ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η υπουργός, παρά το ζοφερό κλίμα των ημερών, όπου προδικάζεται η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μετά από πιέσεις και διεθνών οργανισμών, εμφανίζεται σχεδόν αισιόδοξη σε όλους τους τομείς που αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Μιλώντας στο «Παρόν» η κ. Πετραλιά (σ.σ.: δεν βλέπει εκλογές τον Οκτώβριο και είναι κατά των συχνών ανασχηματισμών) υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι:

• Θα στηριχθεί το εισόδημα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

• Δεν κινδυνεύουν συντάξεις και παροχές υγείας.

• Με επιχορήγηση (κρατική) θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον ΟΑΕΕ.

• Κατεύθυνση κυβερνητική είναι η ύπαρξη και λειτουργία ενιαίου κανονισμού παροχών ανά Ταμείο.

Η συνέντευξη της κ. Πετραλιά έχει ως εξής:

// Τεράστιο το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας. Ποιο είναι το «μερίδιο κόστους» που θα έχουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα;
– Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος είναι υπαρκτές και μείζονες προκλήσεις της χώρας μας, που έρχονται από το παρελθόν και υποθηκεύουν το μέλλον. Αδιαμφισβήτητα, η διεθνής οικονομική κρίση οδήγησε στη διόγκωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, επηρέασε τις εργασιακές σχέσεις και πιέζει τα εισοδήματα των ελλήνων πολιτών.
Οι πολιτικές και οι δράσεις που προωθεί και υλοποιεί η κυβέρνηση με σκοπό να περιοριστούν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αφορούν κυρίως σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε αποκρατικοποιήσεις, στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Βασικός μας στόχος είναι τόσο το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος όσο και οι δράσεις για την αντιμετώπισή τους να μην επηρεάσουν αρνητικά το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Παίρνουμε μέτρα στήριξης του εισοδήματος, όπως αύξηση ΕΚΑΣ, επιδόματος ανεργίας, σύνταξης ΟΓΑ, ενεργοποιούμε το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και εξαντλούμε τις δυνατότητες που έχουμε για τη στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Παράλληλα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, εντείνουμε τους ελέγχους, αναβαθμίζουμε το ΣΕΠΕ με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την τήρηση της νομιμότητας.
Σταθερή μας θέση η πλήρης και ποιοτική απασχόληση, γιατί μόνο αυτή προσφέρει εισόδημα και ικανοποίηση στους εργαζόμενους και υψηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις και στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα με τα εργασιακά, προασπίζουμε και τα ασφαλιστικά δικαιώματα μέσα από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία εξασφαλίζει τόσο την απαραίτητη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων για τις επόμενες γενιές όσο και την επάρκεια των συντάξεων.

// Για επιλεκτικές «γαλάζιες προσλήψεις» επικρίνεται ο ΟΑΕΔ στα προγράμματα πρόσληψης ανέργων. Πώς απαντάτε και ποια η πρόβλεψή σας για το επίπεδο της ανεργίας τους επόμενους μήνες;
– Η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται την ανεργία για ίδιον όφελος. Μακριά από εμάς το εμπόριο προσδοκιών και ελπίδων.
Η ανεργία δεν έχει κομματικό χρώμα. Αφορά όλους τους νέους και τις νέες. Γι’ αυτό και επιλογή μας, πρώτιστο μέλημά μας, είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος των νέων για αξιοπρεπή εργασία.
Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνησή μας, με εντολή του πρωθυπουργού, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να εκμεταλλευτεί την αγωνία των νέων για απασχόληση. Για μας η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ο χώρος συνάντησης, συναίνεσης και συνεννόησης, μακριά από κομματικές και προσωπικές υστεροβουλίες και επιδιώξεις. Η καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ευτελίζει την πολιτική μας ούτε να γίνεται εργαλείο για την εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων και επιδιώξεων.
Η αγορά εργασίας στη χώρα μας, στο μέσον της κρίσης, εμφανίζει αντοχές και αντιστάσεις.
Το πρώτα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν αισθητή υποχώρηση της ανεργίας για τον Μάιο, στο 8,5% έναντι 9,4% τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση των μέτρων που έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ώστε οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας να είναι όσο το δυνατόν ηπιότερες.

// Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ προσανατολίζονται σε δανεισμό επειδή έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Θα επιλεγεί τελικώς η λύση του δανεισμού ή θα δοθούν οι αναγκαίες επιχορηγήσεις;
– Το κράτος για πρώτη φορά εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις του προς το Σύστημα. Μάλιστα το έτος 2008 κάλυψε με ομόλογο ύψους 1,172 δισ. τα υπόλοιπα των προηγουμένων ετών από την οφειλή του 1% του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ από το έτος 2002.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση από 8 δισ. το 2003 ανέρχονται σε 14,5 δισ. το 2009, δηλαδή μιλάμε για αύξηση 6,5 δισ. ή ποσοστό 81%! Επιπλέον, το Δημόσιο αποδίδει κανονικά όλους τους θεσμοθετημένους πόρους στα Ταμεία. Η κυβέρνηση εγγυάται την τακτική και ομαλή καταβολή των συντάξεων και των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους της χώρας. Κανένας κίνδυνος για συντάξεις και παροχές υγείας. Ακόμη και στον ΟΑΕΕ, με το πράγματι μεγάλο έλλειμμα, η κυβέρνηση εξασφαλίζει κάθε μήνα το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των υποχρεώσεών του. Υπολογίζεται ότι για το 2009 η κρατική επιχορήγηση του ΟΑΕΕ θα φτάσει το 1,5 δισ., ποσό που προσεγγίζει εκείνο που απαιτούν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για την «πάγια» χρηματοδότηση του οργανισμού.

// Μετά τον διαχωρισμό των κλάδων υγείας – σύνταξης του ΙΚΑ σκέφτεστε, ως επόμενο βήμα, την ενοποίηση των κλάδων υγείας;
– Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ξεκαθαρίσω πως η θέση της κυβέρνησης, καθώς και του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, είναι πως το ΙΚΑ δεν διασπάται, μάλιστα διατηρεί την αυθύπαρκτη λειτουργία του, ενισχύοντας τους δύο βασικούς πυλώνες του: της υγείας και της σύνταξης στο πλαίσιο ενός ενιαίου ΙΚΑ, υπό ενιαία διοίκηση. Ο λειτουργικός διαχωρισμός του ΙΚΑ αναβαθμίζει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας, αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό (επιστημονικό, υγειονομικό, διοικητικό), προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα Ταμεία υπάρχουν ήδη ξεχωριστοί κλάδοι υγείας και μάλιστα, όπως γνωρίζετε, στα καινούργια ταμεία προχωράμε στην κατεύθυνση της υιοθέτησης νέων, ενιαίων κανονισμών παροχών υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων (όπως έγινε πρόσφατα με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), υλοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική δέσμευση που αναλάβαμε όταν ψηφίζαμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ο στόχος μας είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανονισμοί παροχών ανά ταμείο και ενιαία διαπραγμάτευση για τα τιμολόγια με κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κτλ.

// Εσείς είστε τώρα η βασική αρμόδια για τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Για τα συνδικάτα η όποια αλλαγή σημαίνει «αιτία πολέμου». Πώς θα χειριστείτε το «αγκάθι» αυτό;
– Όσον αφορά τα ΒΑΕ έχει συσταθεί επιτροπή η οποία επεξεργάζεται αιτήματα για την ένταξη στα ΒΑΕ νέων ειδικοτήτων ή επαγγελμάτων. Το πόρισμά της θα συνεκτιμηθεί μαζί με το αντίστοιχο πόρισμα που ήδη έχουμε στα χέρια μας για τον υφιστάμενο κατάλογο και επομένως η αναμορφωμένη λίστα των επαγγελμάτων, ειδικοτήτων ή και χώρων εργασίας που εντάσσονται στα ΒΑΕ αναμένεται να είναι σύντομα έτοιμη.
Οι όποιες αλλαγές αφορούν τους νέους εργαζομένους, θα ισχύσουν δηλαδή για όποιον ξεκινήσει εργασία μετά την έναρξη ισχύος του νέου καταλόγου, και δεν αφορούν τους ήδη ασφαλισμένους με καθεστώς ΒΑΕ.

// Πού βρίσκεται το πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης;
– Όσον αφορά τη διαδοχική ασφάλιση υπήρξε ήδη από τον παρελθόντα Μάιο πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί για τη μελέτη του θέματος. Αναμένουμε σύντομα και την εκτίμηση για το κόστος των προτεινόμενων στο πόρισμα λύσεων και τότε θα είμαστε έτοιμοι να προβούμε στη διόρθωση αδικιών και στρεβλώσεων που έχει σήμερα το σύστημα.


Σχολιάστε εδώ