Ικανοποίηση στην Ιπποκράτους για την επιστολή προς Χριστοφοράκο!

Μετά την επιστολή που εστάλη από τον γραμματέα του κόμματος Γιάννη Ραγκούση προς τους συνηγόρους του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζήμενς, η Ιπποκράτους, που επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές και κινείται σε ρυθμούς εντατικούς, προκάλεσε τη συζήτηση ώστε να δείξει πως ό,τι δεν μπορεί να κάνει η κυβερνητική παράταξη για την τιμή των πολιτικών και της πολιτικής, το κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τριανδρία για την επιστολή

Η απόφαση για την επιστολή ελήφθη έπειτα από συνεννόηση του Παπανδρέου με τους Γιάννη Ραγκούση και Νίκο Αθανασάκη, που βρισκόταν στην Κρήτη, και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν συζητήθηκαν τα υπέρ και τα κατά αυτής της κίνησης. Στην απόφασή τους βάρυναν περισσότερο οι επικοινωνιακοί λόγοι. Γνώριζαν ότι οι πιθανότητες να απαντούσαν θετικά οι συνήγοροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου ήταν λιγοστές, αλλά και πάλι, αν η απάντηση δεν ήταν η επιθυμητή, θα υποστήριζαν την ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και όσα στοιχεία υπήρχαν να δοθούν στη δημοσιότητα. Στελέχη της Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι επικοινωνιακά τούς βγήκε θετικά, καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν συζητήσεις για την κίνησή τους αυτή, να στείλουν επιστολή, και φάνηκε έτσι ότι για το ΠΑΣΟΚ προέχει το συμφέρον της χώρας και του πολιτικού συστήματος, που βάλλεται από τη γερμανική εταιρεία.

Σε ανοικτή γραμμή με την Ιπποκράτους ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας αποφάσισε να καταθέσει αγωγή κατά του Χριστοφοράκου. Αυτήν τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ εξετάζεται η φόρμουλα με βάση την οποία θα κινηθούν πολιτικά και νομικά το επόμενο διάστημα, ώστε να δείξουν ότι δεν φοβούνται κανέναν και ότι έχουν να κάνουν, όπως λένε, με παράγοντες που επιδιώκουν να έχουν στο χέρι τα δύο μεγάλα κόμματα.

Παράλληλα ο Γείτονας πήρε τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι εξηγήσεις που έδωσε, με τη γραπτή του δήλωση, ήταν επαρκείς. Υπάρχει όμως, σε διαφορετική περίπτωση, ανοικτό παράθυρο, όπως λέει η Ιπποκράτους…

ΔΕΘ και 3η Σεπτέμβρη

Πέρα από την υπόθεση της Ζήμενς, την Ιπποκράτους την απασχολεί και προετοιμάζεται καταλλήλως για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και για την εκδήλωση των 35 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί (αν δεν αλλάξει), θα γίνει ανοικτή ομιλία του Παπανδρέου στο Θησείο, στο σημείο όπου μίλησε και πέρυσι, γιατί εκτός των άλλων θεωρούν την τοποθεσία γούρικη και θέλουν ένα πολιτικό κοντράστ με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ. Επενδύουν άλλωστε στην εκδήλωση αυτή και αναμένουν ότι θα δώσει άλλον αέρα στα πανιά τους, που θα τους χρειαστεί μία εβδομάδα μετά, όταν η ΔΕΘ θα ντυθεί στα πράσινα.

Αυτήν την ώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συζητούν αν πρέπει στη ΔΕΘ ο Παπανδρέου, μιλώντας προς τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, να δεσμευτεί αναλυτικά για τα άμεσα μέτρα ανάταξης της οικονομίας, όπως τα χαρακτηρίζουν, ή να περιγράψει απλώς τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει.

Υπέρ της πρώτης άποψης, να είναι αναλυτικός δηλαδή ο Παπανδρέου και να καταθέσει πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, σε όλες του τις διαστάσεις, με απόλυτους αριθμούς κόστους, με πλήρη καταγραφή χρημα-

τοοικονομικών πηγών, που στόχο θα έχει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του προϋπολογισμού, τη διεθνή οικονομική κρίση και όλες εκείνες τις παραμέτρους που απαιτούνται, τάσσονται η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ άλλα στελέχη διατηρούν επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι στη ΔΕΘ πρέπει ειδικά φέτος να είναι αρκετά προσεκτικοί, σοβαροί και να μην τάξουν λαγούς με πετραχήλια για να δελεάσουν πολιτικά τους ψηφοφόρους. Αυτήν την άποψη υιοθετούν ο Πάνος Μπεγλίτης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αλλαγή τακτικής με βάση
τις κινήσεις Καραμανλή

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν καταφθάσει πληροφορίες ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης και προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πρωθυπουργού, κάτι που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να αλλάξουν στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις Καραμανλή. «Αν δεν προκηρυχθούν εκλογές πρόωρα», γιατί αυτήν την εικόνα αποκόμισαν από τα λεγόμενα Αντώναρου περί παρατεταμένης προεκλογολογίας από το ανεύθυνο ΠΑΣΟΚ, τότε «θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε τακτική, καθώς ο Καραμανλής θα τα δώσει όλα για όλα υποσχόμενος μέτρα υπέρ των πολλών, οπότε και εμείς θα πρέπει να κινηθούμε ανάλογα».

Εκείνο που τους προβληματίζει πάντως πολύ έντονα και δεν το κρύβουν είναι να γίνουν οι εκλογές τον Μάρτιο. Όταν ελήφθη η απόφαση να μη συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πίστευαν ότι είχαν πάρει υπόψη τους όλα τα σενάρια για τη διαχείριση του θέματος. Αν ωστόσο η κυβέρνηση επενδύσει πολιτικά στο θέμα της νέας γρίπης, τότε άντε να πείσουμε τον κόσμο ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, λένε στην Ιπποκράτους, ομολογώντας έντρομοι ότι δεν έχουν επεξεργαστεί σενάριο για μια τέτοια περίπτωση και ότι είναι πολύ δύσκολο να πείσουν ότι μέσα στον πανικό της γρίπης πρέπει να πάμε σε εκλογές.

Οι στενοί συνεργάτες του Παπανδρέου εκτιμούν ότι δεν θα γίνει αυτό, καθώς ο Καραμανλής έχει αξεπέραστα πολιτικά δεδομένα μπροστά του και θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές αργά ή γρήγορα. Οι ίδιοι πάντως δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για εκλογές είτε γίνουν το φθινόπωρο είτε τον Μάρτιο.


Σχολιάστε εδώ