Τρία μέτωπα έχει απέναντί του ο Γιώργος

Ο Παπανδρέου θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη με τον αέρα που του δίνει η νίκη στις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις, αλλά και η ψυχολογία που έχει διαμορφώσει το τελευταίο διάστημα.

Παρά τις ευνοϊκές κατά τα φαινόμενα συνθήκες, έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει αγκάθια, αλλά και διλήμματα για το πώς θα πρέπει να κινηθεί. Αν το κλίμα είναι προεκλογικό, δηλαδή αν διαφανούν οι προθέσεις του πρωθυπουργού για εκλογές το φθινόπωρο, τότε θα επιλέξει την τακτική της γερής αντεπίθεσης στην κυβέρνηση και θα μπει στον πειρασμό να ανακοινώσει μέτρα, προτάσεις για την οικονομία, για τη φορολογία, το εισόδημα, τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να προχωρήσει σε εξαγγελίες για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Αν όμως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει εκλογές για τον Μάρτιο, τότε ο Παπανδρέου αναγκαστικά θα κινηθεί με κλειστά χαρτιά, περιγράφοντας μόνο τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Τρία μέτωπα καλείται να κλείσει η Ιπποκράτους με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αλλά και τα τρία έχουν σχέση με τις αποφάσεις του Καραμανλή:

• Πώς το ΠΑΣΟΚ θα αναχαιτίσει την ομοβροντία των φιλολαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.

• Πώς θα αποκτήσει πάλι πλεονέκτημα στον τομέα της «ασφάλειας του πολίτη», όπου υπολόγιζε να επενδύσει πολιτικά, αλλά πλέον η εικόνα της κυβέρνησης έχει γίνει θετική στον τομέα αυτόν.

• Με ποιον τρόπο ο Παπανδρέου θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την κυβερνητική επάρκεια του ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία δηλαδή είναι το πώς θα πείσει το ΠΑΣΟΚ τους πολίτες ότι μπορεί να κυβερνήσει, μετά μάλιστα και την επίθεση που θα δεχθεί από τη ΝΔ, που κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παίζει με τους θεσμούς μη συναινώντας στην επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ως προς το πρώτο, στην Ιπποκράτους δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη ποια από τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ.

Σχεδιάζουν πάντως στη φετινή ΔΕΘ να συναντηθεί ο Παπανδρέου με όλους εκείνους τους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων με τους οποίους δεν συναντιέται ο πρωθυπουργός, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να δώσουν την εικόνα του παλαιού ΠΑΣΟΚ που διψά για εξουσία και γι’ αυτό θα υπάρξει συγκεκριμένος κατάλογος ονομάτων που θα προσκληθούν για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Παπανδρέου το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι.

Χωρίς εισιτήριο για ΔΕΘ οι ανεπιθύμητοι

Οι συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, επειδή πιστεύουν ότι η φετινή ΔΕΘ είναι ξεχωριστή και δεν έχει καμία πολιτική σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, θέλουν να μη δώσουν την εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ που έρχεται στην εξουσία με τα ίδια πρόσωπα που εξαιτίας τους τιμωρήθηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2000. Που σημαίνει ότι οι προσκλήσεις που θα σταλούν σε πρόσωπα και φορείς θα πρέπει να αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμφανιστούν μπροστά στην κάμερα χειροκροτώντας τον Παπανδρέου γνωστά λαμόγια του παρελθόντος. Πέρυσι είχε συμβεί αυτό που τώρα απεύχονται: Στο Βελλίδειο, δεκάδες στελέχη που θύμιζαν το κακό ΠΑΣΟΚ μόστραραν μπροστά στις κάμερες, δήθεν ότι ενδιαφέρονται για το κόμμα, ενώ το μόνο που τους έκαιγε ήταν να επανέλθουν στην κυβέρνηση…

Γι’ αυτό στην Ιπποκράτους σκέφτονται να βάλουν όρους και προϋποθέσεις ώστε να μην πατήσουν το πόδι τους ανεπιθύμητοι.

Όσον αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο Παπανδρέου στη ΔΕΘ, οι εισηγήσεις που στέλνουν στο email του οι επιτελείς του δείχνουν ότι οι συνεργάτες του είναι μοιρασμένοι στα δύο. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε ένας εξ αυτών στο «Π»: Δεν θα πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση στο απυρόβλητο, αλλά οφείλουμε και να απαντήσουμε με τα δικά μας μέτρα, αφού έτσι και αλλιώς ό,τι είναι να ειπωθεί θα ειπωθεί.

Παροχές και μέτρα
και από το ΠΑΣΟΚ

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ομοβροντία μέτρων, σκοπεύουν να ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Στις επαφές που θα έχει ο Παπανδρέου με φορείς της Θεσσαλονίκης, πριν επισκεφθεί την έκθεση, θα εξαγγείλει μέτρα υπέρ των κοινωνικά αδύνατων ομάδων και των ευάλωτων στρωμάτων του πληθυσμού.

Εξετάζουν επίσης αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει αυτό που είχε προτείνει παλαιότερα ο Θ. Τσουκάτος: Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη το ύψος του, αλλά απ’ ό,τι λένε θα κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ. Ήδη η Λούκα Κατσέλη επεξεργάζεται το μέτρο και δεν αποκλείεται να το εξαγγείλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των άλλων που θα εξαγγείλει ο Παπανδρέου θα περιλαμβάνονται και τα εξής:

• Επανεξέταση από μηδενική βάση των κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού για εξοικονόμηση πόρων.

• Κατάργηση του ΕΤΑΚ και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

• Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών που ευνοούν τη φοροδιαφυγή.

• Νέος αναδιανεμητικός σχεδιασμός.

• Νέο πακέτο κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις του Δημοσίου.

• Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

• Φορολόγηση των off-shore εταιρειών.

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ τις ονομάζουν «Άμεσα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας», για να δώσουν και το πολιτικό τους στίγμα, που στόχο έχει να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, ώστε να αρχίσει να κινείται. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, το πρόβλημα δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά ταμειακό: Η χώρα έχει ξεμείνει από χρήματα, δεν έχει ρευστό.

Ο Παπανδρέου αναμένεται επίσης να επαναλάβει την πρότασή του για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, καθώς φαίνεται ότι έχει έρθει σε μια κατ’ αρχήν συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που δεν δείχνει αντίθετος σε μια τέτοια κατεύθυνση, ίσως γιατί έχει λάβει υποσχέσεις για κάποια ανταλλάγματα αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ