«Δώρο» του ΟΑΕΔ στο Ίδρυμα Μπότση!
Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Δεληγιώργη και Θράκης 11 και χρησιμοποιούνταν για να στεγάζει πριν από χρόνια τα πιεστήρια της εφημερίδας «Απογευματινή».
Το ΔΣ του ΟΑΕΔ με την απόφαση 2178/10/12-5-01 έκρινε επιβεβλημένο να αγοραστεί με απευθείας συμφωνία το ακίνητο που ανήκει στο Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Β. Μπότση και περιλαμβάνει οικόπεδο έκτασης 4.500 τ.μ. και επ’ αυτού κτίσμα συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ. Το ακίνητο αυτό προτιμήθηκε γιατί συνορεύει μʼ κείνο που στεγάζει τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, κάτι που θεωρήθηκε ότι θα εξυπηρετήσει αποφασιστικά την ανάπτυξη των υπηρεσιών του οργανισμού.
Ωστόσο οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού που έκαναν αυτοψία στο κτίριο διαπίστωσαν ότι:
= Η μοναδική του πρόσοψη είναι πλάτους μόλις 4 μέτρων και χρησιμοποιείται ως διάδρομος για να φθάσει κανείς σ’ αυτό!
= Το κτίριο είναι σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένο και η κατάστασή του είναι επιβαρημένη. Οι μονώσεις οροφής έχουν αστοχήσει, τα μεταλλικά στοιχεία έχουν οξειδωθεί σε σημαντικό βαθμό, τα εσωτερικά τελειώματα έχουν διαβρωθεί και τα υαλοστάσια είναι θρυμματισμένα.
= Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Για να γίνει άρτιο και οικοδομήσιμο, θα πρέπει να ενοποιηθεί με το όμορο οικόπεδο του ΟΑΕΔ. Όμως σ’ αυτήν την περίπτωση σημειώνεται ότι η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση επί του ενιαίου οικοπέδου, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, έχει ήδη εξαντληθεί από το υπάρχον κτίριο διοίκησης.
= Σε ενδεχόμενη αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιρίου και ανάλογα με τη χρήση που θα επιλέξει ο ΟΑΕΔ θα απαιτηθούν και οι αντίστοιχες επεμβάσεις στο κτίριο. Κρίνεται ότι αυτές θα είναι εκτεταμένες λόγω της επιβαρημένης κατάστασης του κτιρίου, καθώς και του βιομηχανικού χαρακτήρα του.
Παρά τα όσα ανέφερε η έκθεση αυτοψίας των μηχανικών που επιθεώρησαν το κτίριο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ, με το αιτιολογικό ότι το εν λόγω κτίριο αποτελούσε ενιαίο συγκρότημα με το παρόν κτίριο του οργανισμού και επισημαίνοντας ότι το παρόν κτίριο έχει κορεστεί ως προς τη χωρητικότητά του, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να δυσχεραίνονται στο έργο τους, αναφορικά τόσο με την έλλειψη επάρκειας χώρου για τους εργαζομένους, όσο και με την τήρηση των απαραίτητων αρχείων, αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά του με απευθείας διαπραγμάτευση. Το τίμημα της αγοράς λέγεται ότι είναι 4,5 εκατ. ευρώ, αν και αυτό δεν έχει διασταυρωθεί. Όποιο και να είναι πάντως το τίμημα, θα χρειαστούν άλλα τόσα χρήματα για να ξαναγίνει κατοικήσιμο και λειτουργικό το κτίριο, αφού δεν μπορεί να χτιστεί καινούργιο.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Σε μία εποχή που όλοι φωνάζουν για περιστολή δαπανών και η χώρα μας κινδυνεύει να τεθεί υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση στον τομέα της οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνονται τέτοιου είδους… δωρεές;
Αν γινόταν κάποια άλλη στιγμή η αγορά, που θα ήταν πιο… στρωμένα τα οικονομικά της χώρας, τι θα συνέβαινε; Θα… έχανε η Βενετιά βελόνι; Ή θα έχανε ο ΟΑΕΔ το… κελεπούρι;