Κραυγές και ψίθυροι…

Την ίδια ώρα, «οργιάζουν» οι φήμες και τα σενάρια ως προς το ενδεχόμενο τόσο των πρόωρων εκλογών όσο και ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αναστείλει την έκδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζήμενς, κάνοντας δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των συνηγόρων του, ήρθε να ανατρέψει το σκηνικό. Η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε λόγο για ολιγοήμερη αναβολή, ωστόσο εκφράζονται εκτιμήσεις ότι η τελική απόφαση και η έκδοση μπορεί να καθυστερήσουν ακόμη και μήνες! Οι δικηγόροι επικαλούνται αστοχίες και παραλείψεις των ελληνικών ανακριτικών αρχών ώστε να υποστηρίξουν την άποψή τους ότι στην Ελλάδα ο κ. Χριστοφοράκος δεν θα έχει δίκαιη δίκη.

Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για «φιάσκο», και προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν τις ευθύνες εκείνων που άφησαν τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει εκτός Ελλάδος. Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ που «πανηγυρίζει» για την αναβολή έκδοσης δείχνει τις ανησυχίες του, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «αυτογελοιοποίηση» του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που αποδεδειγμένα έχει πάρει χρήματα από τη Ζήμενς. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, κατηγόρησε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γερμανικό κράτος, ότι δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο με τις μίζες.

Άνω κάτω…

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ του Μιχ. Χριστοφοράκου απέρριψαν το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να του κοινοποιήσουν όλα τα στοιχεία που εμπλέκουν στελέχη του σε υποθέσεις με μίζες, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «κινήσεις εντυπωσιασμού» και ότι ανοίγει διάλογο με έναν υπόδικο και τον καθιστά συνομιλητή του πολιτικού κόσμου. Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση ότι και η Αριστερά πήρε στο παρελθόν χρήματα από τη Ζήμενς, αναφερόμενος στην περίοδο της Οικουμενικής Κυβέρνησης 1989-90 (όπου μετείχε η Ενωμένη Αριστερά), όταν δόθηκε στη γερμανική εταιρεία η προμήθεια των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις και διαψεύσεις τόσο του ΣΥΝ όσο και του ΚΚΕ. Η ηγεσία του ΣΥΝ ζήτησε από τον βουλευτή να ανακαλέσει, διαφορετικά είναι εκτεθειμένος έναντι των ψηφοφόρων του κόμματος, προτρέποντας εμμέσως σε παραίτηση.

Σενάρια

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ειδήσεις, ο Αύγουστος έχει και… σενάρια. Αλλά και φήμες. Για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό. Ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού δεν υπάρχουν, ωστόσο υπουργοί διακινούν στα Μέσα Ενημέρωσης τις προσωπικές τους εκτιμήσεις, αλλά και… τις προσδοκίες τους. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις από βουλευτές και κομματικά στελέχη για αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό. Γεγονός που διαμορφώνει ένα κλίμα προσμονής στη βάση της παράταξης, που ευελπιστεί σε πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες στην προσπάθεια, αν όχι αναστροφής, τουλάχιστον βελτίωσης του πολιτικού κλίματος. Τόσο οι εξελίξεις στην υπόθεση Ζήμενς όσο και οι ενδεχόμενες κυβερνητικές αλλαγές συνδέονται με τον χρόνο των εκλογών. Επισήμως η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού ως πιθανή κίνηση εντός του φθινοπώρου. Στο Μαξίμου περιμένουν τις πρώτες -μετά τη ΔΕΘ- δημοσκοπήσεις για να δουν το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη και αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση σε σχέση με αυτήν που επικρατούσε την περίοδο προ των ευρωεκλογών. Από τα ευρήματα ενδεχομένως να εξαρτηθούν οι αποφάσεις του κ. Καραμανλή. Προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών εξακολουθούν να «πιέζουν» κορυφαίοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Σουφλιάς, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους προσεχείς μήνες και η θέση της κυβέρνησης θα γίνει περισσότερο δυσχερής. Για πολλούς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ορόσημο για την κυβερνητική παράταξη: Ορισμένοι προσδοκούν ότι ο κ. Καραμανλής «θα κάνει κάτι» νωρίτερα και άλλοι ότι ανεβαίνοντας στη συμπρωτεύουσα θα ξεκαθαρίσει τη θέση του σε βασικά ζητήματα, όπως π.χ. οι εκλογές.

Σε ύφεση…

ΜΕ ΤΙΣ επιπτωσεισ της κρίσης να γίνονται περισσότερο αισθητές με την πάροδο του χρόνου, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο μέτρων με διαρθρωτικές αλλαγές, που θα ανακοινωθούν μέσα στο φθινόπωρο. Θα αφορούν την περιστολή δαπανών, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση υπηρεσιών κ.ά. Ωστόσο, η πορεία των εσόδων και άλλων βασικών δεικτών της οικονομίας προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, περιορίζει τις δυνατότητες παροχών και δυσκολεύει περαιτέρω τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για τη σύνταξη του νέου Προϋπολογισμού. Στο μεταξύ, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, καθώς μετά τη ναυτιλία και τον τουρισμό σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης και στη βιομηχανική παραγωγή.

ΣΕ… ναυαγιο οδηγείται, κατά τα φαινόμενα, και η τελευταία μεσολαβητική προσπάθεια του Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό. Η Αθήνα απάντησε αρνητικά στην πρόταση που παρουσίασε προ μηνών ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές που πρότεινε είναι ασήμαντες. Παράλληλα σημειώνει ότι παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ότι δεν είναι προς διαπραγμάτευση ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας που θέτουν τα Σκόπια.


Σχολιάστε εδώ