Ως… αιρετικό κατηγορούν τον παπα-Κώστα Μπέη!

Στο τεύχος Μαΐου – Ιουνίου του περιοδικού «Παρακαταθήκη», με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στο οποίο σύμβουλος έκδοσης είναι ο μοναχός Αρσένιος, δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο ο «(παπα) – Κώστας Μπέης προκαλεί με τον συγκρητισμό του», το οποίο ξεκινάει σημειώνοντας πως όταν έμαθαν ότι χειροτονήθηκε ιερεύς «είπαμε ”δόξα τω Θεώ” που ο καθηγητής Κώστας Μπέης μετενόησε για όσα μέχρι σήμερα υπεστήριζε. Όμως διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς διαψευσθήκαμε οικτρά. Ο καθηγητής Κώστας Μπέης τώρα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στις ψυχές. Γιατί είναι και ορθόδοξος κληρικός. Τραυματίζουν την Εκκλησία πιστεύματα και συμπεριφορές σαν αυτές του κ. Κώστα Μπέη». Αφορμή για το επικριτικό δημοσίευμα ήταν η πρόσκληση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που καλούσε σε Θεία Λειτουργία «την Κυριακή 17 Μαΐου 2009, ώρα 9.30 π.μ., την οποία θα τελούσε ο εταίρος της Φ.Ε. αιδεσιμολογιώτατος π. Κώστας Μπέης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη χορωδία του συνθέτη κ. Νίκου Φυλακτού».

Το κείμενο της Θείας Λειτουργίας που επισυνάπτετο στην πρόσκληση άναψε φωτιές.

Και ιδού τι γράφει η «Παρακαταθήκη»:

«Ο κ. Μπέης ”άλλαξε τα φώτα” στη γνωστή Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και έφτιαξε μια νέα δική του (επειδή προφανώς δεν τον ικανοποιούσε η του Ιερού Χρυσοστόμου!). Προσέθεσε ακόμη και από τον Πλάτωνα και τον Όμηρο αποσπάσματα, πράγμα που ουδέποτε έπραξαν οι άγιοι. Με αυτή τη λογική θα μπορούσε να βρει κανείς ακόμη και από τον Κομφούκιο ή -γιατί όχι και από τον Μαρξ- χωρία που να εκφράζουν ιδέες και αξίες με τις οποίες θα συμφωνούσε και να τα ενσωματώσει στην κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ”Θεία Λειτουργία”.

Ο κ. Κώστας Μπέης είναι λοιπόν ο τέταρτος -μετά τον Αδελφόθεο Ιάκωβο, τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιερό Χρυσόστομο- ”συνθέτης” Θείας Λειτουργίας.

Με αφορμή αυτό το λυπηρό περιστατικό, ψάχνοντας βρήκαμε και άλλα χειρότερα, που αποδεικνύουν ότι ο κ. Κώστας Μπέης δεν απεκήρυξε τις προηγούμενες ιδέες του. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη συμπερίληψη στην προσωπική του ιστοσελίδα (http://www.kostasbeys.gr) και των παλαιών του άρθρων στην εφημερίδα ”Ελευθεροτυπία”.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κώστας Μπέης παρουσιάζεται σε εκφάνσεις του δημοσίου βίου χωρίς να δείχνει την ιερατική του ιδιότητα. Έτσι ούτε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ορθοδόξου κληρικού φέρει (ράσο, γένια, καλυμμαύχι) ούτε προτάσσει του ονόματός του το ”ιερεύς”, ”πρεσβύτερος” κ.ο.κ.

Παραδείγματος χάριν στην προσωπική του ιστοσελίδα δεν παρουσιάζεται ως ”παπα-Κώστας Μπέης”, αλλ’ ως Κώστας Μπέης. Πληροφορούμεθα επίσης ότι η σύζυγός του (πρεσβυτέρα τώρα) είναι προτεστάντισσα, η οποία δεν έχει γίνει ορθόδοξη. Αυτό και μόνον, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, θα αποτελούσε κώλυμα ιερωσύνης. Άραγε μεταδίδει την ορθόδοξη θεία κοινωνία στην προτεστάντισσα πρεσβυτέρα του;

Μήπως η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να ασχοληθεί με την περίπτωση του κ. Κώστα Μπέη;».

Μάλιστα το περιοδικό καλεί τον Σεβ. Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιο, που χειροτόνησε τον Κ. Μπέη και τον έχει στη Μητρόπολή του, να παρέμβει, δεδομένου ότι είναι, όπως σημειώνεται, και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων!


Σχολιάστε εδώ