Εδώ καράβια χάνονται…

lΧαμός γίνεται στο Αιγαίο από τις εξαλλοσύνες των Τούρκων. Η οικονομία φλέγεται και οι ηγέτες μας καβγαδίζουν στα χοντρά για τα Προεδρικά, τον χρόνο εκλογών και τα μέτρα κατά της γρίπης…

lΤων οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε, θα έλεγε

ο Αίσωπος.

lΡωμαίικος καβγάς, τούρκικος χαλβάς, θα πρόσθετε ο κυρ Γιάννης από τη Σάμο.

Οι μεγιστάνες

των εξοπλισμών

lΣε ξένα περιοδικά του χώρου δημοσιεύτηκε κατάλογος των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο που ασχολούνται με εξοπλισμούς. Ας δούμε τις 10 πρώτες, εκ των οποίων επτά είναι αμερικανικές, μία βρετανική, μία ιταλική και μία ολλανδική (πολυεθνική). Ιδού: Lockheed-Martin (ΗΠΑ), BAE Systems (Βρετανία), Boeing (ΗΠΑ), Northrop-Grumman (ΗΠΑ), General Dynamics (ΗΠΑ), Raytheon (ΗΠΑ), EADS (ολλανδική πολυεθνική), L-3 Communications (ΗΠΑ), Finmeccanica (Ιταλία), United Tech (HΠA).

lΣτην 93η θέση καμαρώνει η τουρκική Aselsan.

lΟ κατάλογος σταματάει στο 100. Αν έφτανε στο 1.000 ίσως να βρίσκαμε την ΕΑΒ. Την ΕΛΒΟ αποκλείεται…

Και με τον Χωροφύλαξ

και με τον Αστυφύλαξ…

lΕίναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα προμηθευτούν 100 αμερικανικά μαχητικά F-35 (JSF) έναντι περίπου 11 δισ. δολαρίων, αλλά με σοβαρές αντιπαροχές σε συμπαραγωγή και αντισταθμιστικά. Είπαμε, οι Τούρκοι κάνουν σωστές δουλειές. Και δίνουν (μετά σκληρής διαπραγμάτευσης) και παίρνουν…

lΠρόσφατα προέκυψε η ανάγκη για ακόμη 20 μαχητικά, οπότε η τουρκική κυβέρνηση διοχέτευσε την πληροφορία ότι θα εξέταζε την περίπτωση αυτά να είναι Eurofighter – Typhoon (ανταγωνιστικά των F-35).

lΈσπευσαν τρισευτυχείς οι Ευρωπαίοι, και η ιταλική Alenia, μέλος του κονσόρτσιουμ του Eurofighter, άρχισε τις διαπραγματεύσεις.

lΟι πάντες πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή της γείτονος είναι εντελώς θεατρική και αποσκοπεί να δώσει ελπίδες στους Ευρωπαίους εξασφαλίζοντας πλεονεκτήματα σε άλλους τομείς. Πρώτοι στα (ανατολίτικα) παζάρια τα γειτονάκια…

Mea cupla…

lΑπό τη στήλη αυτή είχαν δει το φως επικριτικά σχόλια για το θέμα της παραλαβής των νέων μαχητικών F-16 C/D Bl 52 ADV (παραγγελία Καραμανλή το 2005) χωρίς τον εξονυχιστικό έλεγχο του συστήματος αυτοπροστασίας Aspis II από ελληνικής πλευράς.

lΣημειώνω ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθησία σʼ αυτό το θέμα δεδομένου ότι τα 60 F-16 (παραγγελίες Σημίτη του… 2000) στερούνται ακόμη του συστήματος λόγω διαφόρων προβλημάτων.

lΤην πληροφορία άδραξε ο βουλευτής Νάσος Αλευράς, που έκανε ερώτηση, μέσω Βουλής, στον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος σε απάντησή του λέει τα εξής:

– Η σύμβαση προβλέπει εκτεταμένους ελέγχους και πτητικές δοκιμές από USAF (αμερικανική Πολεμική Αεροπορία) με παρουσία εκπροσώπου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

– Σύμφωνα επίσης με τη σύμβαση, η τελική φάση ανάπτυξης περιλαμβάνει και την εργαστηριακή και επιχειρησιακή αξιολόγηση των Aspis II από την Πολεμική Αεροπορία, με διαβαθμισμένα επιχειρησιακά σενάρια πολλαπλών απειλών στο ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

lΟπότε…

Σάλπισμα νομής…

lΜετά από πέντε χρόνια απόλυτης νιρβάνας και αδιαφορίας για τα οικονομικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,

ο κ. Μεϊμαράκης (τώρα που… ξεμπαρκάρουμε) ανήγγειλε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Α/ΓΕΕΘΑ ότι θα προωθήσει σχέδιο νόμου εντός του 2009 για αυξήσεις.

lΚαλά κρασιά, ανέκραξε εν χορώ μια ομάδα παρόντων αξιωματικών.

lΔεσμεύεται όμως, αφού το «έταξε» παρουσία και ξένων προσκεκλημένων εκτός Ενόπλων Δυνάμεων.

lΌχι, εγώ δεν είχα προσκληθεί από τον νέο Α/ΓΕΕΘΑ και

τ. Α/ΓΕΑ. Προτίμησε άλλους φίλους…


Σχολιάστε εδώ