Ανείσπρακτα πρόστιμα 2,5 δισ. σε λατομείο!

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κλήθηκε να βγάλει το φίδι από… τις στοές των παράνομων λατομείων στο Μαρκόπουλο, με βάση τα νέα, «καυτά» στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που αποδεικνύουν ότι τα σφραγισμένα λατομεία λειτουργούν κανονικότατα. Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα μια άλλη παράμετρο της υπόθεσης, που ίσως αξίζει τον κόπο να διερευνηθεί και δικαστικά.

Η μία από τις δύο επιχειρήσεις που λειτουργούσαν παράνομα λατομείο στο Μαρκόπουλο είναι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κ. Χατζηδάκης, η εταιρεία Αφοί Κ. Σταύρου Λατομεία Έτοιμο Μπετόν ΑΕ. Σε μια σημείωση του ισολογισμού της για τη χρήση 2007 διαβάζουμε ότι στην αρμόδια ΔΟΥ είχε βεβαιωθεί εις βάρος της επιχείρησης (κρατηθείτε…) «πρόστιμο συνολικού ποσού 2.557.093.985,79 ευρώ»! Ναι, μιλάμε για 2,5 δισ. ευρώ!

Το πρόστιμο αυτό, όπως ισχυρίζεται η επιχείρηση στην ίδια σημείωση του ισολογισμού, επιβλήθηκε από το Πολεοδομικό Γραφείο Μαρκοπούλου και ακυρώθηκε με βάση απόφαση του ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος). Παρά ταύτα, λέει η εταιρεία, το Πολεοδομικό Γραφείο Μαρκοπούλου παράνομα και καταχρηστικά «δεν έχει διαγράψει το πρόστιμο διατήρησης (σ.σ.: αυθαιρέτου) πλέον προσαυξήσεων ποσού 41.500.000 ευρώ περίπου, το οποίο θα διαγραφεί ως παρεπόμενο». Ανάλογη σημείωση υπάρχει και στον τελευταίο ισολογισμό, για τη χρήση του 2008, όπου προστίθεται ότι υπέρ της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών έχουν εγγραφεί επί ακινήτων της εταιρείας προσημειώσεις και κατασχέσεις (κρατηθείτε πάλι…) συνολικού ποσού 8.802.740.593,97 ευρώ.

Αν ζαλιστήκατε από τα δισεκατομμύρια, το ίδιο ομολογούμε ότι πάθαμε κι εμείς. Το ερώτημά μας, που θα το διερευνήσουμε δημοσιογραφικά, αλλά καλό θα ήταν να το ψάξουν και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, είναι πώς γίνεται να επιβάλλονται τέτοια ιλιγγιώδη πρόστιμα, να μη γίνεται προσπάθεια είσπραξής τους από το Δημόσιο (λέμε για προσπάθεια, γιατί είσπραξη προφανώς είναι αδύνατον να γίνει) και η εταιρεία να λειτουργεί κανονικά και να βγάζει κέρδη της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ στη διετία που αναφερόμαστε.

Πάντως, η υπόθεση των λατομείων κρύβει πλούσιο επιχειρηματικό παρασκήνιο. Αρκεί να διαβάσει κανείς μια άλλη σημείωση, στον ισολογισμό της δεύτερης εμπλεκόμενης εταιρείας, της Ανάπλασης Μαρκοπούλου ΑΒΕΤΕ: «Οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας περιλαμβάνονται (…) στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας Ελληνικά Λατομεία, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΑΚΤΩΡ, η οποία είναι 100% θυγατρική της Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ». Ναι, μιλάμε για τα γνωστά μεγαθήρια του κατασκευαστικού κλάδου, με επιχειρηματικές «διακλαδώσεις» και στα ΜΜΕ.

Δεν ξέρουμε αν η παρέμβαση Χατζηδάκη θα χαλάσει τις μεγάλες μπίζνες με τα λατομεία, γνωρίζουμε πάντως ότι για τις δύο περιβαλλοντικές «πληγές» της Νοτιοανατολικής Αττικής κάποιοι μεγαλοεργολάβοι έχουν σπουδαία «αναπτυξιακά» σχέδια, όχι άσχετα με τους νέους οδικούς άξονες που οραματίζονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την Αττική.


Σχολιάστε εδώ