Τουρκικά εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο

Οι δολοφονηθέντες

Οι πέντε δολοφονηθέντες είναι οι Αντώνης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Φίλιππος Χατζηκυριάκου. Οι Τούρκοι, στο πλαίσιο της μαύρης προπαγάνδας τους, αμέσως μετά τη σύλληψη των Ελληνοκυπρίων έδωσαν στον Κορέλλη τσιγάρο, τον φωτογράφησαν και τον ανάγκασαν να προβεί σε δηλώσεις στον παράνομο τουρκοκυπριακό σταθμό Μπαϊράκ και να πει ότι οι τούρκοι στρατιώτες τούς συμπεριφέρονταν καλά και ότι σέβονταν τους αιχμαλώτους. Ουδέν αναληθέστερον. Λίγα μόνο λεπτά μετά τη μετάδοση του μηνύματος οι πέντε ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Τα λείψανά τους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο πλησίον του τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος και έγινε η ταυτοποίησή τους, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά την περασμένη εβδομάδα.

Κατακραυγή και καταγγελία

Στην Κύπρο επικρατεί γενική κατακραυγή διότι πρόκειται για ένα αποκαλυφθέν -από τα πολλά- έγκλημα πολέμου το οποίο έπραξε ο τουρκικός στρατός στη Μεγαλόνησο το 1974. Αντιδράσεις της κοινής γνώμης και μερίδας του Τύπου ήταν το αποτέλεσμα του ψυχρού τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Χριστόφια προσέγγισε και χειρίστηκε το θέμα. Δηλαδή, χωρίς να δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία της Τουρκίας στα διεθνή δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατηγορείται από κύπριους αρθρογράφους και σχολιαστές ότι δεν προχώρησε αμέσως στην καταγγελία της Τουρκίας διεθνώς επειδή δεν του το επιτρέπει η Βρετανία και για να μη χαλάσει το δήθεν καλό κλίμα των συνομιλιών. Ήδη, ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τού τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια στις συνομιλίες λόγω της απόφασης των Όραμς, καθώς και εκείνης του βρετανικού δικαστηρίου που απαγορεύει την πτήση των Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών από το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου προς το Λονδίνο και αντίστροφα. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της υπόθεσης Όραμς εκδόθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο. Οι Όραμς είναι ζευγάρι Βρετανών, οι οποίοι αγόρασαν παράνομα ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, επί της οποίας οικοδόμησαν εξοχική κατοικία με πισίνα και περίφραξη. Η απόφαση του ΔΕΚ τονίζει ότι τα παρανόμως εγερθέντα πρέπει να κατεδαφιστούν, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν και να τους επιστραφεί η περιουσία τους.

Στο σκαμνί η Άγκυρα

Τώρα νομικοί στην Κύπρο, όπως ο πρώην βουλευτής Χρίστος Κληρίδης και ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Λουκής Λουκαΐδης, υποστηρίζουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να καταγγείλει την Τουρκία. Την ίδια θέση διατυπώνουν ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ.

Πώς όμως θα περάσει στην άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής ο Πρόεδρος Χριστόφιας όταν φοβάται ότι, εάν φέρει την Άγκυρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου, θα διαταραχθεί το δήθεν καλό κλίμα των συνομιλιών, που ούτως ή άλλως δεν οδηγούν σε λύση, αλλά στην επιστροφή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα, στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης;


Σχολιάστε εδώ