Τι ξεχνά ο Γιώργος

Όμως ξεχνά -ή ίσως να μη θυμάται- ο κ. Παπανδρέου ότι «μια ουσιώδης φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας ψηφίστηκε από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μ. Κονιδάρης.

Και δικαιούται ο καθένας να πει, ακούγοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει και από το βήμα της Βουλής αλλά και από τα μπαλκόνια ότι όταν έλθει εν τη βασιλεία θα φορολογήσει την περιουσία της Εκκλησίας, ότι είναι υποκρισία αυτή η θέση του, αφού ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε, είχε φοροαπαλλάξει την Εκκλησία.

Και για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για τα παραπάνω, ιδού και το σχετικό απόσπασμα του άρθρου του καθηγητή Ι. Κονιδάρη:

«Εσχάτως, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αναδεικνύεται ως μείζον θέμα η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα αμφισβητούσε την αγνότητα των προθέσεων του τρίτου κατά σειράν Παπανδρέου που επιθυμεί να αναλάβει το σισύφειο έργο της τακτοποιήσεως των περιουσιακών και οικονομικών της Εκκλησίας.

Είμαι άλλωστε βέβαιος ότι, πριν υιοθετήσει και εξαγγείλει τις προθέσεις του αυτές, συμβουλεύθηκε ειδικούς. Και υποθέτω ειδικούς εκ των πλέον εγκρίτων. Δεν αμφιβάλλω, λοιπόν, ότι αυτοί ασφαλώς τον ενημέρωσαν ότι μια ουσιώδης φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας ψηφίστηκε από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον Ν. 3220/2004, λίγο πριν από τις εκλογές, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει τίποτε περί αυτού, όπως μπορώ ως εκ της τότε ιδιότητάς μου να γνωρίζω, ο αρμόδιος υπουργός επί των Θρησκευμάτων…!

Επρόκειτο για την κατάργηση της εισφοράς των ενοριακών ναών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ενός φόρου δηλ. της τάξεως του 35% επί των ακαθάριστων εισπράξεων των ναών, ο οποίος είχε θεσπιστεί ως οιονεί, έστω συμβολικό, αντάλλαγμα μετά την ανάληψη, το 1945, της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου από το Δημόσιο.

Μέσα στην τύρβη των εκλογών που ακολούθησαν και την αλλαγή κυβερνήσεως η φορολογική αυτή απαλλαγή σχεδόν διέλαθε της προσοχής της κοινής γνώμης. Απαρατήρητη πέρασε, άλλωστε, και η απόφαση Μητροπολίτη της Πελοποννήσου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (!), η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι εν όψει της καταργήσεως της ενοριακής εισφοράς δεν υπήρχε λόγος του λοιπού οι ενορίες να τηρούν διπλά λογιστικά βιβλία…!».


Σχολιάστε εδώ