Τρίζουν τα θεμέλια της συγκυβέρνησης στην Κύπρο

Η μοιρασιά και η δικαίωση
των Τασσικών

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι αδικήθηκε και τελικά αποφάσισε να συμμετέχει συμβολικά και μόνο στα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Εδώ και δύο βδομάδες ανταλλάσσονται βαριές κατηγορίες μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων, ακόμη και μεταξύ του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν και του Προέδρου Χριστόφια, τον οποίο το ΔΗΚΟ θεωρεί υπεύθυνο για τη δημιουργηθείσα κατάσταση και για το ότι δεν σέβεται τη συνεργία τους, όπως την είχε σεβαστεί ο μακαρίτης ο Τάσσος Παπαδόπουλος την προηγούμενη πενταετία. Το όλο σκηνικό δικαιώνει τη λεγόμενη «Τασσική πτέρυγα» των Γιώργου Κολοκασίδη, Νικόλα Παπαδόπουλου και Κυριάκου Κενεβέζου, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η στάση του Προέδρου Χριστόφια δεν ήταν η ορθή στο Κυπριακό, αλλά ούτε και έναντι του ΔΗΚΟ. Ζητούσαν, μάλιστα, να εξετασθεί ακόμη και η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση, διότι μόνο κόστος προκαλεί στο κόμμα. Όμως, οι συμφωνίες του Προέδρου Χριστόφια και του προέδρου της Βουλής και του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν κρατούσαν τον δεύτερο εγκλωβισμένο, αφού ο κ. Κάρογιαν προσδοκούσε και προσδοκά ότι με βάση την προεκλογική συμφωνία το ΑΚΕΛ θα τον στηρίξει σε δύο χρόνια για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Βουλής. Αυτή η πολιτική λογική οδήγησε τον Κάρογιαν να γίνει ο μεγαλύτερος συνήγορος του Προέδρου Χριστόφια στις υποχωρήσεις του στο Κυπριακό, από το ζήτημα του ενταφιασμού της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που ήταν σημαία του ΔΗΚΟ, ως την αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας και της παραμονής τουλάχιστον 50.000 εποίκων.

Το παιχνίδι του Μάρκου

Η πολιτική Κάρογιαν, που επικροτείτο και από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος θέλει να τα πηγαίνει καλά με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και το ΑΚΕΛ, προσδοκώντας ότι μπορεί να είναι αυτός υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας την άλλη πενταετία, οδήγησε σε σφοδρές εσωτερικές διαφωνίες και στη συντριβή του ΔΗΚΟ στις τελευταίες ευρωεκλογές. Τώρα υψώνει φωνή σε βάρος του Προέδρου Χριστόφια, βλέποντας ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στη μεταξύ τους σχέση και είναι έτοιμος να περάσει τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς στο πλαίσιο των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν φαίνεται να έχει κόκκινες γραμμές. Μάλλον είναι έτοιμος για όλα… Πάντως δεν είναι ικανοποιημένος στον βαθμό που θα ήθελε από τον πρώτο κύκλο των συνομιλιών. Αντιθέτως, Ταλάτ και Ην. Έθνη θεωρούν ότι οι συνομιλίες βαίνουν καλώς. Ο κατοχικός ηγέτης κατηγόρησε δημοσίως τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι αρνήθηκε να πει το «ναι» σε κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Πάντως, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανακοίνωσε ότι ο γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες και να δώσει ώθηση στις συνομιλίες. Δεν έγινε, όμως, γνωστό πότε θα γίνει η συνάντηση.

Τεντωμένο σχοινί

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ταλάτ πολλάκις κατηγορεί για αδιαλλαξία τον Πρόεδρο Χριστόφια, την οποία ο κατοχικός ηγέτης αποδίδει στην πίεση που δέχεται ο κύπριος Πρόεδρος από τη συνεργασία του με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Ευχής έργο είναι διά τον κ. Ταλάτ η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, η αποπομπή του από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Ειδικά, όμως, ως προς το δεύτερο σενάριο, η αποπομπή δημιουργεί ζήτημα έλλειψης νομιμοποίησης στις κινήσεις του Προέδρου Χριστόφια, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Από την άλλη, κάθε μέρα που περνά προσθέτει κόστος στο ΔΗΚΟ. Εάν και πώς θα προκύψει τελικά διαζύγιο είναι θέμα λεπτών χειρισμών. Η ουσία είναι ότι η συγκυβέρνηση ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.


Σχολιάστε εδώ