Τα τουρκικά ΚΤΕΛ «αλωνίζουν» στην ελληνική Θράκη για να εξυπηρετούν μειονοτικούς!

Την αλλαγή του δρομολογίου του λεωφορείου της τουρκικής εταιρείας Metro που κάνει τη γραμμή Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης για να εξυπηρετηθούν μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης, καταγγέλλει ο καθηγητής πανεπιστημίου Αθ. Αγγελόπουλος με επιστολή του προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τους υπουργούς Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Μακεδονίας – Θράκης Σ. Καλαφάτη. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, στο δρομολόγιο της 4ης Αυγούστου το λεωφορείο, μετά την Αλεξανδρούπολη, αντί να πάει για Κομοτηνή – Καβάλα – Θεσσαλονίκη, έκανε παράκαμψη και πέρασε από Μέστη, Σάπες και Ίασμο για να αποβιβάσει μουσουλμάνους. Ο οδηγός στις διαμαρτυρίες των επιβατών είπε ότι εκτελεί εντολές.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αγγελόπουλος στην επιστολή του αναφέρει:

«Αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής παρακάμψεως ήταν οι επιβάτες για Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, να φθάσουν στους προορισμούς των πολύ καθυστερημένα, εκνευρισμένοι, εμείς δε κάποιοι του τελικού και κύριου προορισμού να καταλήξουμε στη Θεσσαλονίκη μετά 12ωρο πορείας. Η Εγνατία Οδός για μας αχρηστεύθηκε εκ των πραγμάτων.

Στις μεταξύ μας, των επιβατών, συζητήσεις για την απρεπή αυτή συμπεριφορά του δρομολογίου, ζεύγος από την Ίμβρο, που πήγαινε στην Κομοτηνή για επίσκεψη συγγενών, μας εξέφραζε την αγανάκτηση για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι Ίμβριοι κάθε φορά που έρχονται στην Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, με το να υποχρεώνονται από Ίμβρο να μεταβαίνουν πρώτα με πλοίο στο Τσανάκαλε και από κει μέσω Κεσάνης κ.λπ. να φθάνουν στον τελικό προορισμό. Ταλαιπωρία μιας ημέρας. Το ίδιο υφίστανται και οι απόδημοι Ίμβριοι, που το καλοκαίρι ή άλλες περιόδους του χρόνου πηγαίνουν στα πατρογονικά τους σπίτια στα χωριά τους στην Ίμβρο. Η λειτουργία θαλασσίου δρομολογίου Αλεξανδρουπόλεως – Σαμοθράκης – Ίμβρου, που κάποτε υπήρχε, θα ήταν αποτελεσματική συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων, Ελλήνων, Τούρκων και άλλων τουριστών, της Ίμβρου, γιατί συντομότατα θα έφθαναν στους προορισμούς τους στην ελληνική Θράκη, αποφεύγοντας το πέταλο Ίμβρος – Τσανάκαλε – Κεσάνη. Η Τουρκία αρνείται τη γραμμή, με το αιτιολογικό ότι η θαλάσσια εκείνη περιοχή είναι αυστηρά απαγορευμένη στρατιωτική ναυτική ζώνη. Παρ’ όλο που το νησί έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά και συγκοινωνιακά για την εξυπηρέτηση των τούρκων πολιτών. Γι’ αυτούς δεν υφίσταται ναυτικός αποκλεισμός».


Σχολιάστε εδώ