ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΕΣ

Αντιδρούν οι ανθυπασπιστές στην εισήγηση περί μη αναδρομικής εφαρμογής του νόμου για την προαγωγή τους στα 19 χρόνια σε ανθυπολοχαγούς, κάτι που, όπως τονίζουν, δημιουργεί διακρίσεις στο στράτευμα, αφού από την εισήγηση αυτή ευνοούνται μόνο οι γυναίκες.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο νομοθέτης, όταν το 1982 αποφασίστηκε να γίνει η ΣΜΥ διετούς φοιτήσεως, σωστά όρισε με νόμο το 1984 να αφαιρούνται από το σύνολο του μέγιστου χρόνου παραμονής, που ήταν τα 21 χρόνια, τα 2 χρόνια που αντιστοιχούν στον βαθμό του δεκανέα, βαθμό με τον οποίο εισέρχονταν οι εθελοντές και οι εθελόντριες, ώστε να υπάρξει η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των.

Το τραγελαφικό όμως της ιστορίας είναι ότι, σύμφωνα με διαδόσεις στους διαδρόμους του ΓΕΣ, κάποια γνωστή-άγνωστη ανθυπασπιστής αφαίρεσε έντεχνα από το νομοσχέδιο τη λέξη «προερχομένων από παραγωγικές σχολές μονίμων υπαξιωματικών», με αποτέλεσμα και αυτές να προάγονται νωρίτερα με τη συμπλήρωση 20 ή 19 ετών αντίστοιχα. Έτσι όμως δεν υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ των εθελοντριών και των προερχομένων από ΑΕΙ και ο νόμος δεν επιλύει κανένα πρόβλημα διαφοροποίησης των παραγωγικών σχολών μονίμων υπαξιωματικών από τους εθελοντές και τις εθελόντριες.

Ισχυρίζονται ότι με την αναδρομική εφαρμογή του νόμου θα υπάρξει πρόβλημα θέσεων σε αντίστοιχους βαθμούς.

Η αναδρομική εφαρμογή του νόμου για τις 7 τάξεις που αποκλείονται δεν αλλοιώνει τον φέροντα βαθμό του ανθυπολοχαγού-υπολοχαγού, καθόσον δεν προάγονται άμεσα σε λοχαγό, ακόμα και αν ισχύσει αναδρομικά ο νόμος. Αλλά και όταν έρθει ο καιρός να προαχθούν σε λοχαγό κατά 2 χρόνια νωρίτερα, πάλι υπάρχουν κενές θέσεις, διότι οι προερχόμενοι από ΔΕΑ μονιμοποιηθέντες αξιωματικοί είναι ήδη ταγματάρχες και οι θέσεις των λοχαγών που κατείχαν καλύπτονται τώρα ήδη από υπολοχαγούς οι οποίοι θα προαχθούν σε λοχαγούς.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι εξετάζοντας την απόκλιση της πορείας και της καριέρας των προερχομένων από ΣΜΥ από την αναγραφόμενη στην εγκύκλιο εισαγωγής στη ΣΜΥ, είναι φανερό πως εξαπατήθηκαν από την είσοδό τους στη ΣΜΥ, γιατί η εγκύκλιος εισαγωγής καθόριζε καταληκτικό βαθμό του συνταγματάρχη με τη συμπλήρωση της 35ετίας (γεγονός που υπάρχει και ως ντοκουμέντο στο βίντεο της εκπομπής των ΕΔ κατά την αποφοίτηση της ΣΜΥ τάξη 86). Οι έχοντες 25 χρόνια υπηρεσίας κάποτε έφεραν τον βαθμό του λοχαγού (ενώ σήμερα υπολοχαγού μόλις 1 χρόνου) και στα 27 γίνονταν ταγματάρχες.

Όλα τα παραπάνω, καταλήγουν, σε συνδυασμό με τις ψευδείς προεκλογικές κυβερνητικές υποσχέσεις για δήθεν επίλυση της αδικίας, οδηγούν στην πικρία και στην απογοήτευση και στρέφουν τους ικανότερους σε παραίτηση και αναζήτηση της αξίας τους σε άλλους τομείς, δημιουργώντας τεράστια κενά στο στράτευμα από την απώλεια των εμπειροτέρων.


Σχολιάστε εδώ