XΡΗΜΑτιστήριο

Αυτά κάνουν οι περιορισμένες αφίξεις και τα μεγάλα δάνεια! Ξενοδόχοι και τραπεζίτες αναμένουν σαρωτικές αλλαγές και ευρύτατες ανακατατάξεις στον ξενοδοχειακό χάρτη της χώρας, καθώς δεν θα είναι λίγες οι μονάδες που είτε θα αλλάξουν χέρια είτε θα βάλουν λουκέτο.

> Το χρήμα ρέει άφθονο… ακόμα και όταν αυτό δεν είναι τόσο απαραίτητο! Τι και αν τη φετινή χρονιά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη, τι και αν οι βροχοπτώσεις του χειμώνα άφησαν πίσω τους αυξημένα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, οι νέες επενδύσεις της ΔΕΗ σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες καλά κρατούν.

>Τα οικονομικά δεδομένα καταδεικνύουν την ανάγκη για πρόωρες εκλογές! Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, διόγκωση της ανεργίας, εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αδιέξοδο στις επιχειρήσεις, προβλήματα στα νοικοκυριά, πάγωμα των αποδοχών και δραστική περικοπή των ειδικών επιδομάτων.

> Όπου ενεπλάκη το «βαθύ κράτος της Δεξιάς», αρνητικές ήταν οι συνέπειες για τους καταναλωτές! Εκτός της πτώσης των τιμών στα ΙΧ, ελέω της μείωσης του τέλους ταξινόμησης, αυξήσεις καταγράφηκαν σε τέλη κυκλοφορίας, διόδια, κόμιστρα των ταξί, δίδακτρα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

> Δεν ξέρουμε πόσο έντονο είναι ακόμη το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της μεταλλουργίας νικελίου ΛΑΡΚΟ ούτε το κατά πόσο υποστηρίζεται από την καλύτερη δυνατή ομάδα οικονομικών, νομικών και στρατηγικών συμβούλων. Αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι, όποιος και αν προκριθεί, θα πρέπει τουλάχιστον να εξασφαλίσει την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

> Σε καιρούς περιορισμένης ρευστότητας το factoring αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα απλό χρηματοοικονομικό προϊόν, καθώς είναι ένα εργαλείο που καλύπτει την ανάγκη των σύγχρονων επιχειρήσεων για αποτελεσματική διαχείριση και είσπραξη των εμπορικών απαιτήσεων, παρέχοντας παράλληλα κεφάλαιο κίνησης και δυνατότητα για ασφάλιση των επί πιστώσει πωλήσεων.

> Ο ανταγωνισμός σε επίπεδο προσφορών έχει «χτυπήσει κόκκινο», με αποτέλεσμα ορισμένοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να λειτουργούν οριακά! Με τις πωλήσεις να μειώνονται και τα περιθώρια κέρδους να έχουν καταβαραθρωθεί, οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών περνούν μια από τις χειρότερες συγκυρίες της ιστορίας τους.

> Η καθιέρωση αυστηρών κανόνων για τις ελεγκτικές εταιρείες και τους οργανισμούς διαβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητας ήταν, είναι και θα είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση οι επενδυτές δεν αγόραζαν τοξικά μόνο με την προοπτική της μεγαλύτερης απόδοσης, αλλά και επειδή είχαν διαβάθμιση ΑΑΑ από τους οργανισμούς αυτούς.

> Η «απορία» μας έχει να κάνει περισσότερο με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και λιγότερο με την πράξη καθαυτή! Με αφορμή την ενεχυρίαση των μετοχών της εταιρείας Rainbow, υπέρ της Alpha Bank, από τον βασικό της μέτοχο ISQuare, αναρωτιόμαστε αν τα εν λόγω ενέχυρα θα έπρεπε να εκτείνονται υποχρεωτικά και επί των δικαιωμάτων ψήφου.

>Εκ του ασφαλούς, προσβλέπουν σε σημαντικές υπεραξίες! Στα έργα με σταθερές ταμειακές ροές στρέφονται πλέον οι μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που σε συνεργασία με αντίστοιχους διεθνείς κυνηγούν τις αποκρατικοποιήσεις του Δημοσίου, προσδοκώντας έτσι σε ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας για τα οικονομικά τους στοιχεία.

>Με μια απλή ματιά στο πρόσφατο χρηματιστηριακό παρελθόν μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως ο Αύγουστος δεν φαίνεται να ευνοεί τις προσδοκίες για μίνι ράλι του Γενικού Δείκτη Τιμών, καθώς είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται κυρίως από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων.

>Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία «καυτά» θέματα περιείχε στην ημερήσια διάταξη η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της Προοδευτικής, γι’ αυτό και μεταφέρθηκε την επόμενη εβδομάδα! Πρώτο και καλύτερο, η τριπλή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Ακολουθούν οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί κάποιοι από τους βασικούς της μετόχους εναντίον της εισηγμένης και τελευταίο η ύπαρξη ή μη έγγραφων συμφωνιών με τους πιστωτές της.

>Έχουν ανατιμηθεί σημαντικά σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά τους! Η νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες κυβερνήσεις, η αναζωπύρωση των προσδοκιών για την πορεία του διεθνούς εμπορίου, καθώς και η έλλειψη αποθεμάτων σε κάποια εξ αυτών εκτόξευσαν τα εμπορεύματα στα ύψη. Πρόσφατο παράδειγμα το υψηλό 28ετίας στην τιμή της ζάχαρης.

> Ολοένα και περισσότερα είναι τα ακίνητα που θα κατάσχονται από τις τράπεζες, καθώς αναμένεται σταδιακή αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καταβάλλοντας έγκαιρα τη δόση του δανείου που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια για να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

>Μόνο οικολογικά δεν είναι τα κριτήρια που επιβάλλει η κυβέρνηση βάζοντας περιορισμούς σε ομοειδή προϊόντα και πλήττοντας τα χαμηλότερα εισοδήματα! Έτσι, δύο ΙΧ με ίδια εκπομπή καυσαερίων, το ένα με άδεια κυκλοφορίας νέα και το άλλο με παλαιά, κατηγοριοποιούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε να «επιδοτηθεί» το πρώτο εις βάρος του δεύτερου.

>Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων βρίσκονται στο ναδίρ μετά τις συντονισμένες μαζικές και γενναίες μειώσεις των επιτοκίων από τις τράπεζες, ενώ τα αντίστοιχα των δανείων δεν έχουν μειωθεί σημαντικά και ως εκ τούτου εγείρεται θέμα για το κατά πόσο η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

> Ο καθένας μπορεί να πουλά οτιδήποτε! Οι τράπεζες το επέβαλαν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το απεδέχθη. Έτσι τα πιστοποιημένα στελέχη ορίζονται πλέον «κατά το δοκούν», καθώς για τους υποψήφιους επενδυτικούς συμβούλους που έχουν ήδη απολυτήριο λυκείου και εμπειρία επτά τουλάχιστον ετών δεν απαιτείται πτυχίο.

>Ε, όχι και να μας συγκρίνουν με τα πρώην ανατολικά κράτη! Με το επιχείρημα ότι υπάρχουν και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερα εισοδήματα και μισθούς από την Ελλάδα που έχουν υψηλότερες τιμές βενζίνης προσπαθεί η κυβέρνηση «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» της αύξησης των καυσίμων.

>«Τελευταία και καταϊδρωμένη» μεταξύ των ανταγωνιστών της, που και οι τρεις μαζί δεν διαθέτουν το χαρτοφυλάκιό της! Ούτε το «γεφύρι της Άρτας» να ήταν η εταιρεία ακίνητης περιουσίας του Ομίλου της Εθνικής, που ετοιμάζεται, αναγγέλλεται, εδώ και πολύ καιρό, αλλά ακόμα παραμένει στα χαρτιά.

>Θυγατρική αμιγώς ιδιωτικής τράπεζας! Ποια είναι η ΑΕΔΑΚ που, αν και εκτόξευσε το μερίδιο αγοράς της με βάση τη διαχείριση του ενεργητικού της, εντούτοις παρουσίασε και τις μεγαλύτερες απώλειες σε απόλυτα μεγέθη, φρενάροντας έτσι την πορεία ανάκαμψης της συνολικής αγοράς;

>Εγκατέλειψαν τις τραπεζικές εργασίες προς όφελος των αξιογράφων, εμπορευμάτων, νομισμάτων… και το πλήρωσαν! Τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα με τα οποία οι τράπεζες αυτές κατάφερναν να εκτοξεύουν τα κέρδη τους στα ύψη αποδείχθηκαν «ωρολογιακές βόμβες» όταν οι αγορές στις οποίες είχαν επενδυθεί πέρασαν από την ανάπτυξη στην ύφεση.

>Εκτός από τις ακάλυπτες και τις μεταχρονολογημένες, σε αφθονία κυκλοφορούν στην αγορά και οι επιταγές διευκόλυνσης! Αυτές, δηλαδή, που εκδίδει εικονικά ο ένας επιχειρηματίας στον άλλο, με σκοπό τη λήψη τραπεζικού δανείου, χρησιμοποιώντας τες ως εγγύηση στα πλαφόν που διατηρεί.

>Σε ποιο ύψος θα καθοριστεί άραγε το πλαφόν του; Στα άμεσα σχέδια της Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης περιλαμβάνεται η ίδρυση Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που θα λειτουργήσει στα πρότυπα του Επικουρικού Κεφαλαίου και θα έχει στόχο την κάλυψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής εταιρειών που θα διακόπτουν τη λειτουργία τους.

>Περί βαρέων και ανθυγιεινών ο λόγος! Αντί να ακολουθήσει μια διαδικασία αντικειμενικού προσδιορισμού της επικινδυνότητας των επαγγελμάτων, βασισμένη σε μετρήσεις βλαπτικών παραγόντων, η γαλάζια διακυβέρνηση επιδόθηκε σε μια πρόχειρη, ατεκμηρίωτη καταγραφή των ορατών περιπτώσεων.

>Το ισχυρό ευρώ καθιστά τις χώρες της Ευρωζώνης λιγότερο ανταγωνιστικές! O αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης για τις μεσογειακές χώρες είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς οι οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών.

>Πόσες από τις φερόμενες ως μικρές ΑΧΕΠΕΥ μπορούν να αντέξουν τα «χτυπήματα» των τραπεζικών κυρίως εταιρειών, τους μηδαμινούς τζίρους της κατά τα άλλα ώριμης εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και τις περίεργες νομοθετικές μεθοδεύσεις των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας;

>Μπορεί οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας να έχουν σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, ώστε να μην κινδυνεύουν να μείνουν από δουλειά, ανησυχούν όμως για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προκήρυξη νέων έργων, τις δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους και τις μεγάλες εκπτώσεις που δίδονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

>Είναι δυνατόν από τη μια να αυξάνεται ο κρατικός δανεισμός και από την άλλη να γινόμαστε ολοένα και πιο φτωχοί; Η απάντηση βρίσκεται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όπως απεικονίζεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και στα δημόσια οικονομικά, ενώ το κακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες αλλαγές.

>Με ποιον τρόπο καθορίζονται τα κάθε λογής έξοδα; Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της MIG real estate, σχετικά με τη διάθεση των εσόδων της δημόσιας προσφοράς της, αναρωτιόμαστε αν τα 1.102.842 ευρώ που αφορούν τις δαπάνες έκδοσης είναι πολλά ή λίγα;

>«Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν» οι σχέσεις των τραπεζών με τις ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς οι πρώτες, υπό το βάρος της σταδιακής επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας και των συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά, είτε γυρνούν την πλάτη τους στις δεύτερες είτε επιβάλλουν μεγαλύτερη επιτοκιακή επιβάρυνση στα χρέη που τις βαραίνουν.

>«Υπό την κάλυψη του πέπλου» των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα! Το ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες αναμένεται να αποτελέσει διέξοδο στο αδιέξοδο των ιδιωτών, που εποφθαλμιούν εδώ και καιρό το δίκτυο του ΟΣΕ για τις εμπορευματικές μεταφορές. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, άλλωστε, η ξαφνική και πλήρης ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού από το υπουργείο Μεταφορών.

>Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον! Τι και αν ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπ. Καπράλος «το έχει γυρίσει» σε διοργανωτή πολυτελών εκδηλώσεων, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τα όσα συμβαίνουν τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

>Μετά την Alapis και η μετοχή της Alpha Bank πιέστηκε σημαντικά εξαιτίας των διαρροών που έκαναν λόγο για επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, οι οποίες διαψεύστηκαν, καθώς με την πιστωτική επέκταση να κυμαίνεται σε οριακά επίπεδα και με δεδομένο ότι η χρηματαγορά έχει στερέψει από μετρητό όλα είναι στον αέρα.

>Σημαντική χασούρα, που αναμένεται να φανεί και στους ισολογισμούς της τρέχουσας χρήσης, μετρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις των οποίων θυγατρικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς η υποτίμηση των νομισμάτων αυτών των χωρών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

>Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της τρέχουσας κρίσης είναι ότι η τύχη της οικονομίας πέρασε από τον κόσμο των επιχειρήσεων στις κυβερνήσεις, είτε μέσω των προγραμμάτων στήριξης συγκεκριμένων κλάδων είτε λόγω συντονισμένων πολιτικών ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων.

>Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος! FG Europe, Τηλέτυπος, ΟΠΑΠ, Rainbow και Καρέλιας είναι οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες μερισματικές αποδόσεις, όταν στον αντίποδα βρίσκονται οι επιχειρήσεις Λάμψα, Κρέτα Φαρμ, Ίλυδα, Fashion box και Folli Follie.

>«Επαγγελματίες ρουφιάνοι», με τη βούλα της γαλάζιας διακυβέρνησης! Εν μέσω θέρους ξεκινούν τη λειτουργία τους τα ιδιωτικά γραφεία που θα αναζητήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που δεν έχουν ακόμα ρυθμίσει τις οφειλές τους, καταγράφοντας ακίνητα, καταθέσεις, ΙΧ αυτοκίνητα και τοποθετήσεις σε μετοχές – ομόλογα – αμοιβαία. Εξυπακούεται ότι έναντι των «αγνώστου ταυτότητας» ανωνύμων εταιρειών θα αρθεί, όπως είναι φυσικό, το φορολογικό και το τραπεζικό απόρρητο.

>Ανάλογα με την αρνητική «δημοσιότητα» των εμπλεκομένων! Ποια από τις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες «μπαινοβγαίνει» σε επενδυτικό σχήμα που υποβάλλει προσφορές σε κλειστούς διαγωνισμούς, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την επιλογή φορέων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;

>Τόσο απλά! Διπλασιασμό των καθυστερούμενων δανείων έναντι του συνόλου των αντίστοιχων του 2008 προέβλεψε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου, εξέλιξη που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία της παροχής τους.

>Η δικαστική δικαίωση και η αύξηση των πιέσεων από τις Βρυξέλλες δεν άφησαν πολλά περιθώρια στο υπουργείο Απασχόλησης! Με καθυστέρηση «μόλις» τριών ετών, εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο επί κοινοτικής οδηγίας που ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο, παραδεχόμενο τα διαδοχικά «κάτω από τη μέση» χτυπήματα στη διάλυση των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και την αυταρχική διάθεση των τραπεζιτών.

> «Υπό τον μανδύα» της νομιμότητας! Με την οικονομική κρίση να επεκτείνεται, η τοκογλυφία δίνει και παίρνει, «ρίχνοντας τα δίχτυα της» πάνω από μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και αναγκάζονται να πληρώνουν επιτόκια που ξεπερνούν το 35%.

> Έντιμη στάση! Απ’ ό,τι φαίνεται, η «μουρμούρα» του προέδρου του ΟΠΑΠ κ. Χατζηεμμανουήλ για τη μείωση των εσόδων του οργανισμού έδρασε καταλυτικά προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να «ρίξει νερό στο κρασί του», επιβάλλοντας μεν τον φόρο επί των καθαρών κερδών στα τυχερά παιχνίδια, αλλά χωρίς να καταργήσει το αφορολόγητο κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

> Για ποια εταιρεία χτυπά η καμπάνα; Αν η μετοχή μιας εισηγμένης διαπραγματεύεται κάτω από την ονομαστική της αξία, αυτή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, γιατί η τιμή διάθεσης των νέων χαρτιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον στο ύψος της εν λόγω αξίας.


Σχολιάστε εδώ