Τι απαντάει ο Δήμος Αθηναίων

Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο δήμος της πρωτεύουσας απαντά σε θέματα που θίγουμε, πάντα καλοπροαίρετα. Ελπίζουμε να έχει συνέχεια, για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών, ώστε να ξέρουν τι συμβαίνει, ποια είναι η πραγματικότητα στα του οίκου τους.

Η απάντηση του γενικού γραμματέα του δήμου έχει ως εξής:

«1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

Αναφέρετε ότι “ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, διαθέτει τεχνική υπηρεσία με πλήθος διευθύνσεων και μηχανικών. Διερωτάται λοιπόν κανείς γιατί αναθέτει σε εργολάβους τη διαμόρφωση των χώρων του κεντρικού κτιρίου. Δεν μπορούν οι μηχανικοί του δήμου να πραγματοποιήσουν το έργο αυτό; Και αν λείπουν εργάτες και τεχνίτες δεν μπορούν με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες να τους βρουν;”.

Προς δική σας ενημέρωση, και κατ’ επέκταση τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών σας, σας πληροφορούμε ότι οι Τεχνικές Διευθύνσεις που ασχολούνται με έργα στον Δήμο Αθηναίων είναι η Διεύθυνση Μελετών, η Διεύθυνση Κατασκευών και η Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας. Η Διεύθυνση Μελετών ασχολείται με τη σύνταξη των μελετών που αφορούν τεχνικά έργα, η Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας ασχολείται με έργα συντήρησης δημοτικών κτιρίων, πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων καθώς και έργα πολύ μικρής κλίμακας. Η Διεύθυνση Κατασκευών ασχολείται με την επίβλεψη όλων των τεχνικών έργων που πραγματοποιούνται στον Δήμο Αθηναίων. Επειδή μόνο οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου τριακόσια έργα μικρά και μεγάλα τα οποία σχεδιάζονται και παρακολουθούνται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων ουδέποτε διέθετε διεύθυνση που να ασχολείται με κατασκευαστικά έργα. Όσον αφορά “τη διαμόρφωση των χώρων του κεντρικού κτιρίου που αφορά μόνο μια διεύθυνση από τις πολλές” και για την απορία που εκφράσατε γιατί χρειάζονται αυτά τα χρήματα, η απάντηση είναι εύλογη αρκεί να επισκεφθείτε τους χώρους της συγκεκριμένης διεύθυνσης (Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων και Θεαμάτων στο ισόγειο της Λιοσίων 22) και είμαι βέβαιος ότι θα πειστείτε για την αναγκαιότητα των έργων. Όσον αφορά τον εργολάβο, δεν τον αντικαταστήσαμε, αλλά παραιτήθηκε από μόνος του δηλώνοντας αδυναμία να υλοποιήσει το έργο με αυτόν τον προϋπολογισμό.

2. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.

Αναφέρετε ότι είναι “τεράστιο το κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων του δήμου” και αναφέρετε ενδεικτικά ένα ποσό 232.050,00 ευρώ που αφορά ανταλλακτικά για συγκεκριμένους τύπους αυτοκινήτων. Διερωτάστε πιο κάτω εάν “υπάρχει κάποια έστω στοιχειώδης καταγραφή των επισκευών που έχουν γίνει, της συχνότητάς τους και του κόστους κ.λπ.”.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει ένα τεράστιο στόλο περίπου εννιακοσίων οχημάτων παντός τύπου, που λόγω της φύσης των εργασιών τους αλλά και της παλαιότητας πολλών εξ αυτών, χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο ποσό για τη σωστή συντήρησή τους, προκειμένου να είναι αξιόμαχα για τη σωστή παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Η δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης προχώρησε στις εξής ενέργειες:

α) Εγκατέστησε και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο μηχανογραφική εφαρμογή παρακολούθησης της συντήρησης όλων των οχημάτων του δήμου. Μέσω αυτής της εφαρμογής παρακολουθείται ο προγραμματισμός συντήρησης, η συχνότητα και το είδος των βλαβών των οχημάτων, τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται καθώς και το κόστος συντήρησής τους. Ο Δήμος Αθηναίων πρωτοπορώντας εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται δίνοντας το παράδειγμα σωστής διοίκησης και χρηστής διαχείρισης.

β) Ο Δήμος Αθηναίων, πρωτοπορώντας πάλι, είναι ο πρώτος δήμος που προχωρά σε ριζική ανανέωση του στόλου των οχημάτων όχι με αγορά, αλλά με την μέθοδο του leasing. Μέσω αυτής της διαδικασίας αγοράς την ευθύνη της συντήρησης για όλο το διάστημα που διαρκεί το leasing την έχει η προμηθεύτρια εταιρεία εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη οικονομία για τη συντήρηση των οχημάτων.

3. ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ.

Αναρωτιέστε: “Ποιο όμως είναι το πραγματικό καθημερινό έργο τους; Δεν είναι γνωστό”. Θα περιοριστούμε να αναφέρουμε ότι θα σας αποστείλουμε άμεσα αντίγραφο των μηνιαίων εκθέσεων λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων, που ανελλιπώς συντάσσονται για να διαπιστώσετε ότι παρακολουθούμε και αναλύουμε όλη την κίνηση των Δημοτικών Ιατρείων και πιο συγκεκριμένα:

i. Την πλήρη καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα Δημοτικά Ιατρεία.

ii. Τον αριθμό των ιατρών που απασχολούνται, τις ειδικότητές τους και τον αριθμό των δημοτών που επισκέπτονται τα Δημοτικά Ιατρεία.

iii. Δημογραφική ανάλυση της κίνησης των Δημοτικών Ιατρείων.

iv. Χρήσιμους δείκτες που η μελέτη τους οδηγεί στη λήψη αποφάσεων από τη δημοτική Αρχή. Είναι εντυπωσιακό επίσης, το σημείο του άρθρου σας που αναφέρεστε για την προμήθεια “ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας όπως προφανώς αποκαλούνται πλέον τα Δημοτικά Ιατρεία”. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί από το 2008 μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ), για τη μετατροπή των Δημοτικών Ιατρείων σε Δημοτικά Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τη χρηματοδότησή τους από το ΥΥΚΑ με 50.000.000,00 ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια. Με τη μετατροπή αυτή θα αναβαθμιστεί η παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δημότες της πόλης μας και θα βοηθήσει στη βελτίωση της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα νοσοκομεία της πόλης των Αθηνών.

Η προμήθεια αυτού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού γίνεται με χρηματοδότηση του ΥΥΚΑ και είναι στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου η σύσταση του Οργανισμού που θα έχει την ευθύνη σύστασης και λειτουργίας των Δημοτικών Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.

4. Επειδή όλα τα παραπάνω που αναφέρετε στο άρθρο σας αποπνέουν κακή οικονομική διαχείριση από τον Δήμο Αθηναίων είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε σε εσάς για να ενημερωθούν και οι αναγνώστες σας τα εξής:

α) Ο Δήμος Αθηναίων ακολουθεί μια αναπτυξιακή πολιτική δίνοντας παράλληλα έμφαση στην κοινωνική του πολιτική για τους δημότες. Όλη αυτή η ανάπτυξη απεικονίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο στην Έκθεση Αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων από τον Διεθνή Αξιολογητικό Οίκο MOODY’S INVESTORS SERVICE η οποία κατέταξε τον Δήμο Αθηναίων στο ανώτερο επίπεδο Α1 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σημειωτέον ότι αυτή την αξιολόγηση την έχουν πολύ λίγοι δήμοι στην Ευρώπη, ο μοναδικός στην Ελλάδα. Ο Δήμος Αθηναίων αξιολογήθηκε από τη MOODY’S με βάση την ενδελεχή ανάλυση των οικονομικών μεγεθών του, την οργάνωσή του και τη συνεχή παρακολούθηση της στρατηγικής που ακολουθεί η δημοτική Αρχή.

β) Ο Δήμος Αθηναίων είναι ίσως ο μοναδικός δήμος στη χώρα που καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών του υποχρεώσεων χωρίς να καταφεύγει σε δανεισμό (ζωντανό παράδειγμα το ρεπορτάζ σας για άλλους δήμους στις διπλανές στήλες της εφημερίδας σας). Με ίδια έσοδα κατάφερε τα δυόμισι τελευταία χρόνια να αποπληρώσει 50.000.000 ευρώ δανείων που είχαν συναφθεί επί παλαιοτέρων δημοτικών αρχών. Επίσης, είναι ο μοναδικός δήμος που δεν οφείλει τίποτε από παλαιές υποχρεώσεις στους εργαζομένους των υπηρεσιών του. Και όλα αυτά όταν είναι πάλι ο μοναδικός Δήμος που ασκεί κοινωνική πολιτική που τη ζηλεύουν πολλοί μεγάλοι δήμοι της Ευρώπης (Κέντρο Αστέγων, περίπου 2.000 σιτιζόμενους ημερησίως – Κοινωνικό Φαρμακείο, μοναδικό στην Ευρώπη -Κοινωνικό Παντοπωλείο, το πρώτο στην Ελλάδα – Κοινωνική Αγορά, η πρώτη στην Ελλάδα). Ταυτόχρονα κατάργησε τα τέλη στις πολύτεκνες οικογένειες, δεν αύξησε τα δημοτικά τέλη για το έτος 2009 και αποφάσισε για τη μη απόδοση δημοτικών τελών για το 2009 από τους εμπόρους που υπέστησαν ζημιές οι επιχειρήσεις τους από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, γ) Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων για την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του, έχει θεσπίσει και λειτουργεί ένα πρωτοποριακό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης της εξέλιξης των δαπανών του και των εσόδων σε σχέση με τον προϋπολογισμό και αυτό γιατί το πρώτιστο μέλημά του είναι η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου.

Ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί ίσως τον καλύτερο οργανωμένο φορέα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και θα σας πρότεινα με τη δική σας βοήθεια και τη δική μας συνεργασία να κάνετε ένα ρεπορτάζ που θα ενημερωθούν οι δημότες της Αθήνας σε βάθος για τις δράσεις και την προσφορά του δήμου της Αθήνας».
***

Τα καίρια ερωτήματα παραμένουν…

Κύριε Γενικέ,
Λάβαμε την τρισέλιδη επιστολή σας (την οποία παραθέτουμε ανωτέρω) αναφερόμενη στη στήλη μας με τον γενικό τίτλο «Πλατεία Κοτζιά, ακούς;» της 9ης Αυγούστου 2009. Εκτιμάμε την ευαισθησία σας.

Επιτρέψτε μας όμως να σημειώσουμε ότι εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα καίρια ερωτήματα που θέσαμε.

Ενδεικτικά και μόνο, ενώ αναφέρετε ότι διαθέτετε μηνιαίες εκθέσεις λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων, στα οποία απεικονίζεται η κίνησή τους, δεν μας τις στέλνετε. Δηλώνετε ότι θα τις στείλετε προσεχώς. Τι να υποθέσουμε; Θα τις περιμένουμε πάντως.

Αναδεικνύετε επίσης ως σημαντικότατο θέμα, χωρίς εμείς να έχουμε αναφερθεί σ’ αυτό, την «Έκθεση Αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων από τον Διεθνή Αξιολογητικό Οίκο MOODY’S INVESTORS SERVICE, η οποία κατέταξε τον Δήμο Αθηναίων στο ανώτερο επίπεδο Α1 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά…». Ταυτοχρόνως όμως εσείς σημειώνετε ότι τα δυόμισι τελευταία χρόνια αποπληρώνετε 50.000.000 ευρώ δάνεια που είχαν συναφθεί επί παλαιοτέρων δημοτικών αρχών. Αληθεύει ότι και αυτές είχαν αξιολογηθεί θετικά από τον ίδιο οίκο;

Προβάλλετε την ασκούμενη κοινωνική πολιτική ως πολιτική «που τη ζηλεύουν πολλοί μεγάλοι δήμοι της Ευρώπης». Δεν δίδονται όμως συγκεκριμένα στοιχεία του κόστους και του οφέλους της πολιτικής αυτής.

Και εδώ ακριβώς, κ. Γενικέ, νομίζουμε ότι πρέπει η Δημοτική Αρχή να ρίξει το βάρος της στη σχέση κόστους – οφέλους των οποιονδήποτε δράσεών της: Τέλος, να είστε βέβαιος ότι η κριτική μας είναι καλόπιστη με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Γι’ αυτό και ενδιαφέρουν οι απαντήσεις σας στα όσα θίγουμε.

ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ