υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
• Ο Δ. Τουλούπας επέστρεψε από την Άγκυρα και αναλαμβάνει προσωρινά την Α4 Διεύθυνση των σχέσεων με την Τουρκία που είναι «ορφανή» λόγω της μη αποδέσμευσης του Κ. Χαλαστάνη από το διπλωματικό γραφείο της υπουργού Εξωτερικών (ώστε να αντικαταστήσει στο Παρίσι τον Δ. Παρασκευόπουλο, που θα αναλάβει την Α4). Στην Άγκυρα οδεύει, στη θέση του επιτετραμμένου, ο Χάρης Λαλάκος.
• (Αληθεύουν όλα αυτά που διαβάσαμε για το μαλλιοτράβηγμα του πρέσβη στην Άγκυρα Φώτη Ξυδά με τους συμπατριώτες του, ιδιοκτήτες του σκάφους που κάνει τα δρομολόγια από Μυτιλήνη στην απέναντι τουρκική ακτή; Πολλά ακούγονται για τα κίνητρα της υποστήριξης που προσφέρεται στους ιδιοκτήτες του «ανταγωνιστικού» σκάφους, το οποίο συμπτωματικώς είναι τουρκικό, όπως και οι πλοιοκτήτες του. Και τα λεφτά που παίζονται δεν είναι καθόλου λίγα…)
• Ο όλος χειρισμός είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά, σε περίοδο υποβόσκουσας κρίσης μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών. Η αρμόδια διεύθυνση, αφού μένει ακέφαλη καλοκαιριάτικα, καλύπτεται με νέο διπλωμάτη, που για πρώτη φορά στην καριέρα του αναλαμβάνει τέτοιο κρίσιμο πόστο, για να μη στερηθεί η κ. Μπακογιάννη τον διευθυντή του γραφείου της.
• Εκτός εάν είναι τόσο κοντά ο ανασχηματισμός, οπότε θα ήταν μάταιο (εφόσον τελικά μετακινηθεί η ίδια) να αναζητήσει άλλον διπλωμάτη να αναλάβει τη δουλειά για λίγες εβδομάδες. Και με την κατάσταση όπως εξελίσσεται και τις εκλογές να φαίνονται στον ορίζοντα, στο υπουργείο Εξωτερικών όλοι φυλάγονται μη σταμπαριστούν ως γαλάζιοι. Εξάλλου εάν δεν έκαναν κι αυτούς τους ελιγμούς, τι διπλωμάτες θα ήταν;
• Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (9 Ιουλίου 2009) να καταδικάσει την Ελλάδα στην υπόθεση της προσφυγής της Μ. Ζεϊμπέκ, μουσουλμάνας από την Ξάνθη, μπορεί να δημιουργήσει κάποια πρακτικά προβλήματα. Η κ. Ζεϊμπέκ πήρε πίσω την ελληνική ιθαγένεια μετά την κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας, αλλά δεν της αναγνωρίσθηκε δικαστικά το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος πολυτέκνων, καθώς η μια κόρη της είχε παντρευτεί, ανήλικη ούσα, στην Τουρκία. Το ΕΔΑΔ (έχοντας στην επταμελή σύνθεσή του τον Χ. Ροζάκη και τον Κύπριο Γ. Νικολάου) λοιπόν έκρινε ότι η κόρη της, Ιλκάι, πρέπει να πάρει πίσω την ελληνική ιθαγένεια και η κ. Ζεϊμπέκ επομένως το επίδομα πολυτέκνου.
• Φίλος της στήλης προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση για τα όσα είπε ο ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν περί δύο χωρών στην Κύπρο και για τη στήριξη στο νεκρό Σχέδιο Ανάν. Μας είπε λοιπόν ότι ουδέποτε ο κ. Πούτιν ήταν φανατικός γνώστης και υποστηρικτής της Κύπρου. Μας υπενθύμισε ότι απέφυγε να συναντήσει τον κ. Χριστόφια κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Μόσχα, αν και η συνάντηση είχε προγραμματιστεί. Εκτίμηση είναι μάλιστα ότι ο αποστρέφεται τις διάφορες συγκινητικές μεν αλλά διόλου πολιτικές αναφορές του κ. Χριστόφια στη Σοβιετική Ένωση, ενώ ήταν σφόδρα ενοχλημένος με τη συνάντηση που είχε ο κύπριος Πρόεδρος με τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας. Και το κυριότερο είναι ότι ο κ. Πούτιν παίζει με όρους υπερδύναμης και δεν εκτιμά ιδιαίτερα όσους θεωρεί ότι παίζουν το παιγνίδι των Βρετανοαμερικανών… Ίδωμεν.
• Στη Θράκη ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας Μουσταφά Σαρνίτς έχει ξεσαλώσει, όπως μαθαίνουμε. Μέσα στον Αύγουστο έτρεχε και τραπέζωνε τη «Συμβουλευτική» για να μη χαλαρώσει τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί, νομίζοντας προφανώς ότι είναι στο… Κόσοβο. Δεν είναι τυχαίο, και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ότι ο κ. Σαρνίτς υποκινεί επιθέσεις εναντίον του περιφερειάρχη Δ. Σταμάτη μέσω συγκεκριμένων μειονοτικών ΜΜΕ που ελέγχονται από το προξενείο. Γίνεται δουλειά στη Θράκη και ενοχλείται ο κύριος πρόξενος… Εκεί καταντήσαμε.
• Τι άλλο πρέπει να κάνει ο τούρκος γενικός πρόξενος στην Κομοτηνή για να ζητηθεί επισήμως η απομάκρυνσή του; Μόνο έτσι θα δοθεί το μήνυμα στον επόμενο πρόξενο, αλλά κυρίως στην Άγκυρα, ότι (προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί όπως πάμε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για μετά από δύο-τρία χρόνια) δεν μπορεί να διεκδικεί συνδιοίκηση στη Θράκη ο κάθε τούρκος διπλωμάτης που αναλαμβάνει το προξενείο.
• Πώς το είπε ο κ. Νταβούτογλου; «Δεν περιμένουμε ένταση στο Αιγαίο εφόσον γίνεται σεβαστό το καθεστώς του Αιγαίου, που είναι καθορισμένο» Έτσι το διατύπωσε ο εμπνευστής του σύγχρονου οθωμανισμού, εννοώντας όμως τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Και για να μην ξεχνιόμαστε, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς κινήσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία στην Τουρκία γιατί η χώρα προστατεύει τα συμφέροντά της… Άραγε έφθασε το μήνυμα στην Αθήνα (Τζια, Χανιά, Καρπενήσι ή όπου αλλού απολαμβάνει τις διακοπές της η κ. Μπακογιάννη);
***
Για πολλά μπορεί να κριτικάρει κανείς την υπουργό Εξωτερικών, αλλά πρέπει να της αναγνωρίσουμε ότι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα έκανε τουλάχιστον κάποιες εμφανίσεις στο γραφείο της, μια και η Τζια ενδείκνυται για τριήμερες εξορμήσεις. Το πρόβλημα είναι όμως οι τρεις υφυπουργοί, οι οποίοι στην κυριολεξία αγνοούνται. Είναι που δεν τους αφήνει ζωτικό χώρο η υπέρτατη αρχή, οπότε σιγά μην κάτσουν να σκάσουν στην αυγουστιάτικη Αθήνα… Ραντεβού τον Σεπτέμβριο…
***
Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε ότι το Λιμενικό διέθεσε σκάφος του ως… ταξί για να μεταφερθεί στο Λαύριο από κοντινό νησί, όπου περνά κάποια Σαββατοκύριακα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος την προπερασμένη Δευτέρα 3 Αυγούστου. Δεν φαντάζομαι να τους τρόμαξε τόσο πολύ το Κanal D, απλώς μάλλον δεν βόλευαν τα δρομολόγια του πλοίου, οπότε διατέθηκε σκάφος του Λιμενικού…
***
Τον κουμπάρο του Σημίτη και τον διευθυντή του Πάγκαλου τακτοποίησε η Ντόρα…
Κι όχι μόνο αυτούς…
Στα θολά νερά του «εκσυγχρονισμού» αλιεύει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη όπως φάνηκε με την αποκάλυψη του διορισμού των δύο προσωπικών αντιπροσώπων της ως προέδρου του ΟΑΣΕ.
Πρόκειται για τον Θόδωρο Κοτσώνη, πρώην υφυπουργό και κουμπάρο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τον Σωτήρη Ρούσο, πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου!
Η επιλογή της κ. Μπακογιάννη έγινε εν κρυπτώ, με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ τον Μάρτιο, και αποκαλύφθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ στην Κόρινθο, που ξεφώνισαν τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή του νομού για την ένταξή του στην ομάδα της δελφίνου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Κοτσώνης, γιατρός στο επάγγελμα, έχει διορισθεί προσωπικός αντιπρόσωπος για τις σχέσεις του ΟΑΣΕ με τις χώρες της Ασίας και με αυτήν την ιδιότητα τον υποδέχθηκε στο Τόκιο πριν από μερικές εβδομάδες ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Χιροφούμι Νακασόνε.
Ο κ. Ρούσος, ο οποίος υπήρξε και εμπειρογνώμων του υπουργείου Εξωτερικών για τη Μ. Ανατολή, ανέλαβε προσωπικός αντιπρόσωπος της προεδρίας του ΟΑΣΕ για τις σχέσεις με τις μεσογειακές χώρες.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο θέσεις δεν προβλέπονται από τον ΟΑΣΕ και αποτελούν εφεύρημα της ελληνικής προεδρίας, που καλύπτει και το όποιο κόστος συνεπάγονται.
Η κ. Μπακογιάννη, πάντως, δείχνει να εκτιμά τις επιλογές του… εκσυγχρονισμού και στους διπλωμάτες. Ο πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Σημίτη, πρέσβης Σωτηρόπουλος, τοποθετήθηκε πρέσβης μας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ι. Ζέππος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου, ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στη συζήτηση για το μέλλον του ΝΑΤΟ, ενώ ο άλλος διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Παπανδρέου, πρέσβης Παρασκευόπουλος, ανέλαβε τη σημαντικότατη Διεύθυνση των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων.
Ακόμη και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας έχει υπηρετήσει στο διπλωματικό γραφείο του Γ. Παπανδρέου.