3.000.000 εμβόλια εποχικής γρίπης!

Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα φέρει άλλα 50.000 στελέχη του εμβολίου η ΒΙΑΝΕΞ. Όλες οι παρτίδες είναι ελεγμένες από τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες και έχουν ταινία γνησιότητας και καταλληλότητας.

Εξάλλου, όπως είχε γράψει το «Π» πριν από 15 ημέρες, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα φτάσουν στη χώρα μας και τα πρώτα εμβόλια για τη νέα γρίπη.

Τα εμβόλια αυτά θα έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ μέσα στον Σεπτέμβρη θα δοθεί και η γνωμάτευση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής.

Εξάλλου, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχει έρθει διπλάσιος σχεδόν αριθμός στελεχών του εμβολίου για την εποχική γρίπη. Πέρυσι είχαν διατεθεί 1.850.000 δόσεις και φέτος προβλέπεται ότι θα ζητηθούν 2.600.000 δόσεις. Η παραγγελία της χώρας μας πάντως είναι της τάξης των 3.000.000 δόσεων.

Η νέα γρίπη

Όσον αφορά τώρα τα κρούσματα της νέας γρίπης, ο αριθμός τους μέχρι προχθές είχε φτάσει στα 1.424. Από αυτά το 95% έχει ιαθεί πλήρως και τα υπόλοιπα βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας. Εκτιμήσεις για το τι ακριβώς θα γίνει στη συνέχεια δεν είναι δυνατόν να εκφραστούν πριν από το φθινόπωρο, όταν θα έχουν φύγει οι τουρίστες, μια και τα περισσότερα κρούσματα αφορούν αυτούς, και εκείνοι είναι που μετέφεραν σε πολλές περιπτώσεις τον ιό στη χώρα μας. Όταν φύγουν οι τουρίστες, θα έχουμε πραγματικά στοιχεία και θα μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την πορεία της νόσου. Επίσης, για την έκταση της νέας γρίπης στη χώρα μας ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν μετά τον Νοέμβριο, οπότε θα έχουν αρχίσει να σφίγγουν τα κρύα. Ωστόσο, οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας και οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία, μια και τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν στη χώρα μας, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, ήταν πολύ ήπιας μορφής, ενώ επιπλοκές παρατηρήθηκαν μόνο σε άτομα που είχαν βεβαρημένο ιστορικό από άλλες ασθένειες.

Κατόπιν αυτού, τόσο τα σχολεία όσο και οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν κανονικά. Άλλωστε, παράγοντες του χώρου της εκπαίδευσης, αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατόν ελαφρά τη καρδία να ρίχνουν κάποιοι ιδέες για καθυστέρηση της έναρξης της σχολικής χρονιάς, τη στιγμή που οι χρόνοι είναι απόλυτα συγκεκριμένοι και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου που θα δώσουν και Πανελλήνιες, οριακοί. Γι’ αυτό, όπως τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, προτάσεις που σχετίζονται με τον χρόνο έναρξης της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να γίνονται με πολλή φειδώ, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα σε κάποιους μαθητές, ενδεχομένως χωρίς λόγο.

Όσον αφορά τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο «Navigator of the Seas», που κατέπλευσε την Τετάρτη στον Πειραιά, καμία ανησυχία δεν υπάρχει, καθώς τα έξι άτομα που είχαν προσβληθεί βρίσκονταν ήδη σε καραντίνα και δεν ήρθαν σε επαφή με τους υπόλοιπους επιβάτες.

Με τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου στην Ακτή Ξαβερίου και αφού η νομαρχία επικοινώνησε με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεικτό κλιμάκιο ιατρών και εποπτών υγείας μετέβη στο πλοίο, μεριμνώντας για τις διαδικασίες ελέγχου και τη χορήγηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για τρία άτομα, μέλη του πληρώματος, που βρέθηκαν θετικά στο rapid test για τον ιό της γρίπης τύπου Α, τα οποία είναι σχετικά καλά στην υγεία τους, λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή και παραμένουν σε περιορισμό στις καμπίνες τους, μαζί με άλλα τρία άτομα του άμεσου περιβάλλοντός τους.

Το κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά, αφού ήλεγξε όλες τις διαδικασίες και έλαβε από τον αξιωματικό γιατρό και τον πλοίαρχο έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι ουδείς άλλος επιβάτης, αλλά και μέλος του πληρώματος έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου και ότι δεν χρειάζονται ιατρική ή νοσοκομειακή συνδρομή, συναίνεσε για την κανονική αποβίβαση των επιβατών.

Στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο προερχόταν από λιμάνι της Ιταλίας, με επόμενο προορισμό την Τουρκία, βρίσκονταν 3.658 επιβάτες και 1.227 ναυτικοί πλήρωμα.


Σχολιάστε εδώ