Γυμνοί στις διαπραγματεύσεις για Αλιβέρι και Μεγαλόπολη…

Τα ερωτήματα, τις απορίες και τις ενστάσεις γύρω από την ανάθεση του έργου της Μεγαλόπολης στη ΜΕΤΚΑ τα προκάλεσε η βιασύνη της ΔΕΗ να διαπραγματευτεί κατακαλόκαιρα, μέσα στον Αύγουστο, και μάλιστα εντός μόλις δύο ημερών από τη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, όπου και η άμεση προφορική (!) ενημέρωση των μελών του ΔΣ.

Ποιος άραγε ήταν ο λόγος αυτής της άρον άρον διαπραγμάτευσης; Ποιο ήταν το επείγον; Όταν μάλιστα μόλις πριν από λίγες μέρες έληξαν οι… αμαρτίες για την περίφημη μονάδα στο Αλιβέρι που την έχει αναλάβει κι αυτήν η ΜΕΤΚΑ, με την έκδοση των οικοδομικών αδειών ώστε επιτέλους να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου, για το οποίο ήδη η ΔΕΗ έχει πληρώσει πάνω από 140 εκατ. ευρώ στον εργολάβο.

Αλιβέρι και Μεγαλόπολη συνδέονται απόλυτα, αφού εμπλέκεται η ίδια εταιρεία, η ΜΕΤΚΑ, ως εργολάβος στην περίπτωση του Αλιβερίου και ως υποψήφιος εργολάβος στην περίπτωση της Μεγαλόπολης. Και πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του Αλιβερίου έχει υποβάλει η ΜΕΤΚΑ αίτημα πρόσθετης αποζημίωσης από τη ΔΕΗ, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω των καθυστερήσεων!

Τι σημαίνει αυτό; Αν δεν λήξει η εκκρεμότητα των απαιτήσεων της εταιρείας, έχει δηλώσει ότι δεν θα ξεκινήσει τις εργασίες αν δεν υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση!

Τι θα έκανε μια σωστή διοίκηση κι ένας σωστός μάνατζερ; Θα ανέθεταν πρώτα στον ίδιο εργολάβο και τη Μεγαλόπολη και θα πήγαιναν «γυμνοί», χωρίς καρότο, στις διαπραγματεύσεις για τις πρόσθετες απαιτήσεις στο Αλιβέρι ή θα ολοκλήρωναν πρώτα τις διαπραγματεύσεις για το Αλιβέρι και εν συνεχεία, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα προχωρούσαν και στη Μεγαλόπολη;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να δώσει την απάντηση.

Αν, λοιπόν, πρώτα ανατεθεί το έργο της Μεγαλόπολης και μετά γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τα επιπλέον εκατ. ευρώ που ζήτησε η ΜΕΤΚΑ για το Αλιβέρι, τότε σίγουρα υπάρχει στη ΔΕΗ πρόβλημα διαχειριστικής ικανότητας. Οπότε κερδισμένη δεν είναι η ΔΕΗ… αλλά ο εργολάβος…


Σχολιάστε εδώ