Ανασχηματισμός που θα φέρει τα πάνω κάτω

Κορυφαίοι παράγοντες υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα σε πλήρη ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων στο Υπουργικό Συμβούλιο, αγνοώντας ισορροπίες και «συμμαχίες», προκειμένου να συγκροτήσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο και θα δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους νυν υπουργούς οι μόνοι που πρέπει να θεωρούνται αμετακίνητοι και σίγουροι για τις καρέκλες τους είναι ο Γ. Παπαθανασίου και ο Κ. Χατζηδάκης, όλοι οι άλλοι είναι υπό αίρεση. Ορισμένοι (Ντόρα, Μεϊμαράκης, Σουφλιάς κ.ά.) θα μετακινηθούν και άλλοι (Χατζηγάκης, Παπαληγούρας κ.ά.) ίσως βρεθούν εκτός Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα θα αντικατασταθούν και αρκετοί από τους υφυπουργούς.

Είναι ευνόητο ότι αν οι αλλαγές έχουν τέτοιο εύρος, θα λειτουργήσουν θετικά για το προφίλ του κ. Καραμανλή, ενώ θα ικανοποιήσουν και το «αίτημα» της κομματικής βάσης που επίμονα ζητά το τελευταίο διάστημα αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές. Παράλληλα ο κ. Καραμανλής θα «περάσει» προς τα έξω την εικόνα του ηγέτη που παίρνει τολμηρές αποφάσεις αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του.

Το ενδεχόμενο αυτό προβληματίζει έντονα και το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκύπτει και από το ότι κατά ασυνήθιστο πολιτικά τρόπο ο εκπρόσωπός του Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία ενός ανασχηματισμού.

Πιθανολογείται ότι θα αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος, κάτι που ζητούν επιτακτικά τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία επισημαίνουν ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης.

Πόσω μάλλον όταν η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για τη μάχη των εθνικών εκλογών. Άγνωστο είναι ποιος θα τον αντικαταστήσει. Ακούγεται το όνομα του Πάνου Παναγιωτόπουλου, χωρίς να αποκλείεται να επιλεγεί πρόσωπο-έκπληξη.

Ένας «σαρωτικός ανασχηματισμός» στην κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές και στο κόμμα, όπου υπάρχει μεγάλη αντίδραση στους βουλευτές και στις οργανώσεις κατά του Ζαγορίτη. Αν ο κ. Καραμανλής αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγή του γραμματέα του κόμματος, αυτό σημαίνει ότι κινείται με ορίζοντα τον Μάρτιο, δηλαδή ο διάδοχος του Λ. Ζαγορίτη θα έχει ένα περιθώριο 6 μηνών να επιδιώξει την αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας και την ανασύνταξη των δυνάμεων. Αν θα τον διαδεχθεί ο κ. Μεϊμαράκης, όπως κατά κόρον έχει γραφεί, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ακουστεί μεταξύ άλλων τα ονόματα των Ευρ. Στυλιανίδη, Α. Λυκουρέντζου, αλλά και των Γ. Βλάχου, Γ. Ορφανού. Υπάρχει και η αντίθετη πληροφορία, ότι δεν φεύγει ούτε ο Αντώναρος ούτε ο Ζαγορίτης… Οπότε βελτίωση να μην περιμένουν στο Μαξίμου.

Στο μεταξύ σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία διακινούνται πληροφορίες και για δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση, με τον ορισμό δύο αντιπροέδρων, θέσεις που φέρονται να καταλαμβάνουν οι κ. Σουφλιάς και Παυλόπουλος. Αμφότεροι δήλωναν άγνοια.


Σχολιάστε εδώ