Έλλειμμα 7% φέτος «βλέπει» ο Π. Δούκας!
Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, που γνωρίζει όσο λίγοι την πραγματικότητα, αφού είχε υπό την εποπτεία του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο κ. Δούκας ετοιμάζεται να υποβάλει «δέσμη ιδεών» για την οικονομία στο κόμμα και στην κυβέρνηση, εισηγούμενος μεταξύ άλλων μαζικές μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, με δωρεάν διανομή μετοχών σε όλους τους Έλληνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Δούκα, το έλλειμμα το 2009 ίσως φθάσει στο 7%. Υπάρχει μεγάλη πίεση στα έσοδα, όπως διαπιστώνει, αλλά και μια «χαλάρωση» στην αίσθηση των πολιτών ότι πρέπει να πληρώνουν όλους τους φόρους τους. Επιπλέον, τονίζει. υπάρχει πίεση και στις δαπάνες, ασκώντας κριτική στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη σχετικά με το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες επιδοτήσεις στους αγρότες. Ο κ. Δούκας επισημαίνει ιδιαίτερα τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για την κάλυψη απλήρωτων δαπανών για περίθαλψη ασφαλισμένων, καθώς και τις μειωμένες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργασθεί ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ξεπερνά τα 260 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 260 δισ. ευρώ είναι χρέος της γενικής κυβέρνησης. Ομόλογα 30 δισ. ευρώ έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς του δημόσιου τομέα, 7 δισ. ευρώ είναι τα χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές νοσοκομείων και άλλους φορείς, ενώ 1,7 δισ. σε ομόλογα θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρέη του Δημοσίου, 13 δισ. ευρώ θα είναι το κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή και 1 δισ. ευρώ το κόστος της αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων. Έτσι, το σύνολο των χρεών του Δημοσίου φθάνει τα 301 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα 23 δισ. ευρώ των δανείων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, εκ των οποίων τουλάχιστον το 70% δεν πρόκειται να αποπληρωθεί. Οι συνολικές υποχρεώσεις των ελλήνων πολιτών υπολογίζονται από τον κ. Δούκα σε 584 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να αθροίζεται το άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων, που υπερβαίνει τα 280 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των λύσεων που προτείνει ο κ. Δούκας στην κυβέρνηση είναι η άμεση αποκρατικοποίηση όλων των δράσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απαιτούν επιχειρηματικότητα, γρήγορα αντανακλαστικά, συγκράτηση του κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικότητα. Τονίζει ότι αυτές πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, με πλήρη όμως εξασφάλιση των παροχών που απολαμβάνουν σήμερα οι έλληνες πολίτες.
Ο κ. Δούκας εισηγείται να εξετάσει η κυβέρνηση την άμεση μεταβίβαση στους έλληνες πολίτες των ποσοστών του Δημοσίου σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Καζίνο Πάρνηθας, ΛΑΡΚΟ, Κρατικά Λαχεία, ΟΔΙΕ, Κεντρική Αγορά Αθηνών, Μετρό, Προαστιακό, Τραμ κ.ά., αλλά και των αεροδρομίων και των λιμανιών της χώρας και μεγάλου μέρους της ακίνητης και κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα η περιουσία αυτή, οι πολίτες να αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην πράξη, αλλά και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αυτών σύμφωνα με τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και του ανταγωνισμού.
Οι μετοχές των εταιρειών αυτών, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες και να ενισχυθεί έτσι η ιδιωτική τους περιουσία, αλλά με μέριμνα, ώστε να μη διαταράσσεται η προσφορά της κοινωνικής υπηρεσίας όπου υφίσταται, και με ουσιαστική παροχή μετοχών στους εργαζομένους κάθε επιχείρησης (10% εντελώς δωρεάν συν 10% σε προνομιακές τιμές).
Το «καρφί» της άλλης πλευράς είναι: Γιατί όλα αυτά που επισημαίνει σήμερα ο κ. Δούκας δεν τα είχε επισημάνει τότε και τουλάχιστον δεν τα είχε εφαρμόσει στον χώρο του ως υφυπουργός Οικονομίας;