επί του πιεστηρίου

Η επιστροφή άρχισε. Και ξανά από την αρχή. Με κρυφή ελπίδα να ξεγλιστρήσουμε από την κρίση της οικονομίας, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, μετριάζοντας όμως και τις καταναλωτικές μας απαιτήσεις…

Μείναμε στα λόγια; Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε δηλαδή; Βγάλαμε ένα λογύδριο για την εν ψυχρώ εκτέλεση από τον «Αττίλα» των πέντε κύπριων παλικαριών μας. Και ξοφλήσαμε την υποχρέωσή μας; Κύριε Καραμανλή, άλλα περιμένει τούτος ο λαός. Να βάλει το θέμα η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Χάγης. Να ζητήσει την καταδίκη της Τουρκίας ως εγκληματία πολέμου. Οι 1.619 αγνοούμενοι δολοφονήθηκαν. Αυτό απαιτεί η ιστορία μας. Κι όχι να τους ξεχάσουμε.

Αποκαλύφθηκε όμως και κάτι πολύ σοβαρό. Ο τούρκος στρατιωτικός που τράβηξε το φωτογραφικό ντοκουμέντο με τους πέντε κύπριους στρατιώτες δήλωσε ότι είχε παραδώσει στις τότε κυπριακές αρχές πολλές φωτογραφίες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Ποιος και γιατί τις έκρυψε;

Εκπτώσεις 50, 60 και 70% διαφημίζουν στις βιτρίνες τους καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά του Κολωνακίου. Άραγε ήλεγξε κανείς από το υπουργείο Ανάπτυξης αν είναι πραγματικές αυτές οι εκπτώσεις σε σχέση με τις τιμές πριν ή κοροϊδεύουν τον κόσμο;

Ο υπουργός των Οικονομικών ετοιμάζει νόμο με τον οποίο θα θεωρούνται παράνομα τα μεγάλα και προκλητικά μπόνους για τους τραπεζίτες και ο νόμος αυτός θα ισχύει για όλο το τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο για τις τράπεζες στις οποίες έχει συμμετοχή το κράτος».

Επιτέλους, αναφωνήσαμε. Αποφάσισαν να τραβήξουν τ’ αυτί του Αράπογλου. Τζάμπα όμως η χαρά! Η είδηση προέρχεται από την Αγγλία. Εκεί βάζουν χέρι στους δικούς τους Αράπογλου. Εδώ ποιος να τολμήσει; Τον άνδρωσαν και τώρα δεν υπολογίζει κανέναν. Ας πρόσεχαν…

Στην Ίμβρο «ταξίδεψε» με την εκπομπή της η κυρία Τσόκλη. Και ξαφνιαστήκαμε. Όποιος την είδε και δεν ήξερε τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, σχημάτιζε την ιδέα ότι όλα εκεί είναι μια χαρά, ότι Έλληνες παραμένουν και ζουν ευτυχισμένοι με τον πολιτισμό τους, τις παραδόσεις τους, τη θρησκεία τους και τα όμορφα σπίτια τους. Και δεν έχουν εκβιαστικά εγκαταλείψει τον τόπο όπου γεννήθηκαν και έζησαν. Και πώς να μην περάσει αυτή η εικόνα όταν διάλεξε να έχει ξεναγό έναν τούρκο καθηγητή, που έλεγε, και δεν τον διέκοψε, ότι οι Έλληνες φύγανε μόνοι τους ως… μετανάστες και δεν μπορούν πλέον να γυρίσουν και ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για παρελθόν γιατί αυτό δεν αλλάζει! Δεν διερωτήθηκε η κυρία Τσόκλη πώς η εκκλησία όπου έκαναν μια λειτουργία τουρίστες από την Ελλάδα δεν είχε ούτε μία εικόνα, λέξη δεν είπε για την εγκατάλειψη, τη συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού, για τα σπίτια τους που έχουν ρημάξει. Δεν φταίει βέβαια η κυρία Τσόκλη. Η ΕΡΤ που προβάλλει ό,τι της φέρνουν… Κακόμοιρη Ελλάδα, πάλι καλά που υπάρχεις ακόμα…

Επί μέρες έγραφαν πρωτοσέλιδα οι γνωστές μεγαλοεφημερίδες ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει τον νόμο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν ρωτήθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, απάντησε ότι δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το θέμα! ΕΣΗΕΑ τ’ ακούς; Ψεύτικα, στημένα δηλαδή όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Να γιατί βουλιάζουν οι κυκλοφορίες των εφημερίδων. Έχουν απαξιωθεί από μόνες τους με τα παιχνίδια που παίζουν.

Πολύ συμβιβαστικό σε είδαμε, Παναγιώτη Ψωμιάδη, με τα επεισόδια που προκάλεσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού εναντίον 2.500 ελλήνων προσκυνητών στην Τραπεζούντα, εκεί όπου ήταν η Εκκλησία της Παναγίας Σουμελά. Μια κυρία τα έκανε όλα; Και δεν εκτελούσε εντολές; Γδύσανε τον παπά, που έκανε κάποια υποτυπώδη λειτουργία, σβήσανε τα κεριά και άρπαξαν τα εικονίσματα της Παναγίας και δεν είπε κανένας σας, ορίστε αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, η ελευθερία και η δημοκρατία που υπάρχει, αυτή η χώρα λέει πως είναι ευρωπαϊκή! Όταν στην Ελλάδα είναι ελεύθεροι οι μουσουλμάνοι της Θράκης να ασκούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Εξωτερική πολιτική βεβαίως δεν κάνει ο νομάρχης. Όμως καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση αυτά που ζήσατε για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, όπου γης, καλά ενημερωμένος για το ποια είναι και σήμερα η Τουρκία. Ότι δεν είναι τίποτε λιγότερο από έναν ταραχοποιό.

Μια σημαντική αλλαγή που έγινε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου χάλασε τους στημένους ελέγχους στην επαρχία.

Τώρα πάει συνεργείο της ΥΠΕΕ για έλεγχο από άλλες περιοχές, τα μέλη του οποίου δεν τα γνωρίζουν. Ούτε το αυτοκίνητο με το οποίο κινούνται. Αποτέλεσμα να εντοπίζουν πάρα πολλές παραβάσεις.

Όμως δεν αρκεί αυτό μόνο το μέτρο. Δεδομένου ότι η μεγάλη μάστιγα είναι τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Που προέρχονται από νεοσύστατες εταιρείες που φτιάχνονται για 6 μήνες και μετά εξαφανίζονται. Υπάρχουν προτάσεις με τις οποίες μπορούν εύκολα να αχρηστευτούν αυτά τα κυλώματα. Και σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Τι γίνεται με την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης; Κανένα έργο δεν προχωράει. Η Αθήνα, λένε, το έχει φρακάρει. Γιατί θέλει τον απόλυτο έλεγχο!
Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο -η συμπρωτεύουσα για άλλη μια φορά είναι δέσμια του αθηναϊκού (παρα)κράτους- και όπως μαθαίνουμε έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας, σε σκληρό μάλιστα ύφος, στον υπουργό των έργων Γ. Σουφλιά. Κάποιοι απειλούν να τα βροντήξουν.

Οι εφορίες τι θα κάνουν, κύριε Παπαθανασίου, από τη στιγμή που τη δουλειά τους, για την είσπραξη των οφειλών, θα την κάνουν ιδιωτικές εταιρείες; Θα κάααθονται;


Σχολιάστε εδώ