συλλόγου το θέμα, αλλά αυτή αρνήθηκε κι έτσι η Επιθεώρηση έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα!

Σαν να μην έφθανε όμως αυτό, η διοίκηση παρακράτησε από τους εργαζόμενους του δικτύου και το οφειλόμενο ποσό των 3.000.000 ευρώ περίπου για το 2008, το οποίο είχαν κερδίσει με τον ιδρώτα τους (κίνητρα teller, ad hoc bonus κ.λπ.), για να το μοιράσει στους στενούς του συνεργάτες.

Αναφερόμενος στο γεγονός, ο σύλλογος εργαζομένων υπέβαλε στον κ. Αράπογλου τα εξής σημαντικά ερωτήματα, στα οποία βέβαια απάντηση δεν έχει πάρει:

1. Μήπως γνωρίζατε ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα μπόνους στις διοικήσεις των τραπεζών που συμμετείχαν στο πακέτο ενίσχυσης και προστρέξατε να αναπροσαρμόσετε προς τα πάνω τα δικά σας μπόνους και τα μπόνους των άμεσων συνεργατών σας;

2. Πώς δώσατε μπόνους σε βοηθό γενικού διευθυντή για τη συμβολή του στα αποτελέσματα χρήσης 2007, αφού προσελήφθη το φθινόπωρο του 2008; Μήπως δόθηκε αέρας για τον επόμενο χρόνο;

Αναφερόμενος ο σύλλογος στην πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση απέναντι στους εργαζόμενους, τονίζει:

«Η πολιτική της διοίκησης είναι:

– Άδικη γιατί ένας μικρός αριθμός στελεχών σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων καρπούται το μεγαλύτερο ποσό του μπόνους.

– Παράνομη γιατί δεν διαβουλεύεται με τον ΣΥΕΤΕ όπως προβλέπει η ΣΣΕ του 1995 και χορηγεί μπόνους στους ημέτερούς της συνεργάτες με βάση τα συμβόλαιά τους, ενώ βάζει ποσοτικούς περιορισμούς στην αξιολόγηση των εργαζομένων στις διευθύνσεις (30% του αριθμού που απασχολούνται σ’ αυτές θεωρώντας τους άλλους άχρηστους) και το ποσό που είναι για το δίκτυο το διασπά σε γενικό μπόνους και ad hoc bonus.

– Επικίνδυνη για τη συνέχεια και την προοπτική της τράπεζας, γιατί η ιδιοποίηση τεράστιων ποσών από μια μικρή ομάδα στην κορυφή της ιεραρχίας της διοίκησης οδηγεί σε ριψοκίνδυνες αποφάσεις για το μέλλον της ίδιας της τράπεζας, σε υποβάθμιση των κινδύνων για να επιτευχθούν οι στόχοι και σε άκρως ανταγωνιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές».

Για να δούμε, τώρα που ο κ. Αράπογλου «έφαγε» ένα… χαστούκι από τη Δικαιοσύνη θα συνετιστεί, θα αλλάξει γραμμή, ή θα συνεχίσει στο ίδιο… μοτίβο; Αν και οι μέχρι τώρα αντιδράσεις του δείχνουν ότι θεσμούς και νόμους… ελάχιστα τους λογαριάζει. Μέχρι πότε άραγε;


Σχολιάστε εδώ